EU Profiler: AB parlamento seçimleri için "seçim danışmanı"

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Haziran ayında 300 milyonun üzerinde seçmen Avrupa Parlamentosu'nun 736 üyesini seçmek için sandık başına gidecek.

AB'li öğretim görevlilerinden oluşan bir takım tarafından hazırlanan EU Profiler'ın amacı, Avrupalı seçmenlerin hemen seçim öncesinde kendi siyasi konumlarını keşfetmelerini sağlamak. EU Profiler için yaratıcı bir seçim danışmanı da denebilir.

European University Institute Öğretim Görevlisi ve EU Profiler Proje Yöneticisi Dr. Fabien Breuer, www.euprofiler.eu <http://www.euprofiler.eu> sitesinin European University Institute, web tasarımcısı Hollandalı şirket Kieskompas ve Zürih merkezli NCCR Democracy/Politools arasında gerçekleşen bir konsorsiyum tarafından gerçekleştirildiğini söylüyor.

Siteye girdiğinizde kendi ülkenizi ve dilinizi seçiyorsunuz. Siteye AB üye ülkeleri olduğu gibi, Türkiye, Hırvatistan, İsviçre ve Norveç de dahil edilmiş. Dolayısıyla sitede Türkiye'yi seçip, Türkçe olarak önünüze gelen 30 soruluk bir testi cevapladığınızda, siyasi kimliğinizi keşfetmiş oluyorsunuz. Testte yer alan soruların 28'i standart sorulardan oluşuyor. Yani her ülke için aynı. Örneğin "AB Türkiye'yi de alarak genişlemelidir" sorusu standart sorulardan birisi.

30 sorunun ikisi ise ülkelerin kendi gündem maddeleri doğrultusunda hazırlanmış. Örneğin Türkiye'ye özel iki sorudan birisi türban yasağı, diğeri Kürt sorunu.

Kıbrıs'a özel iki soru, "Kıbrıs barış için NATO'ya katılmalı mı? Kıbrıs sorununa yönelik yeni bir çözüm çerçevesi bulmak için Kıbrıs AB içindeki konumunu güçlendirmeli mi?" yönünde. Fransa için 'azınlıklar ve küresel ekonomi', İrlanda için 'Lizbon Antlaşması'nın yeniden referanduma sunulması' gibi sorular var.

120 akademisyen tarafından hazırlandı

Aynı 30 soru, parti yönelimi konusunda gerçek bir Avrupa spektrumu oluşturulabilmesi açısından Avrupa genelinde 300 ulusal partiye uygulanmış. Dolayısıyla teoride, EU Profiler sadece testi yapanların kendi ülkelerindeki hangi parti ile eşleştiklerini değil, aynı zamanda 30 ülkedeki hangi partinin kendi siyasi eğilimleri ile eşleştiğini de ortaya koyuyor.

Fabien Breuer, bu çalışmanın hazırlık aşamasında 120 akademisyenin görev aldığını, her ülke için dört kişinin belirlendiğini söylüyor. Breuer bağımsız ve güvenilir olmak için AB'den kesinlikle hiçbir fon almadıklarını da ekliyor. EU Profiler'ın akademik bir proje olduğunu kaydeden Breuer, sitede yer alan bilgilerin Avrupa siyaseti konusunda uzman olan isimler tarafından toplandığını ifade ediyor.

EU Profiler'ın en yaratıcı özelliklerinden birisi, 30 soruluk testi yanıtlayan seçmenlere sadece kendi ülkelerinde hangi partiye yakın olduklarını değil, aynı zamanda Avrupa'da kendi ideallerine yakın olan partiyi de gösteriyor olması. EU Profiler uzmanlarına göre 'siyasi bir anavatan bulmak, seçmenlerin seçime yönelik güvensizliklerini azaltabilir."

Sitede yer alan testi cevaplarken, "kesinlikle katılıyorum, katılma eğilimindeyim, kararsızım, katılmama eğilimindeyim, kesinlikle katılmıyorum, bilgim/fikrim yok' seçeneklerinden birini tercih ediyorsunuz. İşte soruların bazıları:

. Sosyal güvenlik ve sağlık hizmetleri daha yüksek vergi oranlarına sebep olsa da desteklenmelidir.

. Okul öncesi eğitim kurumlarına devlet desteği büyük oranda artırılmalıdır.

. Nitelikli işgücünün Türkiye'ye göçünü sağlayacak politikalar, ekonomik büyüme ve kalkınmayı artırmak için desteklenmelidir.

. Dini değerler ve ilkeler siyasette daha çok saygı görmelidir.

. Ötenazi yasal olmalıdır.

. Vergi oranlarının düşürülmesi için kamu harcamaları azaltılmalıdır.

. Hükümetler batan bankaları kamu parası ile kurtarmalıdır.

. Yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları yüksek enerji fiyatlarına sebep olsa da desteklenmelidir.

. Temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması terörizmle mücadele söz konusuysa kabul edilmelidir.

. Avrupa bütünleşme hareketi olumlu bir gelişmedir.

. Türkiye'nin AB üyesi olması, birliğin dışında kalmasından çok daha iyidir.

. AB Türkiye'yi de alarak genişlemelidir.

. Türkiye AB üyesi olursa yapılan her yeni AB antlaşması Türkiye'de referanduma tabi olmalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar