Enflasyonda yaz sürprizi…

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Serhan Yenigün

TÜİK, Mayıs ayı enflasyon rakamını artış beklentisine karşılık düşüş yönünde açıklayınca 12 aylık TÜFE (Tüketici Fiyatları Enflasyonu) verisinde de %10,20'den %9,10'a düşüş yaşandı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 18 Mayıs toplantısına ilişkin notlarda, bu gelişmenin yaşanabileceğine dair ilk sinyaller verilmiş ve piyasalara tek haneli TÜFE mesajı iletilmişti. Buna rağmen son bir haftada ekonomistlerden gelen revizyonların sınırlı bir aşağı yönlü değişiklik gösterdiğini izlemiş, ancak 12 aylık TÜFE'nin yine de %9,50'den daha yukarıda kalmasının beklendiğini görmüştük. Enflasyon verilerinin detaylarına bakıldığında, 12 aylık TÜFE'nin %10'lardan %9'lara yaklaşmasında en önemli etkenin gıda fiyatlarındaki sert düşüş olduğu görülüyor. Diğer kalemlerde ise önemli bir değişiklik gözlemleyemiyoruz. TÜFE'de Mayıs ayında endekste yer alan 446 maddeden 94 maddenin ortalama fiyatında değişim olmazken, 231 maddenin ortalama fiyatında artış, 121 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş gerçekleşti. ÜFE'de (Üretici Fiyatları Enflasyonu) ise Mayıs ayında endekste bulunan toplam 779 maddeden 196 maddenin ortalama fiyatında değişim olmazken 306 maddenin ortalama fiyatında artış, 277 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş yaşandı.

Enflasyonun önümüzdeki birkaç ay boyunca izleyeceği patikanın genel olarak yatay kalması öngörülürken, Ekim ayından itibaren yeniden aşağı yönlü belirgin bir gevşeme bekleniyor. Bu nedenle, son bir iki ay içinde yukarı yönlü revize edilen 2010 sonu TÜFE beklentilerinin yeniden aşağı çekildiğini görebiliriz. Buna ek olarak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu da, bu yılın son çeyreğinde gerçekleştirmesi beklenen faiz artırımları konusunda önceki yönlendirmelerinin aksine daha ağır kalabilir.

TÜFE'nin ve politika faizlerinin gelecek dönem seyrine ilişkin beklentilerin aşağı yönlü revize edilmesi halinde, TL varlık değerlerine ilişkin analizlerde ve beklentilerde de bir takım revizyonlara ihtiyaç doğacaktır. Bu ihtiyacın en net yansımasını tahvil-bono piyasalarında görebiliriz. Mayıs ayı başında, ABD'de yaşanan hatalı işlem (!) paniği nedeniyle %10 seviyelerine kadar yükselen gösterge bileşik faiz, dün itibariyle %8,70 seviyelerine kadar geriledi. Çift haneli (veya %10 civarındaki) 12 aylık TÜFE'nin yaz ayları boyunca devam edeceğini düşünen piyasalar açısından sürpriz etkisi yaratan son rakamların ardından, piyasa faizlerinde de son günlerde gelinen düşük seviyeler bir süre daha korunabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017