Evde çocuk bakıcısı çalıştıranlar dikkat!

Resul KURT
Resul KURT İŞ HUKUKU VE SOSYAL GÜVENLİK [email protected]

Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi kesin kayıtları 6 Temmuz 2015 itibariyle başlamıştı. Kesin kayıt yaptıran annelerin proje kapsamında sağlanan hibeden faydalanabilmeleri için istihdam ettikleri çocuk bakıcısının sosyal güvenlik primini ve maaşını her ay düzenli olarak ödemeleri gerekiyor.

Kural olarak çalışanların maaş ve prim ödemeleri çalışmanın gerçekleştiği ayı takip eden ay içerisinde yapılmaktadır. 

Bu nedenle 2015 Temmuz ayı içerisinde kesin kayıt yaptıran annelerin, bakıcı için yapacakları ilk maaş ve prim ödemelerini, 2015 Ağustos ayı içerisinde yapması gerekiyor. 

2015 yılı Ağustos ayı içerisinde kesin kayıt yaptıracak olan annelerin ise, bakıcı için yapacakları ilk maaş ve prim ödemelerini 2015 Eylül ayı içerisinde yapması gerekmektedir. Anneler proje süresi boyunca her ay bu yükümlülüğü yerine getirmek zorundadırlar.

“Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Operasyonu” Projesi'yle ilk kez iş hayatına girecek ya da iş hayatına geri dönecek küçük çocuk sahibi annelere ve hizmet akdiyle çalışan annelere (5510 4/a sigortalısı annelere) çocuklarının bakımı için çocuk bakıcısı istihdam edebilmelerini temin etmek üzere mali destek sağlanacaktır. 

Bu projenin amacı kayıt dışı çalışan çocuk bakıcılarının kayıtlı istihdamının artırılması, çalışan annelerin doğum sonrasında işlerine geri dönme süreçlerinin kolaylaştırılarak işgücü piyasasından kopmalarının önlenmesi ve genel olarak kadınların işgücüne katılımlarının artırılması amaçlanmaktadır.

Projeden yararlanmak isteyen adayların Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) web sayfası www.sgk.gov.tr ile proje web sayfası www.evdecocukbakimi.net adreslerini kullanmaları gerekmektedir. 

Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyleri, sigortalı çalışan kadın sayıları, bir yılda analık iznine ayrılan ortalama çalışan kadın sayıları, nüfusları ve proje bütçe kısıtı kriterlerine göre seçilen İzmir, Bursa ve Antalya illerinde uygulanacak olan proje sayesinde, 5 bin annenin doğrudan ve 5 bin çocuk bakıcısının dolaylı olmak üzere proje süresince yaklaşık 10 bin kadının kayıtlı istihdama kazandırılması hedeflenmektedir.

Projeden faydalanan annelerin yükümlülükleri;

• Takvim ayları itibariyle aylık 30 gün bir işverenin yanında çalışmaları 
• Yanlarında çalıştırdıkları çocuk bakıcısının ücretini zamanında ödemeleri 
• Takvim ayları itibariyle bakıcı adına 30 gün sosyal güvenlik primlerini düzenli olarak yatırmaları,
• Çocuk bakıcısının iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına yakalanması halinde bunun süresi içinde SGK’ya bildiriminin yapılması,
• Evde sigortalı çocuk bakıcısı çalıştırdıkları için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda belirtilen diğer yükümlülükleri yerine getirmeleri,
• Bakıcının, çocuğun ya da kendisinin durumlarında projeyi etkileyecek değişiklikleri (evlenme, boşanma, işten çıkma, vefat vb.) ilgili il müdürlüğüne 15 gün içerisinde bildirmeleridir.

Yukarıda belirtildiği üzere kesin kayıt yaptıran annelerin proje kapsamında sağlanan hibeden faydalanabilmeleri için istihdam ettikleri çocuk bakıcısının sosyal güvenlik primini ve maaşını her ay düzenli olarak ödemeleri gerekmektedir. Proje kapsamında sağlanan aylık 300 euro hibeye ilişkin ilk ödeme, faydalanıcı annelerin yukarıda belirtilen yükümlülükleri ve diğer proje şartlarını yerine getirdiklerinin kontrolünün ardından 15 Eylül 2015 tarihinde annelerin Halk Bankası euro hesaplarına yatırılacaktır. Takip eden ödemeler ise aynı kontrollerin ardından hak sahipliğinin onaylanması halinde, proje süresi boyunca her ayın 15’inde annelerin euro hesaplarına geçecektir.

Anne, bakıcının primini yatırmak için sosyal güvenlik primi tahsil etmeye yetkili bankalardan herhangi birine veya PTT’ye giderek, bakıcısı için “EK-9 10 günden fazla prim ödemesi” yapmak istediğini bildirmek suretiyle, kendi T.C. Kimlik numarasına tahakkuk etmiş olan prim borcunu ödeyebilecektir. EK-9 prim borcu işveren (anne) adına tahakkuk ettiği için annenin, bankadaki görevliye, kendi T.C. Kimlik numarasını söylemesi gerekmektedir. Bakıcının T.C. Kimlik numarası üzerinden ödeme yapılmamaktadır.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kötüniyet tazminatı 20 Eylül 2019