Enerji hatlarında borular yerli olsun

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ recep.senyurt@dunya.com

 

Türkiye, enerji merkezleri Ortadoğu ve Hazar ile enerji talebinin en fazla olduğu Batı ülkeleri arasında yer alan doğal bir enerji koridoru konumunda.


Ülkemizde bugüne kadar gerek uluslararası gerek ise ulusal birçok petrol, doğalgaz, su vb. boru hatları inşaatı yapıldı ve yapılmaya da devam ediliyor. Özellikle uluslararası projelerde hatların inşaatının milyarlarca dolarlık yatırım olduğu düşünüldüğünde bu hatların inşaatında yerli ürün kullanılmasının özendirilmesi en az bu projeler kadar önemli hale geliyor. Bu projelerden alınan her pay ülkemize yeni iş imkânları olarak yansıyor.

Türkiye’de üretilen ürünlerin özendirilmesi ve kamuda yerli ürün kullanılmasına yönelik olarak tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun hareket edilmesi kaydıyla ülkemiz ihtiyaçlarının yerli ürünlerden karşılanması amacıyla yayımlanan Başbakanlık genelgesine rağmen yerli ürün kullanımının istenilen seviyede olduğunu söyleyemiyoruz.


Tamamı Türkiye’nin projesi olan KKTC-Anamur Su Temin Hattı Projesi’nin açıktan giden borularının Çin'den getirilmesinin Başbakanlık genelgesine ne kadar uygun olduğunu, yerli ürün kullanımında ne gibi aksamalar olduğunu ve bunların nasıl giderilebileceğini araştırmak gerekiyor.


Diğer yandan bu projenin borularının Çin’den getirilmesinin, dünyanın her noktasında iş yapabilen üstelik de yaptıkları işin kalitesini dünyanın kabul ettiği çelik boru üreticilerinin uluslararası alanda prestijini ve iş yapabilme imkânını zayıflattığını da göz ardı etmemeliyiz.


Bugünlerde gündemimizdeki en büyük proje Azerbaycan'ın doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştıracak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi. Bu projenin yapımı konusunda çelik boru imalatçıları son derece iddialı ve projenin tamamının Türk firmaları tarafından yapılmasını istiyorlar.


Çelik Boru İmalatçıları Derneği Üyesi olan Özbal Çelik Boru’nun Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tufan Ballı, TANAP projesinde yaklaşık olarak 2 milyon ton sac kullanılacağını, bunun rakamsal boyutunun 2-2.5 milyar euro civarında olduğunu ifade ediyor. Türk çelik boru üreticilerinin dünyanın her noktasında iş yapabilme kabiliyetinde olduklarını vurgulayan Ballı, TANAP projesinin şu an firma yeterlilik sürecinde olduğunu belirtti. En az 6 firmanın yeterlilik belgesini alacağını düşünen Ballı, bu firmaların da projenin tamamını gerçekleştirebilecek güçte olduğunu açıklıyor. Her ülkenin kendi üreticisini desteklediğini, bu projeye sadece yerli çelik boru kullanımı olarak bakılmaması gerektiğini ifade eden Ballı, TANAP’ın lojistiğinden kaynağına, inşaatına kadar birçok alanda yeni iş imkânları yaratacağına dikkat çekiyor. "Bu projenin tamamını Türk üreticileri olarak bizler yapabiliriz ve bu bizim prestijimiz olur" diyen Ballı, başta hükümet olmak üzere ilgili tüm kesimlerden destek beklediklerini ifade ediyor.
Türkiye’nin de içinde olduğu önemli petrol ve doğalgaz boru hatlarının inşaatı yaklaşık 7.5 milyar Euro civarında. Bunların yerli üreticilerce inşa edilmesi ya da en azından büyük bir kısmını almalarının sağlanması için tüm kesimler üreticilerin önünü açmalı. Bunun Türkiye’nin cari açığından, 2023 yılı hedeflerine kadar birçok konuda katkısı olacağını unutmamak gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar