Eximbank büyüyor
2011 yılından itibaren Türk Eximbank hızlı bir büyüme dönemine girdi; hatta bilanço büyüklüklerini katladı. Böylece, toplam ihracatın Eximbank tarafından finanse edilen kısmı da kısa sürede üç katına çıktı. Bunun yanında Eximbank ürünleri geliştirdi ve dahası ihracatçıya ‘yakınlaşmaya’ dikkat etti. Eximbank yönetimi, ihracatçının aracısız olarak Eximbank’a rahatça erişmesini, derdini anlatabilmesine önem veriyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nden Çin’e kadar dünya devletleri ihracata hayati önem veriyorlar. İhracatın artırılması için alınan tedbirlerin başında ihracat-ithalat bankalarının (Eximbanklar) güçlendirilmesi geliyor. Türkiye Türk Eximbank’ı (Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş.) 1987 yılında, Turgut Özal döneminde kurmuştu.
Banka, dış ticaretin finansmanı kapsamında firmalara kredi (yurtiçi ve uluslararası) ve sigorta imkânları sunuyor. Yurt içi kredi programları kapsamında yurtiçinde mukim ihracatçılara ve müteahhitlik, müşavirlik, turizm vb. döviz kazandırıcı hizmet sektöründe faaliyet gösteren firmalara uygun maliyetlerle kısa, orta ve uzun vadeli finansman sağlıyor. Sigorta programları kapsamında ise ihracatçı firmaların vadeli olarak gerçekleştirdikleri ihracata ilişkin alacaklar, geri ödenmeme durumuna karşı politik ve ticari riskleri kapsayan bir poliçe ile garanti altına alınmaktadır.
Eximbank’ın büyümesine yakından bakalım. Eximbank toplam kredi ve sigortaları 2010 yılında 8,9 milyar dolar iken (ihracatımızın yüzde 7,8’i) 2015 yılı sonunda 30,3 milyar dolara (ihracatın yüzde 21’i) yükseldi.
Türk Eximbank 2011 yılından itibaren bir değişim ve dönüşüm süreci içerisine girdi. Müşteri odaklı bir yönetim stratejisi belirlendi. Bu kapsamda, ihracatçılar ile sık sık bir araya gelinerek talep ve önerileri alındı ve bu doğrultuda Eximbank ürünlerinde düzeltmeler yapıldı. Bu süreçte, ihracatçılar ile daha yakın ilişkiler kurulabilmesi ve onlara Eximbank’ın faaliyetlerinin daha iyi anlatılabilmesi amacıyla bir organizasyonel yeniden yapılanma süreci yaşandı. İhracatçı birlikleriyle işbirliği yapılarak ürün ve programların tanıtılması için çeşitli illerde toplantılar düzenlendi. Sonuçta, Eximbank kredi programlarından yararlanan firma sayısı bundan beş yıl önce 3 bin düzeyinde iken, 2015 yılı sonu itibariyle yaklaşık iki katına, 5.720’ye çıktı. İhracat kredi sigortası müşterisi olan firmalarla birlikte bu sayı 7 bine ulaştı.
Eximbank’ın büyümesi, kaynaklarını geliştirmesiyle mümkün oldu. T.C. Merkez Bankası’ndan sağlanan reeskont kaynağı Eximbank’a önemli katkı sağlamaktadır. Ayrıca sağlanan ihracat kredilerinin vadesinin uzatılmasına da imkan tanınması amacıyla, yurt dışında gerçekleştirilen tahvil ihraçları, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi kuruluşlardan sağlanan kaynaklar ve sendikasyonlar önemli rol oynadı. 2014-2016 döneminde dışarıdan sağlanan kaynaklar 4 milyar dolardan 8 milyar dolara yükseldi.
Bu gelişmelerin bir sonucu olarak Eximbank, 6,3 milyar TL’lik toplam varlık büyüklüğüyle 2010 yılında Türkiye’nin 21 en büyük bankasıyken 2016 yılında 59 milyar TL ile 11 inci sıraya yükseldi.
Ben kendi adıma başta yeni emekli olan genel müdür Hayrettin Kaplan olmak üzere Eximbank yönetimini tebrik ediyorum. Şu sıralarda duraklayan ihracatımızın 2023 hedefi olarak konulan 500 milyar dolar seviyesine yaklaşması için Eximbank’ın büyüme trendinin devam etmesi gerekiyor.