Enflasyon % 6.5 - % 7.0 bandında kalacak görünüyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]


Enflasyon Mart ayında %0.66 oldu.
Şimdilerde yüzde 1.0'in altındaki rakamlarla enflasyon hesabı yapılıyor. Bu kadar hassas ölçümler zordur ama biz neticeye bakalım.
 

Yüzde 1.0'in altında rakamlarla tahmine alışanların  mart ayı beklentileri yüzde 0.4 veya 0.5 idi.
 

Tüketici yüzde 0.4 beklenti ile 0.6 gerçekleşme arasındaki farkı pek anlayamaz.  Cebinden çıkan paraya bakar ama "Piyasalar" denilen paradan para kazananlar için, faiz, döviz ve borsa hesabı yapanlar için bu kadar hassas hesaplar önem taşır.
 

Gelecek için tahmin yapanlar 2013 enflasyonunun yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 7.3'e yükselttiler.
Bu gene de iyimser bir tahmindir. Ama geçen yılın 2012 yılı enflasyon oranı yüzde 6.16'nın üzerindedir.
 

Üreticiyi ilgilendiren eski Toptan Eşya Fiyatları Endeksinin yerini alan ÜFE (Üretici Fiyatları Endeksi) Mart ayında yüzde 0.8 arttı.Yıllık üretici fiyatları artış oranı yüzde 2.80' e yükseldi.
ÜFE'ye göre 2012 yılının tamamında üretici fiyatları endeksi yüzde 2.45 artmıştı.
İşte kafa karıştıran da budur. Türk ekonomisinde maliyetler acaba bu kadar mı istikrara kavuştu. Üretici için enerji, işçilik girdileri başta olmak üzere tüm üretim maliyetleri bu kadar da mı geriledi?
 

Diyelim ki üretici kârdan fedakarlık ediyor. Acaba üretimde bu kadar yüksek kâr mı vardı ki, kâr marjı devamlı indirilerek fiyatlar sabit tutuluyor.
Unutmayalım ÜFE artışı ne kadar az olur ise enflasyon da o kadar az yükselir.
Enflasyonun piyasa oyuncularının beklentilerinden bir miktar yüksek gerçekleşmesinin temel sebebi gıda fiyatlarındaki aylık %2'lik artış oldu.
 

Bu gidişle yılın tamamında enflasyonun yüzde 7 oranının altına inmesi Merkez Bankası'nın beklentisi doğrultusunda yüzde 5'lere inmesi zor görünüyor.
Piyasalar bütün bunlara rağmen Merkez Bankası'nın uyguladığı politikalarda bir değişiklik beklemiyorlar.
 

Piyasaların gelecek hakkındaki beklentilerine göre, (1) Türk Lirası tekrar güçlenir, döviz ucuzlar. (2) Gıda fiyatlarındaki genel ılımlı değişim devam eder veya gıda fiyatları ucuzlar ise enflasyon gerilemeye devam eder. Fakat gıda fiyatlarında artış eğilimi var. Bu ise enflasyonu yukarıya iter.
 

Piyasaların bekleyişi nisan ayında enflasyonun yüzde 6.5'un bir miktar altına kadar geriledikten sonra yüzde 6.5-7.0 bandında gidip gelmesi. Yıl sonunda ise yüzde 7.0 veya biraz altında kalması.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018