Erdemoğlu: Yatırımımızla polyesterde dışa bağımlılığı sonlandıracağız
Proje Bazlı Yatırım Belgeleri arasında iki projesiyle ilk sırada yer alan SASA projelerini İbrahim Erdemoğlu ile ele aldım. Erdemoğlu, petrokimya üretim tesisleriyle polyesterde dışa bağımlılığı azaltmayı amaçladıklarını, yatırmlarıyla cari açığı 3.8 milyar dolar aşağıya çekebileceklerini söyledi.
Sabancı Holding'in SASA'yı satma kararı sırasında, yerli yatırımcı olarak satın alıp adını duyuran Erdemoğlu Holding, Proje Bazlı Teşvik Listesi'nde de 29 milyar 48 milyon lira tutarındaki iki yatırım teşvik belgesi ile ilk sırada yer alınca, yatırımları ile ilgili İbrahim Erdemoğlu’ndan bilgi aldım. Teşvik belgesi aldıkları petrokimya üretim tesisleri ile polyesterde dışa bağımlılığı sonlandıracaklarını açıkladı.
İbrahim Erdemoğlu, sorularıma verdiği yanıtlar şöyle:
-Bu iki grup yatırımlarınızın içeriği ne olacak?
-Yatırımlarımızdan biri, mevcut iş kolumuz polyester üretimini kapsıyor. Polyester cips, elyaf, filament üretimindeki 340 bin tonluk yıllık kapasitemizi 3.1 milyon ton yıl büyüklüğüne çıkartarak, dünyanın bu alandaki en büyük üreticileri arsında yer alacağız. İkinci yatırım alanımız petrokimya iş kolu. Önce kendi ihtiyacımızı karşılamak için yatırım yapacağız. Geri kalanını satacağız. Ham maddemiz olan PTA (saf terafilatik asit) ve MEG (etilen glikol) üretimi yapacağız.
-Bu üreteceğiniz ürünlerin ithalatı ne kadar?
-Türkiye’nin petrokimya temel plastik ham madde ithalatı, 5 milyon tonun üzerinde. Yatırım yapacağımız plastik ham maddeler polietilen (PE), polipropilen (PP) ve polivililkrorit (PVC). Bu ham maddelerde bizim üretim kapasetemiz ise 1.2 milyon ton PE ve PP, 600 bin ton PVC olacak. Bu yatırımlarla da net ithalatçılığımız sürecek. Yeni yatıramlara ihtiyaç olacak.
Türkiye’de ve dünyada hızla yaygınlaşan hijyen sektöründe kullanılan Süper Emici Polyaester SAP yatırımımızda 200 bin ton kapasiteli olacak. Tesisimiz limanla entegre olacak.
-Yatırımlarınızın katma değeri ve katkısı ne olacak, cari açığı ne kadar azaltacak?
-Yatırımlarımızla öncelikle polyester ürünlerinde dışa bağımlılığı sonlandırmayı amaçlıyoruz. PE, PP ve PVC ürünlerinin çok önemli kısmını karşılıyor olacağız. Bu projemiz 7 bin ek istihdam yaratırken, cari açığı yaklaşık 3.8 milyar dolarlık aşağı çekmeye yardımcı olacak. Yatırımlarımızın tamamlanması ile üretimimiz 10 milyon tona yükselirken, ciromuz da yaklaşık 12 milyar dolar olacak. Yatırımlarımızın 5 milyar dolar katma değer yaratma potansiyeli söz konusu. Üretimimizle, hedef pazarımız ülkemiz olarak, ithalatı engellemeyi amaçlıyoruz. Bunun yanı sıra polyester cips, elyaf ve filamenti, Avrupa, Kuzey Afrika, Rusya ve Türk Cumhuriyetlere ihraç edeceğiz.
-Yatırımları ne zaman tamamlayıp üretime geçme planınız söz konusu?
-Polyester ürün yatırımlarımız 2016 yılında başladı. Bu yılın son çeyreğinde devreye girecek. Bu yılın son çeyreğinde üretim kapasitemiz 340 bin tondan 690 bin ton seviyesine yükselecek. Gelecek yıl iki tesis daha devreye girince toplam kapasite 1 milyon 390 bin ton seviyesine ulaşacak. Diğer tesislerin devreye girmesi bunları takip edecek. Petrokimya yatırmlarımıza bu yıl başlamayı planlıyoruz. 2026 yılına kadar tamamlayacağız.
-Bu teşvik sistemini nasıl tanımlarsınız?
-Bu teşvik sistemi, Türkiye’nin tüketici bir toplumdan üretici topluma dönüşmasini sağlayacak önemli bir potansiyele sahip. Kullanılması gerekir.
İki projesiyle Proje Bazlı Teşvik Programı'nda ilk sırayı alan Erdemoğlu Holding'e ait SASA'nın projeleriyle ilgili İbrahim Erdemoğlu’nun verdiği bilgiler bunlar.