Enerjide doğalgaz bağımlılığından kurtulmamız şart

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 

Cari açık konusu gündeme gelince, enflasyon konusu gündeme gelince, üretimde yabancı ürünlerle maliyet rekabeti gündeme gelince "Türkiye enerjide dışa bağımlı... Enerji fiyatları artıyor... Dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız" söylemleri tekrarlanıyor.


İyi de dışa bağımlılıktan nasıl kurtulacağız? Ya yerel kömürleri kullanacağız, ya sudan daha çok yararlanacağız ya da nükleer santral inşa edeceğiz.


Bunları yapamaz isek, hızla artan enerji talebini karşılamak için çaresizlikden daha çok miktarda doğalgaza bağlanacağız.


Önceki gün Merve Erdil'in Hürriyet'te yayınlanan haberinde doğalgazda rekor santral yatırımı başvurusundan söz ediliyor, yakıt talebinin 90 milyar metreküpe çıktığı belirtiliyordu.
Habere göre, özel sektör tarafından EPDK'ya yapılan yeni doğalgaz santralı başvurusu 55 bin 451 megavata (MW) ulaşmış durumda.


Bu da Türkiye'nin 54 bin MW'lik toplam kurulu gücünden bile fazla bir üretim anlamına geliyor.
Doğalgaza dayalı yatırım projelerine karşın HES'lere 27 bin, rüzgara 12 bin, jeotermale ise 780 MW'lik yatırım başvurusu yapılmış.


Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, yatırımcılara verilen yeni doğalgaz santrali lisansları ile elektrik üretimindeki doğalgaz payının yüzde 51'den yüzde 80'e çıkabileceğine dikkat çekerek, "Bakan doğalgazdan elektrik üretiminin payını yüzde 30'lara indireceklerini açıkladı. Elektrik talebi hızla artarken, bunu yapabilmek için başka kaynaklardan üretime geçmemiz gerekir" diyor.


EPDK tarafından uygun bulunan ve lisans verilen özel sektör doğalgaz yatırımlarının adedi 313, kurulu gücü ise 26 bin MW'si geçmiş. Bunlara ek olarak kurulu güc toplamı 55 bin 451 MW olan 416 proje için başvuru varmış. İnceleme-değerlendirme aşamasındaki yatırımların gücü 11 bin 749 MW'ye ulaşıyormuş.


Enerji, sanayinin motoru. Bazı yatırımcılar gelecek talebi değerlendirerek, sanayici ise kendi ihtiyacını karşılamak arayışında doğalgaz santraline yöneliyor.


Bir söz vardır "Bulunmayan enerjinin fiyatı konuşulmaz." İşte bu nedenle yatırım yapanlar doğalgaz fiyatının yüksekliğini, ve doğalgaz ithalatının cari açığa yükünü dikkate almadan yatırım yapıyor.


Burada önemli olan hükümetin uzun vadeli bir enerji stratejisi için de yatırımları yönlendirmesidir.
 

Tabii ki yenilebilir enerji önemli. Su, güneş ve rüzgar kaynaklarından daha fazla yararlanalım. Ama görülen o ki nükleer enerjiye dayalı üretimi hızlandırmadanm doğalgaza bağımlılıktan kurtulma şansımız yok.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018