Eskişehir'in kahraman işadamları Eskişehir Havayolları Şirketi'
Eskişehir'in coğrafi konumunun yatırımcılar için çok cazip olduğunu söyler dururuz ama bu durum havayolu ulaşımı konusuna gelince dezavantaj olarak karşımıza çıkıyor.
Diyelim ki Eskişehir'den herhangi bir ülkeye iş veya gezi amaçlı seyahat düşünüyorsunuz. Sizi uzun ve meşakkatli bir yolculuk süreci bekliyor demektir. Tren seferlerinin de olmadığı şu günlerde kendi aracınıza binecek, İstanbul havaalanlarına ulaşacak, aracınızı otoparka yurtdışında kalacağınız süre kadar bırakacak, uçağa ulaşacaksınız. Yurtdışından dönüşünüzde de aynı sıkıntılı süreci yaşayacaksınız. En az 3 saat, en çok 20 saat uçak yolculuğundan sonra, yoğunluğa göre bir veya iki saat de pasaport kontrolü, valiz bekleme vs vs ızdırabının ardından evinize ulaşmanız hemen o kadar kolay değil... Yol ve trafik durumuna göre ortalama 5-6 saat de özel aracınızla yorucu bir yolculuk yaparak Eskişehir'e ulaşmaya çalışmak durumundasınız. Neden? Çünkü Eskişehir'e uçmanız mümkün değil, çünkü uluslararası uçuşa elverişli havaalanına sahip olmakla birlikte ne yurtiçi ne de yurtdışı uçak seferlerinin olmadığı tek kenttir Eskişehir.
Yıllardır aynı konu tartışılır durulur. Eskişehir'den uçak seferlerinin yapılması, havaalanının iç ve dış uçuşlara açılması konusunda her dönemin milletvekiline, ilgili bakanına baskılar yapılır. Baskılar karşılık bulur, THY küçük uçaklarla hiç değilse yurtiçi uçuşları başlatır ancak zarar ediyor gerekçesiyle çok sürmeden de seferler durdurulur. Bu durum birkaç kez denenmiş ama tercih edilmediği ve yeterli müşteri potansiyeline ulaşılamadığı için de bitmiştir. Yine öyle oldu, geçmiş dönemin Maliye Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Kemal Unakıtan'ın emri ve talebiyle başlatılan en son seferler de son buldu. Eskişehirli yine ulaşımını karayolu ve demiryolu ile sürdürmeye mahkum edildi.
Geçtiğimiz haftanın gündemi de yine uçak seferleriyle ilgiliydi. Eskişehir önümüzdeki yıl Türk Dünyası Kültür Başkentliği yapacak. Dolayısıyla yapılacak etkinlikler için hem yurtiçinden hem başta Türki Cumhuriyetler olmak üzere yurtdışından çok sayıda konuğun Eskişehir'e gelmesi bekleniyor. Yurtdışından gelen konuklar ülkesinden önce İstanbul veya Ankara'ya uçacak, arkasından Eskişehir'e ulaşmanın yollarını aramaya başlayacak, yukarıda bahsettiğim zorlu ve zorunlu seyahati yaparak, çölde vaha olan Eskişehir'e gelebilecek. Ya da bunu göze alamayacağı için gelmekten vazgeçecek.
Önümüzdeki yıl yapılacak etkinlikler için konukların kolay ulaşımını sağlamak elbette Eskişehirli yöneticilerin görevi. Bunun için yine hava ulaşımı dillendirilmeye başlandı ancak görünen o ki konunun ilgilileri böyle bir şeyin mümkün olmadığını söyleyerek, alternatif çözümler geliştirmeye başladılar. Ak Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, yaptığı bir açıklamada "Eskişehir'in kahraman işadamları uçak kiralasın ve biz de seferlerin başlatılması için her türlü desteği verelim" diyerek topu Eskişehirli işadamlarına pas etti.
Bizimle aynı coğrafik konum avantajı sebebiyle hava yolu ulaşımı sorunu yaşayan komşumuz Bursa, bu sorunu çözdü. Bursa Valiliği, Belediyesi ile Sanayi ve Ticaret Odası geçtiğimiz aylarda Bursa'da yapılan Türk-Arap Turizm Zirvesi'nde konuyu gündeme getirerek, Araplarla işbirliğine gittiler ve Bursa Havayolları'nı kurdular, 2013 yılında da Araplar'ın desteğiyle hizmete başlayacaklar. Bu birliktelik belki bizimkilere de örnek olur, biz de Türki Cumhuriyetler ile ortaklık kurarak, hiç değilse Türk Dünyası Kültür Başkenti olma sıfatıyla, bu sayede bir havayolu şirketine sahip olur, modern dünyanın hızlı ve konforlu ulaşımına kavuşuruz.