Enerji yatırımlarını başlatamıyoruz

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Daha önce 3 defa nükleer santral için ihale yapmaya kalktık. Beceremedik. Dün 4'üncü ihaleye bir yatırımcı grup katıldı.

Çok büyük olasılıkla 5'inci ihale için hazırlıklar başlayacak. Zaman geçecek.

Geçen ay Afşin-Elbistan C ve D üniteleri için açılan 2'nci ihaleye 2 teklif geldi. O ihale de iptal edildi. Gelecek yıl tekrarlanacak.

Kırk yıldır nükleer santral kurmaya çalışıyoruz .1967 yılında 300 MW'lık bir santral kurmaya niyetlendik. Daha sonraki yıllarda ihaleler açtık. İhaleleri iptal ettik.

Elektrik tüketimi ekonominin büyüme hızının 2 katı oranında artıyor. Ekonomi yüzde 5 büyür ise elektrik tüketimi yüzde 10, ekonomi yüzde 7 büyür ise elektrik tüketimi yüzde 15 dolayında artıyor.

Elektrik üretimini her yıl yüzde 10 dolayında artırmaya mecburuz.

Şimdilerde yıllık elektrik üretimimiz 210 milyar kwh olduğuna göre her yıl 20-25 milyar kwh dolayında üretim artışı gerekiyor.

Elektrikde üretim artışı için santral kurmak lazım. Santral kurmak hem zaman istiyor, hem para.

Rüzgar ve güneş enerjisi gibi yeni sistemler çok iyi ama, bu sistemlere dayalı olarak ülkenin elektrik enerjisi sorununu çözmek imkansız.

Derelerden akan sulardan elektrik üretmek için küçük hidro elektrik santraları (HES) için harekete geçildi ama, bunlar gerçekleşse bile tümü 5-6 milyar kwh elektrik üretecek.

Nükleer enerji santralı küresel boyutda büyük bir iştir. 3 bin-5 bin MW'lık kurulu güce sahip bir nükleer enerji santralı 10-15 milyar dolar harcamayı gerektirir. 8-10 yılda tamamlanır.

Tamamladıktan sonra yılda 25-40 milyar kwh elektrik üretir.

Elektrik talebimiz her yıl 20-25 milyar kwh artıyor. Önümüzdeki yıllar itibaren her yıl bu büyüklükte elektrik üretecek ek santralarla ihtiyacımız var. Buna karşılık nükleer santral yapılabilse bile 8-10 yıl sonra devreye giriyor. Ve de bir nükleer santral devreye girdiği yıllarda Türkiye'nin artan yıllık enerji talebini ancak karşılıyabiliyor.

Eskiden özel sektör yapmaz ise devlet yapardı. Bundan sonra devlet yapamıyor. Özel sektörün yatırım yapması ve elektrik üretimini artırması gerekiyor.

Özel sektör ise yapmıyor. Veya yapamıyor?

Neden? Çünkü (1) Türkiye'de elektrik yatırımı yapmanın şartları cazip değil. (2) Dünyada kredi şartları müsait değil. (3) Dünyada enerji yatırımlarında patlama var. Santral üreticilerinin önünde kuyruk oluşmuş durumda. (4) Elektrik üretmek için yatırımın süresi 5-8 yıl gibi uzun. Bu uzun döenmli yatırımda istikrar ve güven önemli.

Şimdi ne olacak? Türkiye'nin talebi durmayacağına, sanayii elektriksiz kalamayacağına göre yakında devlet doğalgaza dayalı santral yatırımlarını teşvik etmeye başlayacak. Çünkü bu tür yatırınların para ihtiyacı az. Gerçekleşme süresi kısa. Ama bu defa da doğalgaz kıtlığı gündeme gelecek.

Açık anlatım ile Afşin-Elbistan C ve D santraları ile nükleer santral ihalesinin başarısızlıkla sonuçlanmasından alınacak çok dersler var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018