Enflasyon kendisini yine hatırlatırken...
2016 yılına yıllık yüzde 9.58 ile başladıktan sonra yıl ortasında nisan-mayıs aylarında yıllık oranlar, yüzde 6.57 ve 6.58 rakamlarını gördü. Kasım ayında yüzde 7.00 olarak gerçekleşen TÜFE yılı 8.53 ile yıllık beklentinin bir puan üzerinde kapatırken enflasyon yine kendisini hatırlattı. Bu hatırlatmada yıl içinde yüzde 4’ler seviyesinde dolaşırken son aylarda artışa geçen ve aralık ayındaki yüzde 2.98 artışla yılı yüzde 9.94’le kapatıp çift haneye yaklaşan üretici fiyatlarındaki artış etkili oldu. Kesinlik taşımasa da üretici fiyatlarındaki artışın ilerki dönemde tüketici fiyatlarına yansıyacağı yönündeki yorumlar da bu enflasyonun kendisini hatırlatmasının bir başka nedeni olarak karşımıza çıkıyor.
Son dönemde enflasyon konusundaki değerlendirmelerde, üzerinde en çok konuşulan konu gıda fiyatlarının katılığının kontrole alınaması olarak gösteriliyor. Enflasyon sepeti içersinde en büyük paya, yüzde 23.68 ile gıda ve alkolsüz içecekler sahip. Bu kalem, aralıkta aylık yüzde 3.58, yıllık olarak da 8.53 artış göstermiş ve yıllık enflasyon artışıyla aynı seviyeye gelmiş durumda. Ağırlığı ikinci sırada olan konutun sepet içindeki payı yüzde 15.93. Konutta aralık artışı 0.95, yıllık artışı ise 6.42. Üçüncü sırada sepette 14.31 paya sahip ulaştırma kaleminin aralık artışı yüzde 1.97, yıllık artışı ise l2.36.
Gıda fiyatlarının kontrol altına alınarak enflasyon hedefine ulaşılması çalışması, önce Merkez Bankası tarafından ele alındı. Geçen yılın son döneminde ise gıda fiyatlarını kontrol için Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin yapısı Başbakanlık genelgesiyle değiştirilerek yeni şekil verildi. Buna göre, daha önce müsteşar düzeyinde oluşturulan komite, Başbakan Yardımcısı başkanlığında , Ekonomi Bakanı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Kalkınma Bakanı ve Maliye Bakanı’ndan oluşacak. 3 ayda bir toplanacak komite veri bazlı izleme sistemlerinin kurulması, sektör dengesi gözeten dış ticaret önlemleri alınması, toptan ve perakende piyasalarda rekabetçi fiyat oluşturulması, gıda ürünlerinin lojistik süreçlerinin geliştirilmesi, üretici birliklerinin güçlendirilmesi, tarım sektöründe vergi ve teşviklerin düzenlenmesi ve tarımsal verimliliğin artırılması için önerilerde bulunarak enflasyonu aşağıya çekecek çalışmaların yapılmasını sağlamaya çalışacak.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptığı açıklamada aralık ayı enflasyonunun beklenenden yüksek geldiğini söyleyerek, enflasyonda sapmanın gıda fiyatları, enerji ve kur artışından kaynaklandığını söyledi. Bakan, özellikle kur etkisinin kalıcı olmayacağını belirtti. Zeybekçi, gıda ürün fiyatlarının enflasyon sepetinde yüzde 24 pay ağırlığı ile en yüksek ülkelerden biri olduğumuzu, yeni bir ağırlık hesabıyla sepette değişimin düşünülmesi gerektiğini de vurguladı. Gıda fiyatları yüksekliğinin baz alınmasının faiz ve benzeri giderlerin reel sektörün maliyetlerini artırdığını, sepette düzenlemenin bunun için gerektiğini anlattı.
Bakalım önümüzdeki dönemde yeni komite gıda fiyatlarının kontrol altına alınmasında alacağı tedbirlerle ne oranda başarılı olacak, Zeybekci’nin sepetteki ağırlıkları yenileme önerisi nasıl hayata geçecek... Aralık ayı ve yıllık rakamları enflasyonun kendisini hatırlatması üzerine konunun önemi ve gıda fiyatlarının katılığı yeni arayışlara kapı açmış görülüyor...