Eskişehir'de turizmciler kümeleniyor

Tülay TAŞKIN
Tülay TAŞKIN ESKİŞEHİR'den [email protected]

Türkiyemiz bir cennet. Yedi bölgesinde dört mevsim gezilecek, görülecek, denizinden, dağından, termalinden, tarihinden yararlanılacak kentlere sahip. Her kentin, her bölgenin kendine has özelliği, güzelliği var. Bugünlere gelene kadar Eskişehirliler yerli turist olarak bu bölgelere ve kentlere taşınıp durdu, sadece İç Anadolu'nun tam ortasında bir çölde olan kentinde turist göremiyordu, zira turistin gelmesi için hiçbir neden yoktu. Bu sebeple, bir tane 5 yıldızlı otele dahi sahip değildi. Gelen misafirlerimizi doğal olarak evimizde ağırlardık, onlar da çok kalmazdı zaten, iki gece katlanabilirdi Eskişehir'e.

Son 10 yıldır ise Büyükşehir Belediye Başkanı Prof Dr. Yılmaz Büyükerşen'in vizyoner yatırımları, açtığı müzeler, parklar, oluşturduğu tiyatro sahneleri, senfoni orkestraları gibi sanat ve kültürel etkinlikler vesilesiyle Eskişehir, Türkiye'de bir ilki de gerçekleştirerek kent merkezini görmeye gelen yerli turistleri ağırlamaya başladı.

Bunun Türkiye'de bir örneği yok. Bir kente, ya denizi ya dağı, ya tarihi ya da doğasını görmeye gidersiniz. Hiçbir kente, kentin kendisini göreyim, restore edilmiş tarihi Odunpazarı evlerinde yemek yiyeyim, Porsuk'un kenarında bir akşam kahvesi içeyim, yapay plajında güneşleneyim, Balmumu Heykeller, Kurtuluş, Çağdaş Cam Sanatları gibi müzelerini gezeyim, Bilim ve kültür parkını göreyim diye gitmezsiniz. İç Anadolu'nun göbeğindeki bozkıra gelenler çölde bir vahayla, Avrupa'daki kentlerden farkı olmayan bir Eskişehir ile karşılaşıyorlar, çağdaş bir kentte güzel bir hafta sonu geçirerek evlerine dönüyorlar. Bu bir şehrin gerçek anlamda dönüşme başarısı aslında. Biz Eskişehirliler ise artık hafta sonları evlerimizden dışarıya çıkmıyoruz, iki günlüğüne iğne atsanız yere düşmeyecek bir tur keşmekeşi ve turist kalabalığına bırakıyoruz kenti.

Eskişehir artık iç turizmin önemli destinasyonlarından biri haline geldi. Son yıllarda Turizm Bakanlığı onaylı çok yıldızlı konaklama tesisleri oluştu, yatak sayısı 5 binlere yaklaştı. Müzeleri 1,5 milyon kişi tarafından ziyaret edildi. Kültür sanatta sahneleri doldu, bu sezon 200 bin kişiye sahne sunuldu. Bu veriler bize Eskişehir'e gelen turistlerin kültür seviyelerinin yüksek, bilinçli bir kesim olduğunu gösteriyor, bunun da anlamı gelen turist daha kaliteli hizmet bekliyor.

Diğer taraftan beklenmedik bir şekilde gelişen turizm, aslına bakarsanız Eskişehir'i biraz hazırlıksız yakaladı. Örneğin halen yatak sayısı yeterli değil, turistleri gezdirecek ve bilgilendirecek kokartlı turizm rehber sayısı oldukça yetersiz. Hizmet kalitesinin beklenen standartlarda olduğu söylenemez. Tur otobüslerinin şehrin göbeğine kadar gelmesi trafikte inanılmaz bir kargaşa yaratıyor. Müzeler önünde kilometreyi bulan uzun kuyruklar oluşuyor.

Elbette Büyükşehir ve ilçe belediyeleri sorunları çözmek için çalışıyorlar. Diğer taraftan Eskişehir Ticaret Odası da (ESO) turizm kümesi oluşturarak, hem sektördeki firmalara hem de kent turizmine katkı sağlamak için kolları sıvadı. Turizm ve seyahat alanında faaliyet gösteren dernekleri bir araya getirerek Eskişehir turizminin geleceği ve gelişimi için turizm kümelenmesi oluşturmak üzere çalışma başlattı.

ETO Başkanı Metin Güler, Eskişehir'in turizm sektöründe yükselen yıldız konumuna geldiğini ancak bunun sürdürülebilir olması için turizm master planının yapılması gerektiğine dikkat çekiyor. Eskişehir turizminin vizyonunun belirlenmesinin önemli olduğunu söyleyerek, nitelikli turist sayısının artırılması, şehre turist çekecek organizasyonların planlanıp düzenlenmesi, turizmde sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğine vurgu yapıyor. Bu sektörde çalışan kurum ve kuruluşların bir güç birliği oluşturarak, tüm bunları elbirliği içinde, paylaşarak yapmasının önemine vurgu yaparak, bunun için kümelenme çalışmalarına başladıklarını açıklıyor.

Kümelenme hem sanayi hem ticaret için önemli bir oluşum. Zira, aynı iş kolunda faaliyet gösteren kişi, kurum ve kuruluşlar kümelenme sayesinde ortak iş yapabilme, yardımlaşma, paylaşma ve hatta paslaşma anlamında güç birliği oluşturuyor ki, bu günümüzde gerçekten çok değerli. Rekabet kalite getirir ancak güç birliği hem başarıyı hem de kaliteyi beraberinde getirir. Eskişehir Sanayi Odası, Seramik sektörüyle başlattığı kümelenme çalışmalarını, Havacılık ardından da Raylı Sistemler sektörlerinde devam ettirdi, şimdi de Madencilik sektöründe kümeleniyor. Sanayi Odası'nın ardından Ticaret Odası'nın da turizm alanında faaliyet gösteren üyelerini bir araya getirerek kümelenmeye ve güçlerini birleştirmeye dönük girişimi de kent ekonomisine katkı sağlayacak çok önemli ve çok değerli bir çabadır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Nisan ayı seçim ayı 30 Mart 2018
Savaş M. Özaydemir 02 Ağustos 2017