"Enflasyon riski sürüyor, sıkı parasal duruşa devam"
Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda bir karar alarak faiz oranını değiştirmedi.
Para Politikası Kurulu'nun dünkü toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24'te sabit tutulmasına karar verildi.
Bu köşede dün de değinmiştik. Her ne kadar görünür faiz oranı yüzde 24 ise de Merkez Bankası'nın oranı değiştirmeden faizi yüzde 27'ye kadar yükseltme olanağı bulunuyor.
Merkez Bankası, daha önce açıkladığı gibi haftalık repo ihale faizinin 1.5 puan üstünde, yani yüzde 25.5'ten gecelik borç verebilir, gecelik borç verme faizinin yine 1.5 puan üstünde, yani yüzde 27'den de geç likidite penceresi kanalıyla fonlama yapabilir.
Politika faizi yüzde 24, yani baz alınan faiz bu. Dolayısıyla Merkez Bankası yüzde 24'e hiç dokunmadan, yeni bir faiz kararı almadan piyasayı fonlayacağı vadeyi kısaltarak, yani gecelik faize geçerek yüzde 25.5 uygulama olanağına sahip. Ayrıca, gecelik olmakla birlikte uygulama geç likidite penceresine kaydırılırsa, ki bir dönem yalnızca bu kanal kullanılmıştı, o durumda da faiz yüzde 27'ye kadar çıkabilecek.
Hem içinde bulunulan koşullar zaten bir faiz artışını gerekli kılmıyordu, hem de işte faizde sahip olunan bu marj nedeniyle bir artış beklentisi yoktu, nitekim Merkez Bankası da faize dokunmadı.
"İktisadi faaliyet yavaşlıyor"
Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada önceki açıklamalara göre çok farklı bir yön yok aslında. Açıklamada öne çıkanlara bir göz atalım.
Para Politikası Kurulu açıklamasında daha önceki açıklamalarda olduğu gibi son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösterdiği yine vurgulandı, ancak bu kez iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya dikkat çekildi.
Ekonomi yönetiminin "Ekonomide dengelenme başladı" diye tanımladığı "büyümenin yavaşlaması, hatta küçülmeye doğru gidilmesi süreci" Para Politikası Kurulu açıklamasında da yer buldu. PPK tabii ki "küçülme" sözcüğünü kullanmadı.
Bir önceki açıklamada "Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır" görüşüne yer verilmişti. Bu kez ise "Dış talep gücünü korumakla birlikte finansal koşullardaki sıkılaşmanın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir" denildi.
Fiyatlama davranışları
Açıklamada enflasyona değinilirken daha önce de olduğu gibi enfl asyon görünümüne ilişkin gelişmelerin fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret ettiği hatırlatıldı. "Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir" denilen açıklamaya şöyle devam edildi:
"İç talep koşullarındaki zayıflamanın enfl asyon görünümündeki bozulmayı kısmen sınırlayacağı düşünülse de fiyatlama davranışlarına dair yukarı yönlü riskler devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir."
"Ders paragrafı" aynen...
Para Politikası Kurulu toplantılarından sonra yapılan açıklamalarda neredeyse hiç değişmeyen bir bölüm vardır. Biz bunu Merkez Bankası'nın "ders paragrafı" olarak niteliyoruz. Merkez Bankası faizin ne zaman düşürülebileceği, ne olduğu takdirde düşürülebileceği konusunu dolaylı olarak ele aldığı bu paragrafta bakın hangi görüşleri dile getiriyor:
"Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enfl asyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir. Enfl asyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı ve enfl asyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir."
Kapasite kullanım oranı ekimde
İmalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı, ekimde bir önceki aya göre 0.8 puan azalarak yüzde 75.4 seviyesine geriledi.
Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, ekim ayında imalat sanayisinde faaliyet gösteren 2 bin 607 iş yerine "İktisadi Yönelim Anketi" formu gönderilirken, 2 bin 108 katılımcıdan yanıt alındı. Tüm katılımcıların yanıtları ağırlıklı olarak toplulaştırıldı. Buna göre, ekimde imalat sanayisi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0.8 puan azalarak yüzde 75.4 seviyesinde gerçekleşti. İmalat sanayisi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 0.8 puan düşüşle yüzde 75'e indi .