Enflasyon cephesinde yeni bir şey yok
Merkez Bankası yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu açıkladı. Raporda beklentimize uygun bir şekilde, son aylarda açıklanan iktisadi verilere ve beklentilerdeki bozulmaya paralel büyüme ve enflasyonla ilgili tahminler aşağı yönlü revize edildi.
Merkez Bankası Ocak Enflasyon Raporu senaryosunda, küresel ekonominin 2010 yılının başından itibaren toparlanacağı varsayımında bulunmuştu. Son üç ay içinde küresel iktisadi faaliyete ilişkin güncellenen tahminler, 2009 yılı için daha derin bir daralmaya, 2010 yılı için ise daha kademeli ve yavaş bir toparlanmaya işaret ediyor. Bu çerçevede Merkez Bankası da büyüme (daha doğrusu küçülme) tahminlerini aşağı yönlü revize etti.
Merkez Bankası büyüme tahminini yayınlamıyor. Bunun yerine "çıktı açığı" tahminini kamuoyuyla paylaşıyor. Bu nedenle Merkez Bankası'nın ekonomideki daralmanın boyutu konusundaki tahminlerini öğrenemiyoruz. Buna karşı Ocak ayı raporundaki iyimser senaryonun artık rafa kalktığını ve kötümser senaryonun baz senaryo haline geldiğini öğreniyoruz. Merkez Bankası'nın yeni kötümser senaryosunda küresel ekonominin toparlanması 2011 yılını buluyor ve emtia fiyatları uzunca bir süre düşmeye devam ediyor.
Büyüme ve dış talep cephesindeki tahminlerin aşağı çekilmesine paralel Merkez Bankası enflasyon tahminlerini de aşağı çekti. Politika faizlerinde sınırlı bir indirim yapılıp sonra sabit tutulacağı varsayımıyla, enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2009 yılı sonunda yüzde 4,8 ile 7,2 aralığında (orta noktası yüzde 6,0), 2010 yılı sonunda ise yüzde 3,5 ile 7,1 aralığında (orta noktası yüzde 5,3) gerçekleşeceği tahmininde bulundu. Böylece 2009 yılı enflasyon tahminini 1,5 puan aşağı çekti.
Merkez Bankası'nın Nisan ayı Enflasyon Raporu'nda çizdiği çerçeve 2009 yılı için sizlerle paylaştığımız görüşlerimize paralel. Dünya ekonomisindeki daralma ve mali sistemin küçülmesine paralel küçülme tahminimizi %3,5'tan %5'e geçtiğimiz haftalarda zaten çekmiştik. Buna karşı %5.5 olan enflasyon tahminimizi değiştirmiyoruz.
Eldeki stokların satılmasının ardından yeni üretimde kurlardaki artış nedeniyle bir maliyet baskısı oluşabilir. Buna karşı toplam talep cephesinden gelen olumsuz haberler ve mahsulle ilgili olumlu beklentiler döviz kurlarındaki artışın enflasyona yansımasını zorlaştıracak. Bu nedenle 2009 yılı enflasyonunun Merkez Bankası'nın tahmini olan %6'nın altında %5,5 civarında gerçekleşmesini bekliyoruz.
Enflasyon raporundaki çizilen çerçeve beklentilerimize uygun olduğu için politika faizi tahminlerimizde bir değişikliğe gitmiyoruz. Merkez Bankası'nın Mayıs ve Haziran'da sırasıyla 50 ve 25 baz puan olmak üzere iki kere daha faiz indirerek durmayı tercih edeceği tahminimizi koruyoruz.