Eski memurlara ikramiyede son durum

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU [email protected]

Devlet memurları, emekli oldukları takdirde kendilerine emeklerinin ve hizmetlerinin karşılığı olarak ikramiye ödeniyor. Ancak emekli olduğu tarihte memur olmayanlara emekli ikramiyesi verilmiyordu.

Farklı sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmetlerin birleştirilmesi sonucunda yaşlılık aylığı bağlandığı halde 5434 sayılı Yasa'ya göre emekli ikramiyesi ödenmemesi işlemine karşı açılan davalarda itiraz konusu ibarenin Anayasa'ya aykırı olduğu kanısına varan Mahkemeler iptali için başvurmuşlardı.

İşte Anayasa Mahkemesi de, 5 Haziran 2009 tarih ve 27249 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan E.: 2005/40, K. : 2009/17 ve 5.2.2009 tarihli kararıyla, 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumları'na Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun'un 12'nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Son defa T.C. Emekli Sandığı'na tabi görevlerden emekliye ayrılan ve..." ibaresinin Anayasa'nın 2., 10 ve 60'ıncı maddelerine aykırılığı savıyla iptali istemi karara bağlanmıştı. Söz konusu iptal hükmünün, kararın Resmî Gazete'de yayımlanmasından başlayarak bir yıl sonra yürürlüğe girmesi uygun görülmüştü.

TBMM'de kabul edilip, 16 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 5997 sayılı Kanun'la 1/6/2010 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren bir düzenleme yapıldı.

Bu düzenlemeye göre 5434 sayılı Kanun'un 89'uncu maddesinin birinci fıkrası; "Hizmet sürelerinin tamamı bu Kanun ve/veya 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4'üncü maddesi kapsamında geçenlerden  emekli,  adi  malûllük veya vazife  malûllüğü aylığı bağlanan veyahut toptan ödeme yapılan asker ve sivil tüm iştirakçilere, her tam fiili hizmet yılı için aylık bağlamaya esas tutarların bir aylığı emekli ikramiyesi olarak verilir. Son defa bu Kanun veya 5510 sayılı Kanun'un geçici 4'üncü maddesi hükümlerinin uygulanmasını gerektiren görevlerde çalışmakta iken emekliye ayrılan ve kendilerine mülga 2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanunun 8'inci maddesi uyarınca birleştirilen hizmet süreleri üzerinden aylık bağlananlara ise, bu Kanuna tabi daire, kuruluş ve ortaklıklarda prim veya kesenek ödemek suretiyle geçen hizmet sürelerinin toplamı üzerinden bu madde hükümlerine göre emekli ikramiyesi ödenir. Mülga 2829 sayılı Kanunun 12'nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesi ile üçüncü fıkrasının son cümlesinin bu maddeye aykırı hükümleri uygulanmaz." şeklinde değiştirilmiştir.

Bu değişiklikle 1 Haziran 2010 tarihinden sonra emekli olacaklardan memuriyette geçen süreleri için ikramiye talebinde bulunabilecekler.

Ancak, geçmiş yıllarda memurluk yapan ve 1 Haziran 2010 tarihinden önce SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı'ndan emekli olmuş ancak son defa memur olmadığı için ikramiye ödenmeyenlerin sorunu çözülmedi. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi kararına uygun bir değişiklik yapılmadı. Şimdi yüz binlerce kişi ikramiyesini almak için mahkemelere başvuracak ve dava yükü artacak. Ayrıca büyük ihtimalle Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi de iptal edecek.

SGK, ortada Anayasa Mahkemesi kararı varken, aklı selimle hareket etmeli ve eski memurların mağduriyetini gidermelidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar