Erzincan tarım odaklı kalkınmak istiyor

Hatice ŞİMŞEK
Hatice ŞİMŞEK KAYSERİ [email protected]

Erzincan, Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzey batı bölümünde yukarı Fırat Havzası'nda yer alıyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan Erzincan, TÜİK verilerine göre 2016 yılında 226 bin kişilik nüfusa sahipti. İlin en önemli geçim kaynağı ise tarım ve hayvancılık olarak gösteriliyor. Gelişmeye devam eden sanayi sektörü ise il ekonomisinde ikinci sırada önem arz ediyor. Birinci deprem kuşağı üzerinde bulunan ve en son 1992 yılında ciddi bir deprem atlatan bu kentin yaralarının hala taze olduğunu Erzincanlı herhangi biri ile sohbetlerinizde hissedebiliyorsunuz. İlin fazla gelişememesinin en önemli nedenlerinden biri olarak da deprem bölgesi olması gösteriliyor.

İki günlük Erzincan ziyaretimizde epeyce not biriktirdim. İlin ekonomisine dair bilgileri paylaşmadan şunu belirtmek isterim ki; Erzincanlılar sosyal yaşantısına önem veren, sıcak kanlı, misafirperver ve modern duruşları ile bizleri etkilediler. Gezilip görülecek bir çok doğal güzelliği bir arada bulunduran Erzincan’ı mutlaka görün ve meşhur tulum peynirini, dönerini yerinde tadın derim…

Gelelim ilin ekonomisine dair gündemde yer alan konulara…. Erzincan birinci deprem kuşağında olmanın dezavantajlarını fazlasıyla yaşayan bir şehir olmasına rağmen özellikle memleket sevdalısı Erzincanlı iş adamları ile sanayi sektöründe de gayretli bir duruş sergiliyor. İlin ekonomik gelir kaynağı olarak sanayi sektöründen ziyade tarım ve hayvancılık gösteriliyor. Sanayi sektöründe faaliyet gösteren iş adamları da dahil hemen her kesim Erzincan’ın tarım ve hayvancılık alanında desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. Tarım alanına yapılacak yatırımların sanayiyi destekleyeceğini , gıda sanayiine yapılacak yatırımların tarım ve hayvancılık sektörünü destekleyeceğinin bilincindeler.

Erzincan’a Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi kuruluyor. Yaklaşık 10 bin baş kapasiteye sahip olacak OSB’de besicilik yapmak için şuanda 236 kişi ya da işletmeden talep var. Bin 335 dekar alan üzerinde yer alacak OSB tüzel kişiliğe kavuştuktan sonra altyapı çalışmalarına başlanacak. 2018 yılı sonuna kadar tam anlamıyla faaliyette olması planlanıyor.

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayati Gürkan, İhtisas OSB’nin ardından bölgeyi kalkındıracağını düşündükleri Et Entegre Tesisi yatırımını devreye almayı planladıklarını söyledi. Bu projelerin hayata geçirilmesi ile ilde yaklaşık 200 milyon TL’lik bir ekonomik hacim yaratılması hedefleniyor.

Şehrin bir diğer projesi ise Süt İşleme Tesisi kurulması. Bu tesisin şehrin gündeminde yer almasının en önemli nedenlerinden biri bölgede Kızılay’ın yatırımının olması. Maden suyu alanındaki bu yatırım şehrin iş dünyası için de ayrı bir motivasyon kaynağı. Süt İşleme Tesisi ile Erzincan’da devletin öncülüğünde çok ortaklı bir süt işleme tesisi kurularak, üretilen sütün Kızılay tarafından pazarlanması yönünde çalışmalar yapılıyor. Bölgenin artan süt üretiminde pazarlama problemi yaşamamak adına çözüm oluşturulması hedefleniyor. Tesiste süt tozunun yanı sıra,diğer süt ve süt ürünlerinin de üretilmesi planlanıyor.

Gündemde olan bir diğer önemli konu ise Erzincan’ın da içinde bulunduğu Cazibe Merkezleri Programı. Erzincan OSB'de 63 firma faaliyet gösteriyor ve bu firmalar yaklaşık bin 400 kişiye iş sağlıyor. Erzincan’nın 2016 yılı toplam ihracatı ise 9 milyon 330 bin dolar .Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Erzincan’dan yatırım için 53 başvuru yapılmış. Bu sayı İstanbul ve Ankara dahil diğer illerden başvurularla yaklaşık 88’e yükselmiş durumda. Sadece Erzincan’dan kendi iline yatırım yapmak isteyenlerin toplam yatırım tutarı 1 milyar 800 milyon lirayı buluyor. Yaklaşık 7 bin 434 kişiye de istidam kapısı açması planlanıyor.

Erzincan’a bölgeyi kalkındıracak ulusal ve uluslararası markalardan da yatırım talebi olduğu konuşuluyor. Erzincanlı iş adamlarının da yatırım talebi küçümsenemeyecek boyutta. İş adamları bölgeye büyük yatırımların gelmesinden memnuniyet duyacaklarını belirtiyorlar ama büyük firmalara desteklerin ayrılıp Erzincan firmalarının ikinci planda kalacağı endişesini taşıyorlar. Bunu belirten iş adamlarından biri olan ilin öncü firması konumundaki Tunay Gıda'nın yönetim kurulu başkanı Tuncer Kırtıloğlu şöyle diyor; “Cazibe Merkezleri Programı kapsamında 26 milyon liralık yatırımımıza destek başvurumuz var. Fakat geç cevap geldiği için bu yatırımın 3 milyon liralık kısmına biz başladık. Program kapsamında Erzincan dışından bölgeye geleceklere öncelik verilecek deniyor. Bizler bu bölgeye emek veren ,memleketine ve işine sevdalı insanlarız. Dışarıdan yatırımlar da gelsin fakat öncelik elini taşın altına koyan yerel işletmelere verilsin”

Bölge gündeminden notlar şimdilik bu kadar. Umarız umut bağlanan projeler hayata geçirilir, beklentiler yerini bulur ve Erzincan kalkınır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar