Eskişehirli odalar istihdam seferberliği için kolları sıvadı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şubat başında yapılan TOBB şurasında istihdam seferberliği başlatmış ve bu seferberliğin aktörleri olarak da iş dünyasını işaret etmişti. 1.5 milyon kişiye iş imkanı sağlayacak istihdam seferberliğine oda ve borsalar ardı ardına katkı sağlayacaklarını açıkladılar. Bugüne kadar bu seferberlik kapsamında sağlanan istihdam rakamlarını takip etmek elbette zor ama TUİK’in açıkladığı aralık dönemi işsizlik rakamları hiç iç açıcı değil. Aralık döneminde işsizlik oranı 12,7’ye, işsiz sayısı ise 3,87 milyona yükseldi.
Eskişehir’de de Ticaret Odası (ETO) ve Sanayi Odası (ESO) istihdam seferberliğine gönülden katkı verdiklerini açıklayarak, çalışmalar başlattılar. İlk iş olarak da İşkur Eskişehir İl Müdürlüğü ile bir araya gelerek “Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği” protokolü imzaladılar. Ardından da odalarda İşkur hizmet noktası kurdular.
Eskişehir’deki tüccar ve sanayiciler İşkur’a gitmeden doğrudan üye oldukları odada kendilerine tahsis edilen iş meslek danışmanına başvurabilecekler. Böylece daha hızlı ve verimli sonuca ulaşacaklar. Bu arada Eskişehir’de 2016 verilerine göre 28 bin civarında işsiz bulunduğunu belirtmeliyim.
İşsizlik oranlarının bu kadar büyümesinde ekonomik ortam yanında doğru işe doğru insan bulma sıkıntısının da neden olduğunu ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir’den öğreniyoruz. Özaydemir, ESO üyelerinin toplam çalışan sayısının 60 bin kişiye ulaştığını söyleyerek, OSB’de 500’ün üzerindeki işletmede hali hazırda 40 bin kişiyi istihdam sağlandığını açıklıyor. Hemen 500 kişiye iş vermeye hazır olduklarını da ekliyor ve “Bir o kadar kişiyi daha rahatlıkla istihdam edebilecek durumdayız, ancak bu işgücü açığını aylardır kapatamıyoruz. Halen birçok firmamız nitelikli personel arayışında. Gerek İşkur, gerek basın yayın organları aracılığıyla her alanda işgücü ihtiyacımızı sürekli beyan ediyoruz. Firmalarımızda sürekli açık kadrolar olduğunun bilinmesini isterim, ancak kalifiye ve nitelikli personel bulmakta gerçekten çok ciddi sıkıntı çekiyoruz. Tüm yasal haklarını verdiğimiz halde insanlar ne yazık ki fabrikalarda çalışmak istemiyor. Bizlere nitelikli iyi yetişmiş meslek lisesi mezunu gençler gerektiği halde, herkesin üniversite okuma sevdası yüzünden mevcut işkollarında istihdam edilecek insan sayımız sürekli azalıyor. Deyim yerindeyse herkes masa başı yüksek maaşlı iş arayışında, makine başında durup iş yapacak eleman bulamıyoruz” diyor. Yani işsizlerin iş beğenmediğine vurgu yapıyor.
ETO Başkanı Metin Güler ise “İşsizlik sorunu memleket meselesi” diyor ve oldukça iddialı bir rakam telaff uz ediyor, Oda olarak 15 bin kişiye istihdam sağlayacaklarının sözünü veriyor. Güler, üyelerin istihdama yönelik devlet teşvikleri ve desteklerinden daha etkin faydalanabilmeleri için daimi İşkur danışmanının ETO’da hizmet verdiğini açıklayarak, “İistihdam seferberliğini Ticaret Odası olarak çok önemsiyoruz. Eskişehirli tüccar ve sanayiciler olarak 15 bin kişilik yeni istihdam için söz veriyoruz. Bu rakamla yetinmeyecek, hedefi 20 bine ulaştırmak için de gayret göstereceğiz” diyor.
İşsizlik sorununun halledilmesinde reel sektör üstüne düşen görevi yapmak için gayret gösteriyor gibi görünüyor ama eğitim sisteminin de buna göre revize edilmesi ve işe göre kalifiye eleman yetiştirilmesi konusunda yatırımların artırılması da kaçınılmaz gibi duruyor.