Evsel atıkların ekonomiye kazandırılması

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ [email protected]

İnsanoğlu büyük bir açgözlülükle, gezegenin sahip olduğu kaynakları kullanıma sokmakta. Bir yandan sahip olduğumuz kaynakları hızla tüketirken diğer yandan da tonlarca atık oluşturmaktayız. 

Atıkların ciddi bir ekonomik değer taşıdığı gerçeğinden hareket eden Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) geçtiğimiz günlerde Adana ve Mersin illerinde “Evsel Atıkların Ekonomiye Kazandırılması” adlı bir rapor yayınladı. 

Rapora göre atık yönetimindeki en önemli unsur evsel atıkların kaynağında sınıfl arına göre ayrılması. Bunun yapılabilmesi için de vatandaşın bilinçlendirilmesi, yönlendirilmesi ve teşvik edilmesi gerekiyor ve bu işte en büyük sorumluluk da belediyelere düşüyor. 

Adana ve Mersin kent merkezlerinde günlük yaklaşık 2 bin 500 tonluk evsel atık toplanmakta. Bunun yüzde 30’unu oluşturan 750 tonluk ambalaj atığı kaynağında ayrılır ise, belediyelerce depolama maliyetleri, zaman ve depolama alanlarının ömrünün uzamasından dolayı ciddi avantajlar sağlanabilecek. Adana, Mersin bölgesinde geri dönüştürülebilir nitelikteki 300–330 bin ton ambalaj atığı potansiyelinin ise yarısı geri dönüştürülebilmekte ve bundan da yılda yaklaşık 500 milyon TL civarında bir ekonomik kazanım elde edilmekte. Ambalaj atığı tam ayrıştırılamadığı için 500 milyon TL’lik bir kaynak da çöpe gitmekte. 

Evsel katı atıklardan organik atıkları işleyen entegre katı atık bertaraf tesislerinin kurulmasıyla biokütleden elektrik enerjisi ve kompost elde edilebilmekte. Ayrıca biyogaz tesislerinden çıkan yan ısı ile seraları ve konutları ısıtılabilmekte. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan 10 MW kurulu biogaz tesisi ekonomiye değer katarken, en az bu kapasitede bir tesisin de Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından bir an önce kurulmasına ihtiyaç bulunmakta. 

Rapor, atık alanında, hükumetlere, yerel yönetimlere, özel sektöre ve bireylere düşen görev ve sorumluluk ile yeni iş fırsatlarına işaret etmekte. Temiz bir çevrede sağlıklı ve kaliteli bir yaşam standardına sahip olmak istiyorsak, tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmek, atıklarımızı azaltmak ve yeniden değerlendirmek zorundayız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar