Etnik çeşitlilik inovasyonu olumsuz etkiliyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

Sizce etnik çeşitlilik inovasyonu olumlu mu etkiler olumsuz mu? Birçok insanın bu soruya vereceği yanıt "olumlu" olacaktır şüphesiz. Farklı kültürlerin bir araya gelmesinin inovasyonu olumlu etkilemesi beklenir. Oysa geçtiğimiz günlerde Applied Economics Letters'da yer alan bir araştırma, bunun tam tersini ortaya koyuyor. Bala Ramasamy ve Matthew C. H. Yeung tarafından 63 ülkede gerçekleştirilen ve 2014 Küresel İnovasyon Endeksi'ni temel alan araştırmaya göre, etnik çeşitlilik inovasyonu olumsuz etkiliyor. 

Araştırmanın yazarları, makro düzeyde etnik çeşitliliğin kamu hizmetlerine ulaşmada engel oluşturabildiğini ortaya koyuyorlar. Bireysel düzeyde ise etnik çeşitlilik gruplar arasındaki güven eksikliği yaratıyor.

Araştırmanın bir diğer sonucu ise, değerler arasındaki çeşitliliğin inovasyonu desteklediği. İnanç, düşünce ve tavır farklılıklarının yaratıcılık ve sorun çözmede etkili olduğunu ortaya koyan araştırma, böylece inovasyonun artacağını savunuyor. 

Değerler çeşitliliği ve etnik çeşitlilik arasında da bir ilişki söz konusu. Değerler arasındaki çeşitliliğin çok fazla olması, etnik olarak çeşitlilik içeren toplumların inovasyon sürecini olumsuz etkiliyor. Öte yandan, etnik çeşitlilik bulunmayan toplumlarda, değerler arasındaki çeşitliliğin fazla olması inovasyon üzerinde olumlu etki yaratabiliyor.

Araştırmaya göre ideal olan, etnik çeşitlilik gösteren bir ülkede, değerler sisteminin homojen olması. Ama bu durum da "inovasyon garanti" anlamına gelmiyor. Örneğin, Endonezya, Gana ve Meksika bu gruba giriyor, fakat inovasyon konusunda başarılı değiller. Ya da hem etnik hem de değerler çeşitliliğine sahip olan Kanada ve Malezya, birer inovasyon merkezi olmaktan uzak. Çünkü bu ülkelerde R&D yatırımı ve eğitim kalitesi yetersiz.  

Peki doğru denge nedir? Ya da doğru dengeyi bulan ülkeler var mı? Araştırmaya göre var. Bu ülkeler Güney Kore ve İsveç. Çünkü bu ülkeler, etnik olarak homojen bir yapıya sahipler, fakat değerler açısından çeşitlilik gösteriyorlar. 

Bala Ramasamy ve Matthew C. H. Yeung'un özellikle vurguladıkları konu ise şu: "Etnik olarak çeşitlilik gösteren ülkelerde, aynı değerlere sahip farklı grupları bir araya getirmek, inovasyon açısından fayda sağlayabilir."

Bunu yapmak, söylemek kadar kolay olmayabilir; aksi taktirde, sadece inovasyon için değil; ülke içindeki uyum için çok önemli bir adım olurdu...  

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar