Enflasyon en az iki yıl daha yüzde 5’in üstünde
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faizde bir değişikliğe gitmedi. Beklenen karar da bu yöndeydi. Hem zaten daha şunun şurasında geçen ayın sonunda gerçekleştirilen olağanüstü gece yarısı toplantısında atılan radikal adımdan sonra faizin yeniden artırılması da beklenmiyordu, düşürülmesi de. Yani klasik hale gelen şekilde belirtelim, “Merkez Bankası sürpriz yapmadı”.
Ama dünkü Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada gözler, daha önceki açıklamada yer alan bir ifadeyi aradı, ama bulamadı. Merkez Bankası, daha önce enflasyonun ne zaman yüzde 5’lere düşebileceği konusunda somut denilebilecek bir tarih vermişti. Oysa bu kez tarih vermekten kaçınıldığı gözlendi. Merkez Bankası, öngörüde bulunup sonra zor duruma düşmekten endişe duyduğu için mi tarih vermemeyi tercih etmişti, yoksa tarih vermeye gerek mi duyulmamıştı, anlaşılamadı.
Şimdi biraz geri gidelim. 21 Ocak’ta gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, “Yakın dönemde yapılan vergi ayarlamalarına ve döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkilerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefinin belirgin olarak üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir” denilmişti. O tarihte 2013 sonu itibariyle yıllık enflasyon biliniyordu ve oran yüzde 7.40’tı. “Bir süre daha yüzde 5’in üstü”nden nasıl bir süre anlamak gerektiği belli değildi. Birkaç ay mı, 2014’ün yarısı mı, muğlak bir ifade vardı.
28 Ocak’taki olağanüstü toplantıya gelindi. Bu kez yapılan açıklamada, yüzde 5 için 2015’in ortasına işaret ediliyordu. Yani Merkez Bankası daha somut bir tarih veriyordu ve 1.5 yıl boyunca yüzde 5 hayal olmuştu.
Merkez Bankası, dünkü toplantıdan sonraki açıklamada, 21 Ocak toplantısının açıklamasındaki ifadeye neredeyse aynen yer vermekle yetindi: “Yakın dönemde yapılan vergi ayarlamalarına, döviz kuru hareketlerinin etkilerine ve gıda fiyatlarındaki olumsuz seyre bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüzde 5 hedefinin üzerinde seyredeceği tahmin edilmektedir.”
Arada çok fark var
Denilebilir ki; “Ne yani, Merkez Bankası 21 Ocak’ta da, 18 Şubat’ta da aynı şeyi söylemiş, bir fark yok ki”.
Var, ifadeler aynı sayılır ama, arada çok fark var! Hem ayrıca arada, 28 Ocak toplantısı ve bu toplantıda dile getirilen tarihin “unutulması” var!
21 Ocak’ta enflasyonun bir süre daha yüzde 5’in üstünde seyredeceği görüşü dile getirilirken, 2014 yılı enflasyon hedefi yüzde 5.3’tü. Yani arada çok fark yoktu, bir bakıma yüzde 5.3’e herkes dünden razıydı.
28 Ocak’ta 2014 yılının ilk enflasyon raporu açıklandı ve yüzde 5.3’lük hedef bir anda nostalji oluverdi. 2014’ün enflasyon tahmini yüzde 6.6’ya yükseltildi.
Aklınıza, “Nereden çıkıyor bu yüzde 5 hedefi” sorusu da gelebilir. Hemen belirtelim, ortada yüzde 5’lik resmi bir hedef yok aslında. İşte 2014 için hedef yüzde 5.3, tahmin yüzde 6.6; yüzde 5, “gönüllerdeki hedef” sayılır. Hani, “Olsa ne güzel olur” denilecek enflasyon!
Dünkü toplantıya dönelim; ne diyor Merkez Bankası, “Enflasyon bir süre daha yüzde 5 hedefinin üstünde seyredecek”. Merak etme hakkımız var, “Bu bir süre, ne kadar acaba” diye.
28 Ocak toplantısında, yüzde 5 için 2015 ortası hedef gösterilmişti. Bu kez somut tarih yok, soyut “Bir süre daha” ifadesi var.
2014 için daha yılın ilk enflasyon raporunda yüzde 6.6’yı bir anlamda kabullenmişiz. Ocak sonundaki yıllık oran da yüzde 7.75. Yani yıllık oranı 2014 sonunda yüzde 6.6’ya çekmek bile çok zor.
Merkez Bankası 28 Ocak toplantısında yüzde 5 enflasyon için 2015 ortasına işaret etmiş, dün ise tarih vermekten kaçınmış.
Aynı soruyu bir kez daha soralım; neden acaba? Sakın yüzde 5 için 2015 ortasından da umut kesilmiş olmasın!
Biraz öyle görünüyor değil mi… Bu yıl için tahmin zaten yüzde 6.6, o da pek olacak gibi değil. 2015 için yıl ortasında yüzde 5’e yaklaşılabileceğini dile getirmişiz. Ama artık onu da söylemekten kaçınıyoruz. Siz de, yüzde 5 için 2015’in de mümkün olmayacağını düşünüyor musunuz acaba? Ya da şöyle soralım; yüzde 5’i hangi yıl görebiliriz acaba?