Enflasyonda onbinde 2 oranında gerileme var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Şubat ayında tüketici fiyatları onbinde 2 oranında, geriledi. Şubat ayında ülke genelinde  tüketici  fiyatlarının bir önceki aya göre onbinde 2 gerilemesi demek, ocak ayında bin TL'ye satın alınan mal ve hizmetlerin, şubat ayında 999 TL80 kuruşa satın alınabilmesi demektir.

Bin liralık tüketim harcamasında 20 kuruş ucuzlama demektir.

Bu gelişme enflasyonun düşüşe geçtiğini, fiyatların ucuzladığını değil de enflasyondaki tırmanışın şubat ayında durduğunu gösterir.

- Herşeye rağmen, şubat ayında enflasyonun duraklama eğilimi göstermesi sevinilecek bir gelişmedir.

Çünkü enflasyon her ay tırmanıyordu... Yüzde 10’un üzerine çıkmasından korkuluyordu. 

Çünkü, 2016 yılının ilk aylarında enflasyonun tırmanışa geçmesine yol açabilecek gelişmeler gerçekleşti.

(1) Asgari ücret artırıldı. (2) Emeklilerin  ve bazı ücretlilerin gelirlerinde iyileştirmeler yapıldı.(3) Doların fiyatı tırmanışını sürdürdü. (4)  Hayvancılık ve tarım ürünlerinde önemli fiyat artışları oldu. Bütün bunların maliyet ve talep artışına yol açması ve enflasyonda artışa neden olması bekleniyordu.

Şubat ayında onbinde 2'de olsa tüketici fiyatlarındaki gerileme işte bu bakımdan önem taşıyor.

Gıdada yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 20’un üzerinde kalmaya devam ediyor. Şubat itibarıyla yıllık gıda enflasyonu ülke genelinde ve tüm gıda maddeleri genelinde yüzde 10.80 oranında.,

Tüketici fiyatlarının arkasında üretici fiyatları var.

Üretici fiyatları artığı sürece tüketici fiyatları ucuzlayamaz.

Şubat ayında üretici fiyatlarında da küçük bir gerileme görüldü.

Yurtiçi üretici fiyatları şubat ayında, ocak ayına göre binde 2 geriledi. Gerileme çok küçük ölçüde 

Ocak ayında 1000 TL olan üretici fiyatı şubat ayında 998 TL oldu.

Yurtiçi üretici fiyatlarından halkı en fazla  ilgilendiren gıda maddeleri üretici fiyatlarında yıllık ortalama artış yüzde 9.75 oranında.

Açık anlamımla tüketicinin yüksek fiyatla gıda maddesi satın almasının arkasında üretici fiyatlarının yüksek olması var.

Ocak ayından şubat ayına aylık olarak  giyim eşyasında üretici fiyatı artışı yüzde 0.53 oranında iken tüketici fiyatlarında giyim eşyas ve ayakkabı fiyatlarında aylık olarak yüzde 6.16 gerileme görülüyor. Yılbaşından bu yana giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki gerileme yüzde 12.45 oranında.

Giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki gerilemenin üretici fiyatlarındaki gerilemeden değil, talepteki daralmadan kaynaklandığı anlaşılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018