Eximbank’ın ihracatçıya kullandırdığı reeskont kredileri arttıkça...

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Türk Eximbank Genel Mürdürü Hayrettin Kaplan, arkadaşımız Ece Ceyhuh’a bankasının ihracatçıya sağladığı imkanları artırdığını belirtirken, “Bu yıl Türk ihracatçısına 50 milyar TL’si nakit, 36-37 milyarı sigorta ürünleriyle olmak üzere86-87 milyarlık bir finansman desteği sağlamayı hedeflediklerini” açıklıyor.. İhracatçılara yeni pazarlara girebilmeleri için “Alıcı kredileri”nde  daha fazla yoğunlaşacaklarını, bu kredileri piyasaya en uygun maliyeti olan Merkez Bankası reeskont kredisi kapsamında vereceklerini, böylece döviz kazandırıcı işlemlere imkan sağlayacaklarını açıklıyor.

İhracatçılara Merkez Bankası reeskont kredisi kullandırma işlemi 2008 yılında başlatılan bir uygulama. İhracatçıya TL olarak kredi kullandırılıyor ve karşılığı döviz olarak geri alınıyor. Böylece Merkez Bankasına döviz girişi sağlanıyor. 2008 yılında kullandırılan TL karşılığı Merkez Bankası ihracat kredilerinden 1.5 milyar dolarlık geri ödeme sağlanmış. 

Kaplan’ın açıklamasında yer alan 50 milyar dolarlık Merkez Bankası reeskont kredisinin Eximbank tarafından ihracatçıya kullandırılmasıyla, geri dönüşte yaklaşık 17 milyar dolarlık dövizin Merkez Bankasına girişi sağlanacak ki, bu tam bir “kazan kazan” formülü niteliğinde. 7 yılda ihracatçıya kullandırılan  Merkez Bankası reeskont kredilerinin 11 kat artmış olması da bunun göstergesi. Böylece 5 sene önce ihracatın  yüzde 9’unu finanse ederken, bunu yüzde 21-22 seviyesine çıkarmış olacağız.

Eximbank Genel müdürü Kaplan’ın ihracatçıya destek konusunda verdiği bilgiler arasında şunlar da yer alıyor:

-17 faktöring şirketinden 13’üne limit tanıdık. 238 ülkede alıcıya gerçekleştirilen sevkiyatlar sigorta kapsamına alınabiliyor. Böylece ülke sayısını 3 kat artırmış olduk. Alıcı kredilerine daha fazla yoğunlaşıyoruz. 

-Faktoring şirketlerinin Avrupa’ya yapılan ihratatını etkin destekliyoruz. Ancak biz Afrika Körfez ve Ortadoğu bölgelerilerinde aktif faaliyet gösteriyoruz.Faktoring şirketlerini sunacağımız teminatla Türk ihracatçısının yeraldığı bölgelerde hizmet verebilmelerini sağlayacaığız.

-Geçen yıl Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankası’ndan 3 milyar dolar üzerinde kaynak sağladık. Bu yıl dış finansman kaynağını yüzde 50 artırarak 4.5 milyar dolara çıkarmak istiyoruz.

-Bankamızın aktifleri 2015’te bir önceki yıla göre yüzde 32 oranında artarak 44.4 milyar TL’ye ulaştı. Bunda yüzde 35 artıp, 43 milyar liraya ulaşan krediler önemli rol oynadı. Toplam portföyün yüzde 35’i orta ve uzun vadeli kredilerden oluşuyor.

-Türk ekonomisinin güçlü kaslarından yurt dışı müteahhitllik hizmetlerine Eximbank olarak Sahra Altı Afrika’da alınan işler kapsamında 700 milyonluk projeye destek vinrdik. Bu proje boyutunun 1 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz.

Türkiyenin , üretmesi büyümesi  açısından ihracatının büyük önemi var.  İhracatı artırabilmek için ise Eximbank kredileri gibi destekler çok önemli. Eximbank Genel müdürü Hayrettin Kaplan’ın anlattıkları, ihracatçılara yeni imkanlar yaratıldığını ve bunların artmaya devam ettiğini gösteriyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar