Et ithalatı, süt ve besi hayvancılığını çökertecek

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Et ithal edilir ise halk ucuz et yer. Çünkü dünyanın değişik ülkelerinde et hayvanı yetiştirenlerin maliyeti bizimkinden çok daha düşüktür.

Gümrüksüz ithalat yapıldığında bugünkü fiyatların yarısına da inilir.

İthalat yapıldığında, bizde de kesime gidecek hayvan sayısı artacağından yerli yetiştiricilerin sattığı hayvanların karkas fiyatı da düşecektir:

Fakat bütün bunların sonunda Türkiye hayvancılıkta dışa bağımlı hale gelecektir. Türkiye'de hayvan yetiştirilmeyecektir.

Rekabet Kurumu başkanı açıkladı. 1980-2008 yılları arasında sığır sayısı yüzde 30, koyun yüzde 48, keçi yüzde 70, manda yüzde 91 azalmış.

Nufus artarken hayvan varlığı azalır ise et fiyatları artar.

Bundan doğal bir şey olamaz.

Et fiyatlarındaki artışın nedeni (1) arzın (kesime gidecek hayvan varlığının) yetersizliği ve de (2) besicilerin maliyetlerinin (düve ve yem fiyatlarının) artmasıdır.

Besici, mecbur kalırsa fiyatın ne olduğuna bakmadan hayvanını kesime verebilir. Ama fiyatı artacak diyerek, kesim ağırlığına ulaşmış hayvanı boş yere besleyerek kesimi geciktiremez.

Fiyatlar yükselecek diyerek, fındığı, buğdayı, pirinci çuvala koyarak depolamak mümkündür. Maliyeti yoktur. Ama fiyatı yükselecek diyerek kesim ağırlığına gelmiş hayvanı bekletmek mümkün değildir. Çünkü hayvanın kesimini bekletmenin günlük bir maliyeti vardır. Bu maliyet, et fiyatındaki artışla karşılanamayacak kadar yüksektir.

2007 yılında Tarım Bakanlığı süt tozu ithalatına kapıyı açtı. İthalat paniğiyle süt fiyatları düştü. Sağmal hayvan üreticileri düşen süt fiyatlarının maliyeti karşılayamaması karşısında hayvanları kesime sevk etti. Et fiyatları düştü. Ama bu yanlış politika ülkedeki hayvan varlığının da azalmasına yol açtı.

1980 yılında büyükbaş hayvan varlığımız 16 milyon idi. 2007 yılında 10 milyon 500 bin veya 10 milyon 750 bin dolayında olduğu söyleniyor.

Süt ve et hayvanının erken kesime gönderilmesi uzun sürede hayvan varlığının azalmasına yol açıyor.

Bir inek normal olarak yaşamı boyu 8 yavru üretebilecek iken bir veya 2 yavrudan sonra kesilince düve açığı ortaya çıkıyor.

Besiciler düve bulamıyor.

Bugünlerde 8 aylık düveler 1.500 TL. dolayında. Bu düveyi satın alarak 8 ay günde 5 TL'lik yem yedirerek besleyenler 4.500 TL'ye sattıklarında ellerine çok az para geçiyor.

Et fiyatlarındaki artışın nedeni düve arzının sınırlı kalması ve düvelerin ve yemin palılığı nedeniyle üreticinin para kazanamamasıdır.

Ucuz ithalat, ülkede hayvancılığı yok eder. Eğer Türkiye bundan sonra eti devamlı ithal edecek ise ve et ithalatına ayıracağı dövizi var ise et ithalatı kararı doğrudur. Et fiyatları ucuzlayacaktır.

Ama bilelim ki besicilik büyük darbe yiyecektir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018