Eskişehir-Irak ticaret hattı
Eskişehir’in Irak sınırına mesafesi ortalama bin 750 km, yaklaşık 20-21 saatlik bir yol demek bu. Havayolu ve deniz ulaşımı olmadığı için ulaşım, kara yoluyla ya da tren yoluyla yapılmak zorunda. Bu kadar mesafe, olunca insanın aklına Irak ile ticaretin Eskişehir için hiç de rantabl olmadığı geliyor. Zaman zaman da bunu Eskişehir’deki iş dünyasına soru olarak yöneltiyoruz. Ciddi bir yatırım hamlesi içinde olan Irak ile ticaretimiz nasıl diye. Aldığımız yanıtlar da ağırlıklı olarak, ‘nakliye sorunu olduğu için çok yok, ya da küçük denemelerimiz var ama ağırlıklı olarak ihracatımız yok, iş ilişkisini çok geliştiremedik’ yönünde oluyor.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Erşat Hürmüzlü, yanındaki Irak Türkmen Bölgesi’nin milletvekilleri, siyasetçi, sanatçı ve sivil toplum örgütü yöneticilerinin oluşturduğu bir heyet ile Eskişehir Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Ziyaretinde Irak Türkmenlerinin yaşadığı bölgede büyük iş potansiyeli olduğu belirterek, “Buralarda Eskişehirli işadamlarımıza çok ihtiyaç var. Tecrübelerinizi aktarmanız ve paylaşmanız çok önemli. Bu sayede kurulacak iletişim karşılıklı ihracat için bir adım sağlayacak” dedi. Irak Türkmen Milletvekili Fevzi Ekrem de, Avrupalı firmaları Türkiye’den üstün tutmadıklarını, belirterek,“Çok fazla petrolümüz var. Sizlerle din, dil ve tarihsel ilişkilerimiz de oldukça fazla. Gelin birlikte iş yaparak, birlikte kazanalım” dedi.
Eskişehir Sanayi Odası, bu çağrıları kulak arkası etmeyecektir. Mesafeler bir şekilde katedilebilir, ağır sanayi olmasa bile, özellikle inovatif ürünler ve Sanayi Odası’nın öngörülerinden olan ‘yükte hafif, pahada ağır’ ürünlerin ihracatı gündeme gelebilir. Nitekim Sanayi Odası Başkanı Savaş M. Özaydemir de duyarsız kalmayıp, Irak ile Türkiye arasında uzun zamandır süren işbirliğine Eskişehir’den katkı sağlamak istediklerini belirtti. Özellikle Irak’ın ihtiyacı olan her türlü makine ve ekipmanı sağlayabileceklerini söyledi.
Bizim sanayicilerimiz heyetler halinde yurtdışına ziyarete gider, onlar da bize gelir. Artık globalleşen dünya pazarında ikili ilişkilerin ziyaretten öteye geçmesi gerekiyor.