Euro Bölgesi ihaleleri altını vurdu
Geçen hafta; altın fiyatlarında yukarı yönlü istekli çıkış, AMB Başkanı Trichet'in bölge için enflasyonist baskılara dikkat çeken açıklamaları ve bölgenin yüksek borçlu ülkeleri Portekiz, İspanya ve İtalya'nın başarılı geçen tahvil ihaleleriyle son buldu. Haftanın en yüksek seviyesini 1393.35 dolar/ons'la test eden altın, yukarı yönlü grafik çizen pariteye rağmen; başarılı geçen ihaleler sonrası euro bölgesinde düşen tansiyonla, kar satışlarına maruz kaldı ve yatırımcılarına haftalık bazda yüzde 0.56 oranında kaybettirdi.
Geçen haftaya, Portekiz, İtalya ve İspanya'nın gerçekleştireceği tahvil ihraçlarına odaklanarak, gergin başlayan piyasalarda euro/dolar paritesi, 1.2870 ile 16 Eylül 2010'dan sonraki en düşük seviye ile giriş yaptı. AB hükümetleri arasında 440 milyar euroluk fonun büyütülmesine yönelik dolaşan haberler ve ihaleye yönelik beklentiler, diğer verileri gölgelerken parite, euronun lehine perşembe gününe kadar istikrarlı bir yükseliş gösterdi. Parite 1.31'in üstüne tırmanırken altın, 1388 dolar/ons'u gördü. Maden ve metal fiyatları ile birlikte enerji ve hisse senedi fiyatları da yukarı yönde grafik çizdi. Hafta ortasında, Portekiz'in heyecanla beklenen tahvil ihracının olumlu geçmesi, euronun yolunu açtı. Perşembe günü, ABD'den açıklanan işsizlik başvurularının beklentilerin tersine yüksek açıklanırken altın, haftanın en yüksek seviyesi olan 1393.35 dolar/ons'u gördü ancak; perşembe günü faizleri değiştirmeyen Avrupa Merkez Bankası'ndan Başkan Trichet'in enflasyon riskine dikkat çeken açıklamaları ile borç krizine rağmen, gerektiği takdirde, faiz artırımına gidebileceklerine dair yakmış olduğu ışık, eurodaki tırmanışı keskinleştirirken, altın fiyatlarında 'U' dönüşü etkisi yaptı. Özellikle; Portekiz, İspanya ve İtalya'nın olumlu geçen tahvil ihaleleri ile bölgeye yönelik güvende de bir artış yaşanması bu dönüşü hızlandırdı. PGM cephesinde ise Paladyum, perşembe günü, otomobil endüstrisinde talebin artacağı tahminleri ile Mart 2001'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Son işlem gününde altın, kan kaybetmeyi sürdürürken, euro/dolar paritesi Avrupa piyasalarının açılışını takiben 14 Aralık'tan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 1.3456'yı kaydetti. Bu seviyede tutunamayan paritede gevşeme yaşanırken, altın haftanın en düşük seviyesi olan 1355.10 dolar/ons'a kadar yuvarlansa da Michigan Üniversitesi Güven Endeksi rakamlarının hayal kırıklığı ile toparlanan altın, haftayı yüzde 0.56 kayıpla, 1362.10 dolar/ons'la kapattı. Altının gölgesi gümüş 28.42 dolar/ons kapanış fiyatı ile yüzde 1.17' lik değer kaybına uğradı. Euro, hareketli geçen haftanın sonunda 1.3387'de dengelenerek dolar karşısında yüzde 3.71 oranında değerlendi. Altından ayrışan platin, 1811.50 dolar/ons kapanışla yüzde 4.53, paladyum 794 dolar/ons ile yüzde 5.52 oranında değer kazandı. Stoklardaki düşüşünde etkisiyle ham petrol fiyatları 100 dolar/varil seviyesini zorlarken Nymex türü yüzde 3.59, Brent türü yüzde 5.72 oranında değer kazandı. ABD borsalarında finansal hisselerin güçlü konumu, kötü gelen aralık perakende satışları ve tüketici güveni verilerini dengelerken, S&P yedinci haftayı da kazançla kapattı.
Geçtiğimiz hafta, Euro Bölgesi yüksek borçlu ülkelerin, başarılı geçen tahvil ihaleleriyle kazanılan zaman ve güven artışı euro, altın ayrışmasına neden oldu. Ancak; bu ayrışmanın geçici olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle; artan enflasyon baskısı ile güçlenen faiz beklentisi, yükselen parite ve altında yeni alımlar demek. Diğer taraftan satın alınan zaman sorunları çözmüyor. Bölgeye yönelik endişeler, yatırımcının altın ile olan bağını güçlü tutmaya devam ediyor. Bu hafta altında kar satışlarına baskın çıkan bir alım desteği bekliyoruz.