Engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik
5510 sayılı Kanun'un 28. maddesinde 1.10.2008 tarihinde yapılan düzenlemeyle çalışma hayatında bulunan kadınlardan bakıma muhtaç olan engelli çocukları bulunanların 1.10.2008 sonrasında geçen çalışma sürelerinde, kadın sigortalıya gün sayısı kazandırılarak daha erken emekli olma hakkı getirilmiştir. Söz konusu hüküm gereğince “Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir.”
Düzenleme gereğince bakıma muhtaç engelli çocuğu olup da 1.10.2008 den sonra çalışması devam eden kadın sigortalıların yasanın yürürlük tarihinden sonra geçen çalışma sürelerinin %25’i oranında çalışma gün sayısının hizmetlerine ilave edilmesi, aynı sürenin emeklilik yaş haddinden indirilerek daha erken emekli olma imkanı bulunmaktadır.
Burada önemli olan fiili olarak çalışmasa dahi, isteğe bağlı sigorta yapması halinde de bu hizmet gün sayısını kazanmaktadır. Bunun için öncelikle SGK’ ya isteğe bağlı sigortalılık için müracaat edecek ve çocuğunun bakıma muhtaç ve engelli olduğuna ilişkin raporu ibraz etmesi gerekecektir. Mevcutta isteğe bağlı sigortası devam eden bakıma muhtaç ve engelli çocuğu olan kadın sigortalılar da geriye dönük müracaat da bulunabilir.
Örneğin 1.1.2000 tarihinde sigortalılığı başlamış olan 55 yaşında kadın sigortalının, 31.12.2003 tarihine kadar 4/a (SSK) kapsamında çalışmış, 1.1.2004 tarihinden 31.12.2011’ e kadar da 4/b (Bağ-Kur) kapsamında çalışan engelli ve bakıma muhtaç çocuğu olan kadın sigortalı, 1.1.2012 tarihinden itibaren günümüze kadar isteğe bağlı sigortalı olduğunu varsayacak olursak;
Söz konusu sigortalının emeklilik şartları: Kişinin son çalışması 4/b Bağ-Kur kapsamında olduğundan ve isteğe bağlı sigortası da 4/b BAĞ-KUR kapsamında değerlendirileceğinden; Emeklilik şartları 58 yaş ve 9 bin günün dolmasıdır.
Sigortalının 1.10.2008’ den sonraki çalışma sürelerine gün sayısı ilave edilip mevcut gün sayısı emeklilik yaş haddinde indirilecektir. Kişinin 1.1.2000 tarihinden itibaren prim ödenmeyen günü olmadığı varsayımı altında; 1.10.2008’ den 31.12.2014 tarihine kadar 563 gün SGK tarafından kişinin gün sayısına ilave edilerek aynı süre 58 olan emeklilik yaşının yaklaşık 1,5 yıl düşmesi demektir.
Kızılot Hoca uyurken
Prof. Dr. Şükrü Kızılot Hocayı duymayan yoktur. Nezaketi, insaniyeti, bilgisi ve vergi hukukuna hakimiyeti ile hepimizin idol aldığı değerli bir hocamızdır. Yaklaşım Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı YMM Ekrem Sarısu ağabeyle çok emeği var hepimizde.
Çok değerli hocam, ağabeyim ve dostum Prof. Dr. Şükrü Kızılot Hoca; verginin gülen yüzünü ve bununla ilgili ilginç öyküleri, hayret edilecek olayları, fıkra gibi gerçekleri bir kitapta toplamayı gelenek haline getirdi. Geçtiğimiz yıllarda bir solukta okuduğumuz ‘Kiraz Kedinin KDV’si’, ‘Askerliğini Yapmayan Kadın’, ‘Patlıcanın Dalkavuğu’ ‘Palyaçonun Gözyaşları’ gibi 10 mizah kitabından sonra bu yıl da “Ben uyurken…” adını verdiği yeni kitabını da yine Yaklaşım Yayınları’ndan (0-312-439 43 43) çıkardı. Ancak bu sefer hocamızın bizlere acı bir sürprizi oldu. Şükrü Kızılot Hocamız, 13 Ekim günü konuşmacı olarak katıldığı panel sonrasında, ani tansiyon yükselmesine bağlı olarak beyin kanaması geçirmişti. Şükrü Hoca, 13 Ekim 2014 günü derin bir uykuya daldı. Öyle derin bir uykuydu ki bu, kendisi de bu durumu “Ben uyurken güneş kaç kere doğdu ve battı, sonbahar nasıl kışa döndü, ağaçlar yapraklarını nasıl döktü, Türkiye ekonomisi nereye doğru gitti, kaç kanun değişikliği yapıldı, kaç makale yazıldı bilmiyorum” diye aktardı. Hocanın mizahi yönünü ortaya koyduğu 11. Kitapta da “Ben uyurken…” dedi. Kitabın sunuşunda dinlendiğini ve sadece zamana ihtiyacı olduğu belirtiyor Şükrü Hoca.Hocamızı çok özledik. Umuyoruz en kısa sürede eski sağlığına kavuşur ve ülkemiz böylesine bir değerle yaşamaya, gülmeye, öğrenmeye ve öğretmeye devam eder.