ENOSAD-İleri Endüstriyel Otomasyon Kongresi

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Bilgisayar teknolojisinin üretim teknolojileriyle bütünleşmesi sonucu, akıllı makineler yapılıyor. Akıllı üretim yapılıyor.

Bu gelişme kısaca “Sanayide Otomasyon” diye adlandırılıyor. Sanayide otomasyonu bu işin uzmanları, bu iş için kurulan özel şirketler gerçekleştiriyor.

Bu işin ülkemizdeki uzmanları, bu iş için kurulan şirketler on yıl önce ENOSAD–Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği’ni kurdular.

İstanbul’da 4-5 Aralık tarihleri arasında ENOSAD tarafından düzenlenen  “Uluslararası İleri Endüstriyel Otomasyon Kongresi“ toplanacak. Kongre vesilesiyle bir sergi açılacak.

Dernek Başkanı Sedat Sami Ömeroğlu, ”Türkiye’de makinelerin akıllı hale getirilmesini sağlıyoruz. Böylece akıllı siteler, akıllı üretime başlıyor. Hem devlette hem üretim sektöründe akıllı fabrikalar yapmamızın, akıllı üretimin gerekliliği konusunda farkındalık yaratmak, bilinç oluşturmak mecburiyetindeyiz" diyor.

Kongrenin amacı, teknoloji yaratan, üreten, kullanan ve uygulayan sektörlerde çalışanların bir araya gelerek, dünyadaki teknolojik gelişmeleri konuşmaları, tartışmaları.

Türkiye’de Ar-Ge odaklı akıllı makineler, ileri sistemler ve endüstriyel otomasyon alanlarında çalışanların sayıları giderek artıyor.

Dernek Başkan Sedat Sami Ömeroğlu, kongrenin hedefini anlatırken, bu tür toplantıların ülkemizde uluslararası rekabet gücünün artırılmasının olmazsa olmazı olan üründe kalite, üretimde verimlilik amaçlı akıllı makineler de dahil olmak üzere ileri otomasyon teknolojileri alanında farkındalığın artırılmasına önemli katkılar yapacağına işaret ediyor.

Bilişimdeki gelişme sonucu şimdilerde sanayide kullanılan makineler akıllı makineler oldu. Makinelerin bilgisayarlar tarafından yönetilen beyinleri var. 

Kısaca  “Sanayi 4.0” diye adlandırılan, yeni dönemde ise her biri farklı bilgisayar tarafından yönlendirilen makineler, bir bütün olarak ana bilgisayarın kontrolüne giriyor.

Basit anlatımıyla daha önce tek tek makineleri yöneten bilgisayarlar, bundan sonra fabrikaları yönetecek. Buna “Akıllı Fabrika Dönemi“, ”Akıllı Üretim Dönemi” (Intelligent-Smart Factories) deniliyor.

“Sanayi 4.0” kısaltması dördüncü sanayi devriminin adı. Birinci sanayi devrimi su ve buhar gücüne dayalı üretim idi.  İkinci sanayi devrimini  elektrik enerjisi kullanımı başlattı. Dijital kullanımı, bilişim üçüncü devrim oldu. Şimdilerde başladığı varsayılan dördüncü devrimin, gelecek on yılın sanayiini şekillendireceği söyleniyor.

Biz hem makine ithalatçısıyız, hem makine üreticisiyiz. İthal ettiğimiz makinelerin çoğu akıllı (bilgisayar kontrollü) makine. Ama bunları kullanamıyoruz. İşletmeci makinelerin özelliğinden yararlanamıyor. Yerli ürettiğimiz makinelere akıl (bilgisayar kontrolü) yükleyemiyoruz. Bu nedenle içeride ve dışarıda talebi olan makine üretemiyoruz. Metal maliyeti yüksek, ucuz makineler üretiyoruz.

En gelişmiş sanayi üretim birimlerinde (fabrikalarda) akıllı makineleri birbiriyle konuşturmaya henüz başlayamadık.

Ar-Ge, teknoloji, yenilikçilik, yüksek katma değer, verimlilik denilen şeyler (eksikliklerimiz) sanayide bilişimin daha fazla ve etkin kullanımını gerektiriyor.

Bu ise; 1) Bunun bir ihtiyaç olduğunun anlaşılması, 2) Bunu yapacak elemanların, kadroların, şirketlerin sanayi kesimine hizmet verecek güçte olmasıyla mümkün olabilecek. 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018