Evimi nasıl akıllandırdım

Murat YILDIZ
Murat YILDIZ TEKNO STRATEJİ [email protected]

Her şey akıllandı sıra evlere mi geldi diyeceksiniz? Aslında çoktan geldi, hatta geçiyor bile. Türkiye’de bu konuda ciddi anlamda geride kaldık, orası ayrı... 

Akıllı ev, temel olarak evdeki tüm elektrikli cihazlar uzaktan kontrol edilebildiği, programlanabildiği ve hatta bazı işlemlerin otomatik hale getirilebildiği bir uygulama. Normal şartlarda akıllı evlerin bir merkezi arabirim üzerinden kolayca yönetilebiliyor olması lazım. Bunun için de daha inşaat sürecindeyken konutların akıllı olarak tasarlanması gerekiyor. Ancak siz de benim gibi bu altyapıya sahip olmayan bir evde oturuyorsanız, kendiniz evinizi daha akıllı hale getirebilirsiniz.

Benim ilk deneyimim, bundan yaklaşık 4 yıl önce bir akıllı priz ile başladı. Priz sayesinde bağlı olan cihazların ne kadar elektrik tükettiklerini görmeye başladım. Daha da önemlisi, uzaktan bağlanarak prizin elektriğini kesebiliyordum. Prizin uygulaması içerisinde ortalama tüketim miktarlarının altına düşüldüğünde elektriğin otomatik olarak kesilebileceği belirtiliyordu. Örneğin çamaşır makinasının ne zaman işini bitirdiğini görebilmeye ve elektriğinin otomatik olarak kesilmesini sağlamaya başladım. 

Sonra işin içine aydınlatma grubu girdi. Akıllı ampuller sayesinde odalardaki aydınlatmaları da uzaktan kontrol edebiliyorsunuz. Yeni nesil led aydınlatmalarda bunların renklerini bile seçmeniz mümkün. Akşam salondaki ışıkların belirli bir saatten sonra otomatik olarak kapatılmasını sağlamak mümkün. Ancak akıllı ampuller halen çok pahalılar ve evdeki tüm aydınlatma grubunu bununla değiştirmek büyük bir maliyet. Bunun yerine aynen akıllı prizlerde olduğu gibi akıllı elektrik anahtarları kullanmak daha kolay bir sonuç verecektir. Sipariş ettim geliyorlar.

Akıllı ampul kullanmanın bir faydası da IFTT kullanabiliyor olmak. IFTT’nin açılımı If This Then That… programcılık dilindeki Eğer döngüsünün bir uygulama haline getirilmiş versiyonu. Cep telefonunuza bu uygulamayı kurduğunuzda, “eğer hava kararırsa, lambaları yak” tarzında otomatik komutlar girebiliyorsunuz. IFTT kütüphanesinde daha birçok farklı uygulama örneği var. Ama işin güzel tarafı kendiniz de birkaç adımda işinize yarayacak uygulamalar oluşturabilirsiniz. Eğer arayan eşim ise, bütün ışıkları kapat.. gibi.

Geçtiğimiz sene akıllı termostat ile doğalgaz kombisini de bir anlamda akıllandırmış olduk. Farklı odalarda bulunan termostatlar sayesinde kombinin daha ideal bir aralıkta çalışmasını sağlayabiliyorsunuz.

Yine uzaktan erişim ile kombinin açılma ve kapanma sürelerini, kaç derecede çalışacağını belirlemek mümkün. Kışın sürekli belirli bir sıcaklıkta kombi çalıştıran biri olarak bu cihaz en çok işime ve cebime yarayanlardan biri oldu. 

Güvenlik konusu akıllı evlerin olmazsa olmazları. Güvenli bir sitede yaşıyor olmak bile uzaktan evi gözetleme ihtiyacını gidermiyor. İnternetten çok uygun fiyatlara bulabileceğiniz IP kameralar ile bu işi çözebilirsiniz. Benim tercih ettiğim model gece görüş özelliğine sahip. Üzerinde bulunan termostat sayesinde ısıyı da ölçüyor.

Sanırım duman ölçen versiyonları da bulmak mümkün. Herhangi bir hareket algıladığında otomatik olarak bulut tabanlı kayıt başlatıyor. Uygulama da canlı yayına geçerek bizi uyarıyor. Aynı şeyi ısı için de yapmak mümkün. Maalesef tatile çıktığımızda sigortalardan birinin attığını ve buzdolabındaki tüm yiyeceklerin çürüdüğünü bize haber veremedi.

Şimdilik dayanıklı beyaz eşyalarımdan hiç biri akıllı değil. Kısa vadede de hiçbirini değiştirmeyi düşünmüyorum. Ancak özellikle buzdolabı için harici bir çözüm gelirse satın almayı düşüneceğim ilk sıradaki akıllı cihaz olacaktır.

Akılı evin olmazsa olması elbette ev içi network. Ama bu haftalık bu kadar. Network ile ilgili deneyimlerim haftaya kalsın.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Yerli ve milli teknoloji 25 Mayıs 2019