Euro neden kuvvetli? Ne kadar kuvvetli?
Bir süredir sık sık konuşulan konulardan birisi Euro. Ben dahil gelişmeleri ABD pozitif olarak gören pek çok analist ve yatırımcı Euro’nun kuvvetini sorguluyor. Aslında Euro’nun neden Dolara karşı kuvvetli durduğunu daha önce pek çok kez paylaşmıştım. ECB LTRO ihalelerinin geri ödemeleri ile küçülen bir bilançoya sahipken FED QE miktarını azaltıyor olsa da halen bilançosunu büyüyor. Dolayısı ile iki merkez bankası bilançosu arasındaki oran ECB yani Euro lehine.
Orta vadede bu dinamikle hareket eden paritede kısa vadede ise Rusya ve Çin gibi ülkelerin manevralarından da etkileniyor. Rusya ile ilgili varsayım ABD tahvillerini satarak dolardan çıkması ve Euro’ya geçiyor olması. Makul bir varsayım ancak doğruluğunu görmemiz biraz vakit alacaktır.
Çin ise daha kolay okunabilir bir gelişme olabilir. PBOC’nin Yuan’ın değerini düşürmek için agresif bir şekilde dolar aldığını biliyoruz. Ancak PBOC rezervlerinde doların payının 60% olduğu var sayılıyor. Var sayılıyor zira PBOC detayları tam olarak paylaşmıyor. 30% civarında da Euro’ya yer verdiğini söyleyebiliriz. Bu durumda Çin şu sıralama ile gidiyor olabilir: önce dolar alıyor ardından dolarların bir kısmını satarak Euro’ya geçiyor ve muhtemelen Alman tahvillerine yatırım yapıyor. Bu hem Euro’yu kuvvetli tutuyor hem de Alman tahvil getirilerinin düşmesine neden oluyor. Nitekim 2 yıllık Alman ABD tahvil spreadine baktığımızda son 15 ayın en düşün seviyesine geldiğini yani Dolar lehine bir görüntü oluştuğunu görüyoruz.
Kısa vadede Euro lehine hareketler olurken bölgenin büyümesi ile ilgili sorunların da sürdüğünü söyleyebiliriz.Avrupa’nın sorunlu bölgeleri ve elbette Almanya ağırlıklı olarak iç tüketim değil ihracatla büyüyor. İspanya gibi ülkeler iş gücü kaynaklı rekabet güçlerini geri kazanmış olsa da kur hareketlerine hassas durumdalar. Dün açıklanan M3, yani geniş anlamda para arzı, Şubat ayında beklentilere paralel YoY 1.3% büyüme gösterdi. Sadece bu rakama baktığımızda Draghi’nin mutlu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak detaylar daha zayıf görünüyor.
Toparlanma bir yana tam 22 aydır gerileme var ve Şubat ayında da krediler 2.2% oranında daralmış. Üstelik bu sorunun çözümü olarak ECB’nin girişeceği bir QE olduğunu da sanmıyorum. Sorun yaşayan bölgelerler ve kredi verme kapasitesine sahip bankalar farklı olduğu için Euro bölgesinin tamamı için düzenlenecek bir QE’nin ne derece etkili olacağı şüpheli. Ortak bir eurotahvili de söz konusu olmadığından işlemesi çok kolay bir operasyon da olmayacaktır. Teknik anlamda ise 1.3840’ın üzerinde bir kapanış Euro’nun kuvvetlenmesine neden olacaktır. 1.3770 ancak daha önemlisi 1.3660 kırıldığı durumda Euro’da önemli bir düşüş hareketi başlayacaktır.
Temel işaretler bu yönde olsa da ABD verilerinde zayıflamanın devam etmesi veya faiz artışı ile algının yeniden 2015’in ikinci yarısına ötelenmesi durumunda ise bu hareket biraz gecikebilir.