Facebook işletmeleri nasıl değiştirecek?
2004 yılında 1 milyon kullanıcıya sahip olan Facebook şu anda 1.5 milyar kişiden fazla kullanıcıya ve günlük 1 milyara yakın aktif kullanıma sahip. Büyüklüğünü daha kolay anlayabilmemiz için birkaç rakam paylaşacağım:
% 72 - Facebook’u en az ayda bir kez ziyaret eden yetişkinlerin oranı
% 65 – Facebook’da günde bir kez girenlerin oranı
20 dakika – Facebook’ta 1 günde ortalama geçirdiğimiz süre
% 91 – Facebook’u kullanan milenyum neslinin oranı
% 27 – Facebook’u araç kullanırken kontrol edenler sürücü oranı
% 6 – Toplam dijital yaşantımızda Facebook’un kullanım oranı
300 petabyte – Facebook’un sahip olduğu kullanıcı bilgilerinin toplamı
Bu arada Türkiye Facebook kullanımında halen liste başı olabilmiş değil. Kanada bu konuda liderliği bir türlü bırakmıyor.
Dijital yaşantımızda bu kadar büyük yer edinmiş olan Facebook şimdi tüm endüstrileri yerinden oynatacak yenilikler getiriyor. En büyük değişim basın ve habercilik ile olmuştu. Facebook Notify ve Instant Articles uygulamaları ile Facebook platformu en büyük haber merkezi haline gelmiş oluyor. Her ne kadar içeriği halen yayıncılar veriyor olsa da, gün geldiğinde tekel olan bu platformun taleplerine uymak zorunda kalacaklar.
Salı günü gerçekleştirilen Facebook F8 Geliştiriciler Konferansında yine farklı sektörleri ilgilendiren yeni gelişmeler duyuruldu. Mark Zuckerberg, özellikle Facebook Messenger’ın çok daha güçlenmesini istiyor. Şu anda Messenger ile birlikte WhatsApp uygulamasına da sahip olan Facebook, bu ikili sayesinde anında mesajlaşma servislerinde lider pozisyonda. Yeni eklenen özellik sayesinde Facebook Messenger artık dosya alışverişi konusunda Dropbox ile birlikte çalışacak. Tüm dosyalarınızı Facebook Messenger üzerinden paylaşabileceksiniz. Daha önceden Facebook Messenger’a para transfer özelliği eklenmişti. Dün yapılan açıklama ile Messenger’a yapay zekaya sahip botlar eklenebilmesinin önü açıldı. Böylece uygulama geliştiriciler sizin sorularınızı cevaplayacak botları Messenger’a yerleştirebilecekler. Örnek senaryolar oluşturmak mümkün. Mesela sigorta şirketinizin Messenger botuna bağlanıp, aracınızla kaza yaptığınızı söyleyebilecek, size vereceği yönergeler doğrultusunda işlemlerinizi yapabileceksiniz. Ya da Messenger üzerinden bir mağazanın botu ile konuşup, beğendiğiniz yeni bir ürünü doğrudan sipariş verebilecek hatta ödemesini buradan yapabileceksiniz.
Facebook’un geçtiğimiz yıl duyurmuş olduğu Facebook Business’da bu sene daha yaygın olarak karşımıza geliyor. Artık kendi iş yerinizde, yalnızca çalışanların kullanabileceği bir Facebook açmanız mümkün olacak. Burasını bir şirket portalI gibi yönetebilecek, kurumsal uygulamalarınızın bazılarını buraya taşıyabileceksiniz. Teknolojiye ulaşım konusunda yeterli altyapısı olmayan KOBİ’ler için kurumsal portal açmak ve çalışanlar arası iletişimi hızlandırmak için başarılı bir çözüm.
Facebook, yalnızca son kullanıcı seviyesinde değil, aynı zamanda işletmeleri değiştirecek boyutta da büyümeye devam ediyor. Milyarları aşan kullanıcısına ve büyük potansiyeline rağmen Facebook halen başkalarının platformlarında yaşamaya devam ediyor. Zuckerberg bu konudaki en büyük pişmanlığını geçtiğimiz sene Fast Company dergisine söylemişti: “En büyük pişmanlığım, Facebook mobil işletim sistemi pazarını değiştirecek bir fırsatı yakalayamadı.” Bu yalnızca bir pişmanlık değil, aynı zamanda geri plandaki bir çalışmayı da işaret ediyor olabilir. Facebook’u sanal gerçeklik dünyasına taşıyan Zuckerberg’in yeni hamlesi, mobil dünyada Facebook merkezli bir işletim sistemi olabilir. Bekleyip göreceğiz.