Erciyes Üniversitesi çıta yükseltiyor

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den [email protected]

 

ÜNİVERSİTE, "BU TOPRAKLARDA OT BİTMEZ Kİ" DİYENLERE NİSPET ANADOLU BOZKIRININ ORTASINDA ÇEVRESİNE IŞIK SAÇAN BİR BİLİM YUVASI.


Erciyes Üniversitesi 34 yaşında. Temelleri 1969 Nisan'ında tıp fakültesi ile atıldı.1978'de üniversite kimliğine kavuştu. Hareketli bir gelişim sürecini geride bırakan üniversite, şimdi de kararlı bir duruşla yeni akademik süreçlere yelken açabilmiş olmanın onurunu yaşıyor.
Erciyes Üniversitesi verilere göre, gerek fiziki büyüme gerekse akademik gelişim bakımından, ilk 15 üniversitesi arasında yer alıyor. URAP üniversiteleri izleyerek başarılarını değerlendiren yetkin bir kuruluş. URAP'a göre, Erciyes Üniversitesi 168 üniversite arasında 14'üncü sırada. Bu sürecin süreklilik kazanmasında, yönetimde sorumluluk üstlenmiş akademisyenlerin büyük payı var. Örneğin; Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur tıpkı kendinden önceki rektörler gibi kararlı bir duruş sergiliyor ve de "Sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda da adından söz edilen bir bilim kuruluşu olmak istiyoruz. Bunda kararlıyız. Çalışmalar, üniversitemiz bir mükemmeliyet merkezi oluncaya kadar devam edecek" diyor.
34 yıl önce 2 fakülteli bir üniversite olarak kapılarını öğretime açan üniversite bugün 16 fakülte, 4 yüksekokul, 8 meslek yüksekokulu, 7 enstitü, 5 bölüm, 22 araştırma merkezi ve de 2 bini aşkın personeli ile 40 bin öğrenciye hizmet veren bir bilim yuvası.
Üniversitenin bugünkü konuma gelmesinde, milyonlarca dolarlık bağış yaparak, yerleşke alanını fakülte binaları, yüksek okullar, enstitü binaları, araştırma merkezleri ve hastanelerle donatan hayırsever işadamlarının büyük payı var. Onlar da tıpkı akademisyenler gibi... İstiyorlar ki, Erciyes Üniversitesi 'Harward' benzeri bir üniversite olsun.
Evet, temellerine ilk harç zamanın Sağlık Bakanı merhum Dr. Vedat Ali Özkan tarafından atıldı. Prof. Dr. Turhan Feyzioğlu üniversite kimliğine kavuşması yolunda yoğun çaba harcadı. Ve sonuçta üniversite, "Burada ot bitmez ki, fakülte yükselsin..." diyerek, atılan temeli eleştirenleri mahcup etmekle kalmadı, geride kalan yıllar içinde ülkenin en saygın bilim yuvalarından biri haline geldi. Erciyes Üniversitesi bugün, iç açıcı bir yerleşkeye sahip. Akademik başarı puanlamasında, aralarında Hacettepe, ODTÜ, Ankara, Ege, İTÜ, Boğaziçi, İstanbul ve Bilkent'in de bulunduğu saygın 15 üniversite arasında yer alıyor...
Kısacası üniversite "Bu topraklarda ot bitmez ki..." diyenlere nispet Anadolu bozkırının ortasında çevresine ışık saçan bir bilim yuvası. Yeri geldiğinde ticaret ve sanayi alanındaki başarılarıyla örnek gösterilen Kayseri, umarım artık üniversiteleri ile de örnek alınası bir kent olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018