Enflasyonda geçen yıla göre daha iyi durumda değiliz
Tüketici fiyatlarındaki yıllık artışa bakarak enflasyonu izliyoruz.
2018 yılı Ocak ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın ocak ayı fiyatlarının % 11.23 oranında üzerinde. Bir yıl önce % 9.22 idi.
Bu yıllık enflasyon artış oranı iki ocak ayı fiyatları arasındaki fiyat artışını gösteriyor. Ne var ki, 12 aylık dönemde her ay fiyat artışları farklı oldu. Önemli olan 12 aylık dönemde ortalama fiyat artışı.
Tüketicinin cebinden çıkan parayı, 12 aylık gerçek enflasyonu 12 aylık ortalama fiyat artışı gösteriyor.
Geçen ocak ayından geriye 12 aylık ortalama tüketici fiyatları artışı % 7.76 iken bu yıl % 11.23 oldu.
Bir yıl önceye göre enflasyonda gerileme olmadı.
Gıda harcamalarında fiyatlar önemli ölçüde arttı.
2017 Ocak ayından geriye 12 ayda Ayşe Hanım’ın gıda harcamalarındaki ortalama artış % 5.92 idi. Bu yıl % 12.76 oldu.
Ayşe Hanım’ın gıda enflasyonunun arkasında, gıdada üretici fiyatlarındaki artış var. Gıdada üretici fiyatları artıyor.
2017 Ocak ayından geriye gıdada üretici fiyatlarında 12 aylık ortalama artış % 4.17 iken bu yıl % 8.09 oldu.
Ne var ki, üretici fiyatlarındaki yüksek artış gıda maddeleri fiyatından kaynaklanmıyor. Gıdada üretici fiyatları artışı genel artış oranının gerisinde...
Son 12 ayda üretici fiyatlarındaki 12 aylık ortalama artış %15.66 iken tüketici fiyatlarındaki ortalama artış %11.23 oranında.
Gıda dışı üretici fiyatlarındaki artış yüksek oranlarda. Önümüzdeki aylarda üretici fiyatlarındaki artış tüketici fiyatlarının üzerine binecek.
Merkez Bankası enflasyonun gerileyip gerilemediğini, “Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi”nden izliyor. Bu gösterge, ekonomi yönetiminin kontrolü dışındaki fiyat artışlarından arındırılmış bir gösterge. TÜFE’yi oluşturan harcama kalemlerinden enerji, gıda, alkollü ve alkolsüz içecekler, tütün ve altın kalemleri çıkarılarak hesaplanıyor.
Merkez Bankası’nın izlediği özel kapsamlı TÜFE göstergesinde 12 aylık ortalama fiyat artışı geçen yıl % 8.32 idi. Bu yıl 10.45 oldu. Geriye gidiş yok.
Döviz fiyatlarındaki artışın maliyetlere baskısı, petrol fiyatlarındaki artış, Hükümetin dolaylı vergileri artırması, yavaş yavaş gelen kamu zamları enflasyonunun aşağıya çekilmesini önlüyor.