Euro ve petrol altında 1500 dolar hedefini canlı tutuyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Nazlı Gökçe MİS  - TROY

Haftalardır, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'daki isyanların neden olduğu jeopolitik gerilimden nemalanan altın geçen hafta, Euro Bölgesi'ne yönelik artan endişelerden ve ABD tarafından gelen olumlu istihdam verilerinden etkilendi. Haftaya 1429 dolar/ons seviyelerinden başlayan ve 1439.70 dolar/ons'a kadar yükselen altın, haftanın son iki günü ABD'nin olumlu istihdam verileriyle düştü ve kapanışı 1428.78 dolar/ons'dan yaptı. Altın, hafta içindeki kazanımlarını geri verirken, grubu emtiaların tamamı değer kazandı. Euro/dolar paritesi haftalık bazda yüzde 1 yükselirken, ham petrol fiyatları ve vadeli borsa endeksleri de pariteye eşlik etti.

Haftaya 1.428-1.429 dolar/ons bandından giriş yapan altın, Portekiz'in hassas mali konumu nedeniyle, piyasalarda oluşan  satış baskısından nasibini aldı ve haftanın en düşük seviyesi olan 1410.20 dolar/ons'a kadar gevşedi. ABD tarafındaki yatırımcıların düşük fiyatlardan başlattığı alımlarla hareketlenen altında toparlanma zayıf kaldı. Çarşamba günü 1.415- 1.420 dolar/ons dar bandında işlem gören maden, Portekiz nedeniyle, tekrar borç krizi endişesine kapılan Euro Bölgesi yatırımcıları çekerek 1.430 dolar/ons'a kadar yükseldi. Ancak; ABD'nin mart ayına ait işten çıkarmalar verisinin, beklentilerden iyi gelmesinin yarattığı satış baskısıyla,1425 dolar/ons'un altına sarktı. Perşembe günü, ilk çeyreğin son günü olması nedeniyle yatırımcıların altında, yeni pozisyonlar açtığı gözlendi. Gelen alımlarla, haftanın en yüksek seviyesi olan 1439.70 dolar/ons'a tırmanan sarı madenle birlikte ham petrol fiyatları ve paritenin de yükseldiği gözlendi. Brent türü ham petrol fiyatı 117, Nymex türü 106 dolar/varil fiyatın üstüne çıkarken parite, 1.4230 seviyesini gördü. Son iki gün, ABD tarafından gelen olumlu istihdam verileri bu trendi kırdı. Perşembe günü olumlu gelen, işsizlik başvuruları ve başvuru hakkını sürdürenler verisi, dolara nefes aldırırken, haftanın son günü gelen tarım dışı istihdam verisi, sürpriz bir şekilde beklentileri oldukça aştı. Mayıs 2010'dan bu yana en büyük artışı gösteren verinin yanı sıra, özel sektör ve imalat istihdam kalemleri de artıda gelerek, işsizlik oranın da Mart 2009'dan bu yana, en düşük seviyenin görülmesine neden oldu. Sektörel verilerin birbirini desteklemesi ile artan risk iştahı altında haftanın en sert düşüşüne neden oldu. Altın, 1.412 dolar/ons'a kadar gevşerken, diğer emtia fiyatlarında da aynı yönde hareketler gözlendi. Bu durumu alım fırsatı olarak değerlendiren yatırımcıların hızlı alımları, toparlanmada etkili olurken altın, kayıplarının bir kısmını yerine koyabildi. Cuma gününü 1428.78 dolar/ons'dan kapatan altın, haftalık bazda yatırımcısına kazandırmazken, paladyum yüzde 3.42, gümüş yüzde 1.28 ve platin yüzde 1.14 değer kazandı. Son gün verilerin azizliğine uğrayan parite de çabuk toparlanmasını bildi ve 1.4233 kapanış ile yüzde 1 oranında yükseldi. Vadeli borsa endeksleri, bu hafta da yükseliş yönünde hareket ederken, Dow Jones son gün yaşanan hareketlenme ile haftalık bazda yüzde 1.3 değerlenirken, Nymex türü ham petrol fiyatı yüzde 2.29 ile 107.94 dolar/varile, Brent yüzde 2.73 artış ile 119.13 dolar/varile tırmandı.

Geride bıraktığımız mart ayında, altının yüzde 1.5, gümüşün yüzde 11 oranında değer kazanması, aralarındaki korelasyonu da iyice daralttı. 38 ons gümüş ile 1 ons altın alabilir hale gelen yatırımcının, gümüşe olan güveni sürüyor. Diğer taraftan; Euro Bölgesi'nden açıklanan yüksek enflasyon rakamları, ECB'nin faizlerde bir artışa gidebileceği beklentilerini de güçlendiriyor. Bu beklenti, euronun dolar karşısında, gücünü korumaya devam edeceğini gösteriyor. Zayıf dolar, altında 1.500 dolar/ons hedefini canlı tutuyor. Yüksek ham petrol fiyatları da altın ve diğer emtia fiyatlarının yüksek seyrini destekliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017