Erzurum Kitap Fuarı’nda…
Dayım Prof. Dr. Orhan Okay’ın uzun yıllar yaşadığı, üniversitesinde ders verdiği Erzurum’dayım… 40 yıldan fazla olmuş gitmeyeli… Doğu Ekspresi ile unutulmaz bir yolculuk yapmıştık 2 bin metredeki yayla şehrine… “Hani yaylam hani senin ezelin” diye başlayan Erzurum türküleri dinlemiştik…
Trenin yavaşladığı yerlerde İstanbul’dan aldığımız gazeteleri pencereden atmamız için “gazte gazte!” diye bağıran çocuklar hep aklımdadır. O senelerde köylere gazeteler ulaşmazdı. Erzurum’a da sanıyorum bir veya iki gün sonra geliyordu…
Bugün ise her şey çok farklı. Şehir değişmiş, gelişmiş; kitap fuarı düzenleniyor… TÜYAP Doğu Anadolu Erzurum 1. Kitap Fuarı için buradayım. Aralarında Ercan Kesal, Ayla Kutlu, Canan Tan, Ahmet Şimşirgil, Tarık Tufan, Mine Söğüt, Atilla Dorsay, Uğur Koşar, İsmail Saymaz, Nil Sakman, Şükrü Erbaş, Kemal Hamamcıoğlu, Füsun Çetinel, Yavuz Bahadıroğlu, Beyza Akyüz, Tolga Gümüşay, Nurullah Genç, Ercan Karakaş, Burcu Bahar, Bahadır Yenişehirlioğlu ve Tekin Sönmez’in bulunduğu 200 yazar, şair ve akademisyen farklı günlerde Erzurum’a geliyorlar…
Fuar kapsamında 40 kültür etkinliği gerçekleştiriliyor…
Yüksek rakımlı olması nedeniyle kış mevsimi aşırı soğuk geçiyor. Bugün, birçok şehre bahar gelmişken Palandöken Dağı, zirvesinden eteklerine doğru hâlâ bembeyaz. Geceleri 3 derece…
Doğa, Erzurum’un doğal kliması olduğundan yazın her yer sıcaktan kavrulurken soğutucu aletlere gerek duyulmuyor. Balkonlarda klima üniteleri görmek neredeyse mümkün değil…
Yeni açılan TÜYAP Erzurum-Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’ndeki ilk etkinlik kitap fuarı…
Açılış töreninde bir konuşma yapan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk kimi konulara dikkat çekti. Bunlardan birisi, okuma kültürü üzerine. Şöyle dedi Kocatürk:
“Bilindiği gibi ülkemizin de kurucularından olduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD), 15 yaşa uygulanan ve en son 2015 yılında yapılan PISA uygulamasına göre Türkiye 72 ülke arasında matematik alanında 49’uncu, okuma yeterliliğinde 50’nci ve fen bilimleri alanında 52’nci sırada.
Araştırmada, ülkemizin ilk kez 2003 yılında katıldığı PISA testinden 2012 yılındaki teste kadar aldığımız puanlarda genel bir yükseliş varken, 2015 yılına gelindiğinde puanlarımızda 2003’ün de gerisine düşüş göze çarpıyor. Çocukların yüzde 51.3’ü matematikte, yüzde 44.5’i fen bilimlerinde en kötü seviyede, okuma yeterliliğinde bu oran yüzde 40. En iyilerin oranı ise 2012 sonrası düşmüş, matematikte bin çocuktan 8’i en iyi seviyede, fen bilimlerinde 1’i, okuma yeterliliğinde ise 3’ü. Yani bin çocuktan 3’ü okuduğunu anlıyor.
Tüm gelişmiş ülkelerde çocukların kendi dilinde okuduğunu anlamasının en önemli yolu, okuma kültürü… Önce ailelerden başlayan okuma alışkanlığı daha sonra okullarda öğretmenlerin çocukları kitapla, kütüphaneyle yakınlaştırıp kitap okumalarını teşvik etmesiyle devam ediyor.
Kitap okumayan çocuklar normal bir cümleyi 45 saniyede anlayabiliyorken, bu süre kitap okuma kültürü edinmiş çocuklarda 13 saniyeye düşüyor.
Bu tespitlerden sonra açıktır ki şimdi önümüzdeki en önemli görev, okuma kültürünü geliştirmektir.”
Çocukların okuma kültürünü geliştirmek, kitap okumalarını teşvik etmek için aile desteği şart…
Kütüphaneler gibi kitap fuarları da bu konuda önemli… Rengârenk binlerce kitabın arasında koşuşturan cıvıl cıvıl çocuklar, eminim ki içlerinde kitap sevgisi ile dönüyorlar evlerine…
Erzurum’un dört bir yanına afişler, billboardlar asılmış, yönlendirmeler konulmuş kitap fuarı için… Şehirden ve okullardan servisler gün içinde kitap meraklılarını fuara taşıyorlar…
Erzurum Kitap Fuarı, Demkar Yayınevi tarafından hazırlanan bir fotoğraf sergisine de ev sahipliği yapıyor. Araştırmacı yazar Atilla Oral’ın arşivinde bulunan, az bilinen ve çoğu yayımlanmamış olan Kurtuluş Savaşı ve Mustafa Kemal Atatürk fotoğraflarından oluşan sergi, fuar boyunca ziyarete açık.
Fuarı bugün ve yarın 10.00-20.30 saatleri arasında, kapanış günü ise (13 Mayıs Pazar) saat 19.30’a kadar ziyaret etmek mümkün…
Okuma kültürümüzü artırmak için lütfen kitaplar alalım, kitaplar önerelim… Erzurum’da ve komşu illerinde olan kitapperverlere iyi fuarlar…