Enflasyonda önümüzdeki dört aya bakınca

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

 

Üç ay üst üste eksi sonuç veren aylık enflasyon Ağustos ayında TÜFE'de yüzde O.56 Tüfe artış gösterdi. Önümüzdeki 4'daki beklentide, 2011 yılının son dört ayının enflasyon rakamlarına baktığımızda baz etkisine dayalı olarak düşüş kaydedileceğini söyleyebiliriz. Ve yıl sonu enflasyonunun  Yüzde 7'nin altında hatta Merkez Bankası'nın tahmini olan yüzde 6.2 seviyesine indiğini görebiliriz.
Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı. Tüketici fiyatları 0.56 oranındaki artışla üç aydır eksi seyrettikten sonra az da olsa bir yükseliş göstermiş oldu. TÜFE'nin sekiz aylık sonucu 2.28, Ağustos sonu itibariyle yıllık enflasyonumuzda yüzde 8.28 rakamına ulaştı.

Yıl sonuna kadar önümüzdeki dört aylık dönemde geçen yılın gerçekleşmelerine baktığımızda da, gelecek göstergesi kabul edilen çekirdek enflasyonun Ağustos'ta da düşüşünü sürdürdüğünü görüyoruz. 2011 yılının son dört ayının enflasyonu ve çekirdek enflasyona ı  baktığımızda yıl sonu enflasyonunun Merkez Bankası'nın yüzde 6.2'lik seviyesine yakın bir yerde gerçekleşeceğini söylemek abartılı olmaz.2011 yılı Eylül ayında yüzde 0.75, Ekim ayında yüzde 3.27, Kasım ayında yüzde 1.73 ve Aralık ayında 0.58 artış enflasyon artışı yaşanmıştı. Her ne kadar yılın son aylarında okul masrafları,  sebze meyve fiyatları ve kışlık giyim ve yakacak harcamaları  enflasyonu olumsuz etkilerse de, geçen yılın aylık artışları baz etkisi açısından önümüzdeki dört ayda olumlu etki yapabilecek gibi görülüyor.. Birçok uzmanın beklentisi de bu yönde… 
Ancak,  geçen hafta Pazartesi günü 41 ülkede faizler ve enflasyon oranları üzerine dış haberler servisimizin derlediği haberde çok farklı özelliklere sahip ülkelerden 11'inde yıllık enflasyon yüzde 1'in altında, 11'inde yüzde1-5 arasında, 17'sinde çoğu yüzde 5'in biraz üstünde olmak üzere yüzde 10'un altında, sadece iki ülkenin enflasyonu yüzde 10'un üzerinde olduğu bilgisi yer alıyordu. Bu tablo artık yüzde 10'lar seviyesindeki enflasyonun bile dünyada yüksek kabul edildiğini  çok net gösteriyordu.  

Biz, bir zamanlar yüzde 70'ler, yüzde 100'ler oranındaki enflasyonlu yıllardan yüzde 10'ların altındaki enflasyon rakamlarına inmemize karşın, hala bu 41 ülke arasında 17 ülke ile birlikte yüzde5-10 arasında enflasyonlu ülkeler grubunda  yer alarak yüksek enflasyonlu ülkeler olarak ayrışıyoruz. Bu nedenle enflasyonla mücadelemizi sürdürerek yüzde 1-5 yıllık enflasyonu sürdürülebilir kıldığımızda enflasyonla mücadelemizi başarmış olacağız.
Yerli ve yabancı uzmanların değerlendirmeleri üç ay eksi gittikten sonra Ağustos ayında artış gösteren enflasyonun düşüşün devamına son vermediğini, düşüşün önümüzdeki dönemde de devam etmesini beklediklerini, 2013 Nisan'ına kadar devam eden gerileme ile yüzde 5.5 seviyesine inebileceğini ve gelecek yıl hedefinin tutabileceği tahminini yapıyorlar.
Peki, enflasyonu olumsuz etkileyecek faktörler yok mu?

Bunlar arasında dünya gıda fiyatlarındaki artışın, bizde gıda fiyatlarını olumsuz etkileyerek  yükselmesine neden olması ile enerji fiyatlarında, petrolde fiyat artışları  görülüyor. Bir başka olumsuz gelişmenin ise Türkiye Suriye olayında çatışmalı bir döneme girilmesi korkusu.
Eğer bu alanlarda bu yıl içinde olumsuz gelişmeler olmazsa, yılsonu enflasyonunun yüzde 7'lerin altında kalacağını tahmin etmek yanlış olmaz. Aynı şekilde gelecek yıl içinde de enflasyonun düşmesini beklemek ve 2013 enflasyonunun yüzde 5 olarak programa uygun gerçekleşeceğini söyleyenler haksız çıkmaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar