Erbakan, yatırıma ve üretime inanan bir politikacı idi
Bizim kuşak Erbakan'ı "pancar motor" ile tanır. Bulabildiğim bilgilere göre halen Türkiye'de 500 bin adet pancar motor çalışıyor. Denizdeki takalar pat-pat-pat diyerek, tarlalardaki pompalar pat-pat-pat diyerek iş görüyor. Anadolu'da römorkların önüne pancar motoru takarak, römorkları yürütenler bile var.
Pancar motor Erbakan'ın ilk eseridir. Ne yazık ki ondan sonraki projeleri şu veya bu nedenle uygulanamadı.
Almanya'daki eğitim ve staj yıllarından sonra,1953'ün Kasım ayında İstanbul Teknik Üniversitesi'ne dönen Erbakan, Mayıs 1954-Ekim 1955 yılları arasında askerlik döneminde Halıcıoğlu'daki istihkam bakım bölümünde makinelerin bakım ve tamiratları kısmında görev yaptı.
Askerlikten sonra üniversiteye dönen Necmettin Erbakan, 1956 yılında Türkiye'de ilk yerli motoru imal edecek olan, 200 ortaklı Gümüş Motor AŞ'yi kurdu. Erbakan da böyle bir fabrika kurma fikri Almanya'da çalışmaları esnasında, Türkiye Zirai Donatım Kurumu'nun sipariş verdiği motorları görünce iyice uyanmıştı.
Daha sonra Pancar Kooperatifleri Birliği'nin yönetimine geçen ve Pancar Motor adı altında çalışan fabrikanın temelini 1 Temmuz 1956'da attı. Gümüş Motor fabrikasında seri imalat 1 Mart 1960 tarihinde başladı. 1960 yılında Ankara'da yapılan Sanayi Kongresi'nde Gümüş Motor'un yaptığı imalatları sunan Erbakan "Yeni hedef otomobillerin Türkiye'de yapılmasıdır" fikrini ortaya attı.
Necmettin Erbakan "Yeniden Büyük Türkiye" hamlesi adını verdiği, yatırım ve sanayileşme programı çerçevesinde Türkiye için çok önemli projeleri gündeme getirdi.
Türkiye'de bu tür büyük projelerin politik güç/otorite olmadan gerçekleştirilemeyeceğimi gördüğü içindir ki politikaya sorundu.
Hesap adamı olduğu için ve ülkede oy çoğunluğunun muhafazakar kesimde olduğunu bildiğinden bu kesimin oylarını toplayacak politikalar gelişti.
Fakat etkin güçler muhafazakar kesime yönelik politikalarından korktuğu için Erbakan'ın ülke yararına projelerini uygulamasına imkan vermedi.
Erbakan'ın projeleri ile alay edildi. Kısa süreli iktidar dönemlerinde attığı temeller üzerinde sanayi tesisleri yükselemedi.
Bakınız Yeniden Büyük Türkiye hamlesinde Erbakan'ın hedefleri nelerdi?
1) Enerjide 2 nükleer santralin yapımı 3 bin 500 km doğalgaz, 2 bin km petrol boru hattı inşası 40 hidrolik, 13 termik santral yapımı öngörülmüştü.
2) Ulaşımda 4 bin 500 km otoyol, 10 bin km duble yol, 4 boğaz geçişi, 2 hızlı tren 64 havaalanı projesi yer alıyordu.
3) 97 büyük sanayi tesisi vardı. Gübreden, nebati yağa, etten sigaraya nerelerde hangi fabrikaların kurulacağını belirlemişti.
4) Hantal sanayi değil, temel ve ağır sanayi projesi adı altında 74 projesi vardı. Bunlar demir-çelik, MKEK, Tümosan, Teksan, Temsan, Tusaş, tersane ve ziraat makineleri projeleriydi. Uçaktan tanka, otomobilden takım tezgahlarına, gemiden traktöre, önce ülke ihtiyacını karşılayacak sonra ihracata dönük çalışacak ekonomik ölçekli projeler hazırlamıştı.
5) Ağır harp sanayii adı altında tank, top, roket ve harp gemisi yapacak 4 büyük yatırım projesi vardı.
6) Elektronik sanayiinde gelişme Testaş'a ait 2, Telesan'a ait 1 fabrika ile gerçekleştirilecekti.
7) Rafineri yapımını öngörüyordu.
8) Madencilik için 29 projesi vardı. Her yıl sulama sahalarının geliştirileceğini, 10 yeni liman yapılacağını söylüyordu.
Bütün bu yatırımların iller itibariyle dağılımı, ne kadar para ile yapılacağı belirtilmişti. Ne yazık ki, Erbakan'ın projeleri değil de siyasi destek arayışında seçmenleri arkasına almak için dini siyasete alet etme çabaları öne çıktı. Bu yönü ile etkin güçler Erbakan'ın iktidarda olmasını engelledi. Olan projelere oldu.
Erbakan'ın genç takımı daha sonra yumuşatılmış din-siyaset söylemleri ile iktidara geldiler.
Bugünlerde uygulanan projelerim çoğu Erbakan'ın 20-30 yıl önce gündeme getirdiği projelerdir.
Bir fark ile geçen dönemde şartlar değişti. O yıllar kolaylıkla gerçekleştirilebilecek ve pazara girebilecek yatırımların çoğu bugün için uygulanabilirliği kaybetti. Erbakan'ın kamuoyunda yanlış algılandığı için küçümsenen projeleri uygulanabilse idi bugün Türk ekonomisi başka yerlerde olurdu.