Evliya Çelebi’nin piyasa notları

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi [email protected]

Bu hafta yazımı FED yerine katıldığım bir global piyasalar toplantısında aldığım notlara (cümleler değil) bırakıyorum. FED yavaş yavaş doğru yolu buluyor. Yani faiz artışı sene sonunda değil sene ortasında olacaktır görüşümü koruyorum. Notlar aşağıdaki gibi:

Düşük enflasyon ve düşük büyüme 2015’in de ana trendi olacak. Petrolde 10 dolarlık düşüş global büyümeyi yüzde 0.10 arttırıyor. Bu düşüş ABD açısından ilk yarıda tüketimi destekleyecek ikinci yarıda ise şirket yatırımları üzerinden büyümeden çalacak. Enerji sektörü son dönemde öne çıksa da ekonomi içinde payı büyük değil. Batacak petrol şirketleri de bir GM etkisi yaratmayacağından FED politikalarını etkileyemezler.

ECB, banka veya özel sektör tahvili alırken Avrupa Banka Birliği’nin şemsiyesi altında, devlet tahvili aldığında ise siyasete bulaşmış olacak. Varlık alımları (QE) etkisini 1.5 yılda yani faiz indirimlerinden 6 ay daha sonra gösteriyor ve enflasyona pozitif etkisi yüzde 0.15-0.60 arası olacak. QE ile beraber çevre ülke bonoları riski değil sadece faizi yansıtır olacaklar. Risk hisselerde fiyatlanacak. QE anons etkisi üzerinden gerçek işlevini görüyor. Daha önce kurlara müdahalede uzmanlaşmış olan BOJ Başkanı Kuroda bu nedenle beklenenden önce ve büyük paket açıkladı. Avrupa’da ise bu etki çoktan fiyatlandı. 

Gelişmekte olan ülkelerin lokal piyasalarında yabancı payı arttı. ABD faizleri bu kanaldan negatif etki yaratabilir. Emtia ihracatçısı ülkeler boğa dönemlerinde ekonomik büyümede asimetriyi değiştirmiyor. Yani sorunları çözmek yerine günü yaşıyor , bu nedenle emtia düşüşü kendilerine çeki düzen vermek için bir fırsat. GOP’ları etkileyecek gelişmeler Çin, ABD ve emtialar olacak. 

Rusya’da ise bizim de yakından tanıdığımız IMF eski çalışanlarından Reza Moghadam durumu ağırlıklı politik görüyor. Ülkede krizden önce de yatırım oranında düşüş vardı. Bu kez merkez bankası daha ustaca hareket ediyor ve likiditenin düştüğü anlarda döviz satarak etkili müdahalede bulunabilir. Sorun sadece bütçe baskısı olsa uzun sure dayanırdı, ama su anda büyüme ve enflasyon sorunu da var.

Bankalar ise devalüasyon ve büyük faiz artışı ile zorlanacak bilançoları bozuldu, sisteme bir güvenlik ağı inşa edilmesi gerekecek. Özel sektöre borç ödemesinde destek verilecektir (ki son kararlarla her ikisi de gerçekleştirildi) .Ukrayna ve AB ilk başta ambargodan çekiniyordu şimdi ise daha fazlasını istiyor.

Rusya artık ekonomik kriz olarak fiyatlandı. Bundan sonra kredi vakası üzerinden fiyatlanacaktır.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019