Ev dışı tüketim
Şimdilerde ev dışı tüketim diye bir anlatım var. Ev dışı tüketim deyimi, kabaca ev dışında yenilen içilen gıda maddelerini kapsıyor. Ev dışında, otel, hastane, okul, pastane, restoran, kafe, büfe, çay bahçesi, pizzacı, dönerci, çalışma yerlerindeki paralı parasız lokanta ve kafeteryalardaki yiyecek-içecek tüketimine ev dışı tüketim deniliyor. Şimdilerde ev dışı tüketimin yıllık cirosu 50 milyar TL. dolayında. Ev dışı tüketim cirosundan en büyük payı konaklama tesisleri ve daha sonra da hızlı servis veren lokantalar alıyor. Ev dışı tüketimde konaklama tesislerinin payı yüzde 23, alkollü ve alkolsüz servisi olan lokantaların payı yüzde 22, hızlı servis veren lokanta ve büfelerin payı yüzde 15 ve modern kahvelerin payı yüzde 14 oranında. Daha sonra pastaneler, kıraathaneler, dondurmacılar, birahaneler, türkü evleri, lokaller, barlar hastane ve eğitim kurumlarının, işyerlerinin lokanta ve kafeteryaları geliyor. Ev dışı tüketim alışkanlığı ve de harcamaları hızla artıyor. Bunun değişik nedenleri var.
• Kişi başı gelir artıyor.
• Ekonomide gelişmeler dışarıda yemek yeme alışkanlığını ve de mecburiyetini artırıyor.
• Dışarıda yemek yeme alışkanlığı her yıl artıyor.
• 2010’da bu oran Türkiye genelinde, toplam nüfusa göre ayda 1 kere iken, şimdilerde ayda 3 kereye yükseldi. Büyük şehirlerde bu oran çok daha yüksek.
• Tek kişilik hanelerin sayısının artması, Tek çocuklu hanelerin artması, Üniversitelerin artması, yaşam tarzındaki değişim, şehirlerde hayatın erken saatlerde başlaması, geç saatlerde eve dönüş mecburiyeti, kadınların iş hayatında aktif olarak rol almaya başlaması, dışarıda yemek yeme alışkanlığını artırıyor. Hızlı servis veren lokanta ve büfelerde ortalama kişi başı harcamanın 8 TL. olduğu belirtiliyor. Günümüzde İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde büfelerden 3 TL’ye ekmek veya dürüm içi tavuk döner veya seyyarlardan aynı fiyata pilav üstü tavuk ile karın doyurma imkanı da var. Sosyal Güvenlik Kurumu tespitlerine göre 2013 yılı sonunda ülkede mevcut 1.600 bin işyerinin 15 bini konaklama tesisi, 87 bini yiyecek içecek işletmesi. Yiyecek içecek işletmelerinin yarıdan fazlası çalışanı 3 kişi olan küçük işletmeler.