Enflasyon Raporu'nda Merkez yıl sonu tahminini 1.3 puan yükseltti
Erdem Başçı dünkü yılın ekinci Enflasyon Raporu açıklama toplantısında ilk raporlarına göre petrol fiyatlarının yüksek gerçekleşmesi ve TL cinsinden ithalat fiyatlarının etkisiyle bu yıl sonu enflasyon beklentisini 1.3 puan artırarak 6,8’e gelecek yıl beklentilerini de 0.5 puan artırarak yüzde 5.5’a yükselttiklerini açıkladı.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dün bu yılın ikinci Enflasyon raporu toplantısında 2015 yıl sonu tahminlerini 1.3 puan artırarak yüzde 5.5’tan, yüzde 6.8’e yükselttiklerini, 2016 yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 5’ten 5.5’a çektiklerini açıkladı.
Başçı, güncellemenin nedenlerini açıklarken, bu tahmin rakamını güncellemelerine ve artırmalarına petrol fiyatlarının Ocak Enflasyon Raporu’ndan yüksek gerçekleşmiş olması ve TL cinsinden ithalat fiyatlarının etkisi olduğunu söyledi. Buna bağlı olarak petrol fiyatlarındaki güncelleme ve ithalat fiyatlarının yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 0.4 ile yüzde 1 yükseltici etkisi olacağını belirtti.
Başçı, bu yıl ve gelecek yıl enflasyon tahminini yaparken, “Orta vadeli tahminleri oluştururken, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasında temkinli duruşu esas aldık. Ayrıca, alınan makro ihtiyati tedbirlerinde katkısıyla yıllık kredi büyüme oranının geldiği makul seviye 2015 yılında da devam edecek. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2015 yıl sonunda yüzde 5.6 ile 8 aralığında, orta noktası yüzde 6.8, 2016 yıl sonunda ise yüzde 3.7 ile 7.3 aralığında orta noktası 5.5 gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz” açılamalarını ve değerlendirmesini ortaya koydu.
Başkan Başçı, maliyet baskıları nedeniyle enflasyon görünümünün bir miktar bozulduğunu belirtirken, “Bununla birlikte temkinli duruşun devamı ve gıda fiyatlarında yaşanması muhtemel bir düzelme sonucunda enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceğini tahmin ediyoruz”dedi. Ancak, bunun yanı sıra bu dönemde gıda enflasyonundaki yüksek seyrin tüketici enflasyonunda düşüşü geciktiren en temel gelişme olduğu da Başkan tarafından altı çizilen konu oldu.
Raporda ana bölümlere ek olarak 8 ayrı kutuya yer verdiklerini açıklayan Başçı bu kutularla ilgili şunları söyledi:
“Bu kutularda güncel ve ilgi çekici konulara ilişkin analizler yer alıyor. Raporda taze meyve ve sebze fiyatları üzerinden tedarik zincirinin ve akaryakıt fiyatlarının etkilerine bakan, firma maliyet yapısını ve maliyet kaynaklı baskıları inceleyen, altın hariç ithalat ve ihracat fiyatlarında parite ve enerji fiyatı etkilerini analiz edenkutular var. Ayrıca asgari ücret dağılımını inceleyen, Türkiye’deki işsizliğin ana dinamiklerine bakan, firmaların ihracat kararlarını analiz eden ve Türkiye’nin yakınsama deneyimlerine dair kutular da mevcut. Kutulardan her biri Türkiye ekonomisiyle ilgili önemli konulara ışık tutuyor.”
Basın toplantısında Erdem Başçı’ya döviz kuru seyrine müdahale eden, faiz yükseltme kararı alıp almayacaklarına yönelik çok sayıda soru da yöneltildi. Enflasyon raporu üzerine çok yönlü konulara değinildi.
...............
1 Mayıs’tan ne beklemeliyiz...
1 Mayıs “Emeğin ve çalışanların bayramıdır. Bütün dünyada coşku içinde emeğin sorunlarının dile getirdiği törenlerde kutlanır. Bizde de zaman zaman bu başarılırken, bazı yıllarda çatışmalı ve ölümlü olaylara neden oldu. Türkiye’de 12 milyon 495 bin sigortalı işçisinin sadece yüzde 10.6’sının 1 milyon 297 bini sendikaların çatısı altında örgütlüdür. Oysa, AB’de sendikalılık yüzde 25, OECD’de ise yüzde 18’dir. Bizim de 1 Mayısları “Emeğin ve çalışanların bayramı” olarak coşku ile olaysız kutlarken, örgütlenme konusu başta olmak üzere emekçilerin sorunlarını tartışabildiğimiz günler olarak kutlamalıyız.