Enflasyonda birden iyimser oluverdik
Merkez Bankası, 29 Nisan'da açıkladığı yılın ikinci enflasyon raporunda bu yılki TÜFE artışını orta noktası yüzde 8.4 olmak üzere yüzde 7.2 ile yüzde 9.6 arasında bekliyordu. "Bekliyordu" diyoruz, çünkü önceki gün açıklanan Para Politikası Kurulu'nun son toplantısına ait tutanaklarında enflasyon raporundakinden çok farklı bir beklenti içinde olunduğu görülüyor:
"…Nisan enflasyon raporunda, enflasyonun ikinci çeyrekte bir miktar yükseldikten sonra üçüncü çeyrekte yüzde 10 civarında dalgalanacağı, işlenmemiş gıda ve vergi artışlarının etkilerinin ortadan kalkmasıyla birlikte son
çeyrekten itibaren kademeli bir düşüş göstereceği tahmin edilmişti. Ancak, yakın dönem gelişmeleri sebze ve meyve fiyatlarında beklenen aşağı yönlü düzeltmenin öngörülenden daha önce gerçekleşeceğine işaret etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, mayıs ayında islenmemiş gıda fiyatlarında belirgin bir düşüş gözleneceğine ve enflasyonun tek haneli seviyelere gerileyeceğine dikkat çekmiştir. Diğer bir ifadeyle, önümüzdeki aylarda enflasyon, nisan enflasyon
raporunda öngörülene kıyasla daha düşük seviyelerde seyredebilecektir. Bunun yanı sıra Kurul üyeleri, et ithalatına yönelik düzenlemenin olası etkilerini
ve petrol fiyatlarındaki gelişmeleri de göz önüne alarak, enflasyon raporunda 2010 yılsonu için sunulan tahmine kıyasla gerçekleşmenin yüzde 6.5'lik hedefe daha yakın olabileceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Bununla
birlikte, enflasyon beklentilerinin halen orta vadeli hedeflerin üzerinde seyretmesi nedeniyle fiyatlama davranışlarının yakından takip edildiği ifade edilmiştir…"
Mayıs ayında yıllık enflasyonun yeniden tek haneye inmesi sürpriz değildir. Geçen yılın mayısındaki TÜFE artışının yüzde 0.64 olduğu dikkate alınırsa, bu yıl daha düşük bir artış gerçekleşmesi, hatta fiyatlarda az da olsa bir gerileme yaşanması, buna bağlı olarak da nisan sonunda yüzde 10.19 düzeyine çıkmış bulunan yıllık oranın yeniden tek haneye inmesi şaşırtıcı olmayacaktır.
Ancak yılın tümüne ilişkin olarak bir ay önce dile getirilmiş olan enflasyon tahmininin birden aşağı çekilmesi dikkat çekicidir. İkinci enflasyon raporunda 2010 yılı enflasyonunu yüzde 8.4 olarak tahmin eden Merkez Bankası, bu kez enflasyon raporunda alt sınır olarak verdiği yüzde 7.2'nin bile altında bir oran bekler durumdadır. Merkez Bankası, 2010 enflasyonunu yüzde 6.5'lik hedefe yakın beklediğini açıklamıştır.
2010 enflasyonunu yüzde 6.5 dolayında tutma şansımız var mıdır peki? Elbette bu oranda kalmak, matematiksel olarak mümkündür. İlk dört ayda yüzde 4.55 olan TÜFE artışının yılın sonunda yüzde 6.5'te kalması, mayıs-aralık döneminde, yani sekiz ayda toplam artışın yüzde 1.87'de tutulabilmesiyle mümkün olacaktır. Mayıs-aralık dönemi için yüzde 1.87 gerçekçi bir oran mıdır, diye sorulursa, bunun yanıtını geçmiş yılların oranlarını hatırlatarak vermekte yarar vardır.
Tüketici fiyatları mayıs-aralık döneminde 2003 yılında yüzde 5.08, 2004'te yüzde 6.52, 2005'te yüzde 6.07, 2006'da yüzde 6.87, 2007'de yüzde 4.62, 2008'de yüzde 5.01, 2009'da ise yüzde 5.40 artış gösterdi. Yani son yedi yıl içinde bu dönemde kaydedilen en düşük oran yüzde 4.62 olmuş. Peki bu yıl nasıl olacak da yüzde 1.87, hadi bilemediniz yüzde 2 dolayında bir artışta kalabileceğiz?
İyimserlik iyidir; ama, kararında olursa…