Erdoğan-TOBB gerginliğinin nedeni
Başbakan Erdoğan her TOBB üyesinin bir işçi alması yönündeki isteğini daha sık tekrarlamaya başladı. Başbakan, bu isteği zaman zaman dile getiriyordu zaten; ama son günlerde bu konunun gündemde fazla kaldığı dikkat çekiyor. Erdoğan'ın geçen hafta bu öneriyi dile getirmesi ve işvereni emek sömürü yapmakla suçlamasının ardından Ankara'da adeta apar topar biraraya gelen oda ve borsa başkanları, Başbakana şimdiye dek pek görülmedik sertlikte bir karşılık verdiler. Bu kez sıra Erdoğan'daydı, o da partisinin önceki gün yapılan grup toplantısında bu konuya bir kez daha değindi, önerisini tekrarladı ve bu önerisi yüzünden kimi çevrelerin kendisini alaya almak istemelerini sert bir şekilde eleştirdi.
Ortada bir tuhaflık yok mu sizce de, bilek güreşi izlenimi veren bir tuhaflık… İşsizlik Türkiye'nin bugünkü sorunu değil, TOBB'un yaklaşık 1 milyon 300 bin üyeye sahip olması da bugünün gerçeği değil, öyleyse her üyenin bir kişi istihdam ederek işsizlik sorununun çözümüne katkıda bulunması yönündeki istek neden şimdi böylesine daha sık dile getirilir oldu?
Başbakan Erdoğan, her TOBB üyesinin ek olarak bir kişi istihdam edemeyeceğini bilmiyor olabilir mi, tabii ki hayır. Köşedeki bakkalın, büfecinin, kuru yemişçinin, manavın, dükkanına koyduğu üç-beş parça tekstil ürününü satarak ayakta kalmaya çalışan konfeksiyoncunun, berberin, kırtasiyecinin, sanayideki tamircinin çoğu zaten tek başına çalışıyor, yanında bir tek kişiyi bile istihdam ediyor, edebiliyor değil ki.
Tekrar soralım, Başbakan'ın bunu bilmemesi söz konusu olabilir mi?
Öyleyse son günlerde, en yoğun gündem maddesi olan Anayasa değişikliği tartışmalarını bile gölgede bırakabilen bu "ek bir kişi istihdam edersin-edemem" tartışmasının nedeni ne?
Başbakan Erdoğan bu çıkışıyla siyaseten bir kazanç bekliyor olabilir mi? Belki; ama Başbakan bu çıkışıyla bir anlamda partisi açısından oy deposu gibi görülen 1 milyon 300 bin kişiyi karşısına almış olmuyor mu? 1 milyon 300 bin kişi en az 2.5 milyon oy demek değil mi?
Öyleyse Başbakan neden bu konuda böylesine ısrarcı oluyor, neden TOBB üyelerine böylesine yükleniyor? Yoksa Erdoğan aslında TOBB üyelerine değil de, TOBB yönetimine mi yüklenmek istiyor?
Muhatap TOBB yönetimiyse, bunun da bir nedeni olmalı, öyle değil mi. Normal koşullarda hükümetle ya da Başbakan Erdoğan'la TOBB yönetiminin ne alıp veremediği olabilir ki? Ama anlaşılan var, var ki karşılıklı olarak böylesine sert çıkışlar yaşanıyor.
Gerçi TOBB yönetiminin bir çıkışı söz konusu değil. Ama geçen hafta Ankara'da biraraya gelen oda ve borsa başkanlarının basına kapalı toplantısında hangi konulara hangi üslupla değinildiği de sır değil. Hükümete ve özellikle Başbakana karşı çok sert eleştiriler yöneltildiği biliniyor. Ayrıca, toplantı sırasında yapılan anket… "Ek istihdam yaratabilir misiniz ve TOBB bypass edilerek odadan istihdama doğrudan katkı isteğinde bulunulması durumunda tavrınız ne olur" sorularına yüzde 94 oranında hayır denilmesi…
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Başbakan'ın önerilerine karşı konuşmuyor, ama tabanı temsil eden oda ve borsa başkanları konuşuyor. İşte bu da Başbakan'ın konuyu tekrar tekrar ve daha sert bir üslupla gündeme getirmesine yol açıyor.
Bu tartışma "ekonomik tabanlı" görünmüyor. Tartışmanın altında sanki siyaset ve olası rekabet yatıyor.