Erken rezervasyona erken sigorta

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

 
Son birkaç yıldır duyuyoruz "erken rezervasyon" sözcüğünü. Bulutlar aralandığında tatil özlemimize uygun hayaller kurarız. Bildik tatil yörelerine mi gidelim, yoksa bir mavi yolculuk fikri nasıl ? Ya da son yılların moda tatil alternatifleri arasında yer alan "Cruise turlarına mı katılsak ?" diye aklınızdan geçiyordur.
Son yıllarda başlayan "erken rezervasyon" uygulaması büyük ilgi gördü. Sadece geçen sene 1.5 milyon kişi bu fırsattan faydalanmış. Bu yıl bu rakamın daha da artacağı tahmin ediliyor. "Erken rezervasyon" ile düşlediğiniz tatilleri yüzde 50'lere yakın indirimlerle gerçekleştirebilirsiniz. Ama bu rezervasyonu 6 ay öncesinden yaptığınızda her riski göze almanız gerekecektir.
Sonra da yaptırılabiliyor
Tatilinize karar verdiniz ve tatil zamanınız yaklaştığında tatile gidememeniz için oluşan bir olumsuzluk karşısında sigortanız maddi kayıplarınızı eksiksiz karşılıyor. Belgelenebilen sağlık sorunları veya tatile gitmenizi engelleyecek bir mazeretinizi belgelemeniz yeterli. 72 saat öncesinde bu konudaki müracaatınızı yapmış olmanız gerekiyor. Şimdi sigorta yaptırmamışsanız ve erken rezervasyon sigortanızı yaptırmadıysanız, tatil tarihinize 30 gün kalaya kadar bu sigortayı tatil planlarınıza ilave edebilirsiniz.
Fiyatlara baktığınızda çok komik. 10-20 TL'ler gibi  primlerden bahsediyoruz. 20 TL de deseniz insanların reddetme isteği beni korkutuyor. Sigorta deyince hemen tepki duyabiliyorlar. Ama başlarına bir şey geldiğinde "keşke sigorta yaptırsaydım" diyenlerin sayısı az değil. Bu nedenle turizm planınızı yaptığınız seyahat acentenizin "sigorta yaptırmak ister misiniz ?" teklifini asla geri çevirmeyin.
Önce bilgi alın
Sigortanızı yaptırırken ayrıntılı bilgiyi de almayı ihmal etmeyin, kamsam dışında kalyan haller var mesela. Bunları öğrenmenizde fayda var. Bunlar neymiş derseniz, sigortanın genel şartlarının bir çoğunda bulunan ;
- Harp veya mahiyetindeki harekât, ihtilal, isyan, ayaklanma veya bunlardan doğan iç kargaşalıklar
- Terör
- Salgın Hastalıklar
- Deprem, sel, yanardağ püskürmesi ve yer kayması
- Doğal afetler , gibi riskler kapsam dışı.
Tatilinize giderken bu sigortayı yaptırmanız yeterli olmayacaktır. Aracınız ile gidecekseniz, kaskonuzun olması sizi olası bütün risklere karşı güvenceye alacaktır. Tatile çıkarken evinizin güvenliğini de düşünmenizi öneririm. Konut sigortası hiç de sandığınız gibi pahalı değil. Bir dost ortamında kiracı olduğu için evine sigorta yaptırmanın gereksiz olduğunu düşünen bir arkadaşıma "evindeki eşyalar, ev sahibinin mi ?" dediğimde cevap veremediğini belirtmek isterim.
Beklenmedik risklere sigorta
Sigorta gerçekten beklenmedik risklere karşı güvence sağlar. Çünkü beklemediğiniz bir anda karşılaşacağınız bir risk bütün gelecek ile ilgili planlarınızı bozabileceği gibi bütçenizi de alt üst edebilir. Bu nedenle tatilde de oluşabilecek tüm risklere karşı uygun hatta komik primlere satın alabileceğiniz sigorta güvencesi olduğunu sizlere hatırlatmak istedim.   

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar