Eneramo: Bench'ten gelen adam

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

spor_kadro.jpg

 

Haftanın kapanış maçında Fenerbahçe, Sivasspor karşısına şampiyonluk yolundaki rakiplerinin puan kayıplarından yola çıkarak ekstra motivasyonla başladı. İlk dakikalardaki baskı gösterdi ki, sarı-lacivertli takım 3 puanı hanesine yazdırarak yeni kadrosunu taze bir başlangıçla taçlandırmak istiyordu. Ancak ilk 45 dakikada işler pek de umulduğu gibi gitmedi. Önce Volkan kalibresindeki bir kalecinin kariyeri boyunca nadir yiyebileceği gollerden bir tanesi Fenerbahçe ağlarına takıldı, sonrasında Dirk Kuyt'ın kullandığı penaltı üst direkten oyun alanına döndü. Ziegler, Emre ve Webo'nun sahne aldığı ev sahibinde, formasyon değişmemiş ve Baroni bir kez daha "10 numara" görevlerine soyundurulmuştu. İşin aslı ilk yarıdaki görüntüde "esas çocuk" rolünü oynayan iki isim vardı: Michael Eneramo ve Pierre Webo. Bu iki hedef santrfordan Eneramo takımı adına çok daha efektif bir görüntü çizdi ama bu durumda takımların oyun anlayışları ve maçın gidişatı da etkili oldu. Sivasspor'un yıldızı, topla boş alanda buluşarak takımına nefes aldırırken, Webo'nun İ.B. Belediyespor'dakinin aksine daha çok yerleşik savunma arasında kaldığının altı çizilmeli. Kamerunlu'nun takıma girmesiyle kendisine sol kanatta yer bulan Sow ise daha çok 4-3-3'te kanat forveti oynayan ve içe kat ederek gol bölgelerine yaklaşan bir oyuncu gibiydi. Aslına bakarsanız, doğal seyir içerisinde gelişen bu durum Fenerbahçe'nin 4-3-3 oynayabilmesi üzerine bir fikir jimnastiği yapılmasını gerekli kılıyor. Böylelikle orta alanda oluşan kırılganlık da bir futbolcunun daha merkeze gelmesiyle hafifletilebilir. Nitekim ikinci yarıda mesaisinin çoğunu ikinci santrfor gibi geçiren Sow, Webo'yu büyük ölçüde rahatlattı.
75. dakika ve devam eden son bölüm maçın en enteresan periyodu oldu. Yere yığılan ve Sivasspor teknik heyetine devam edemeyeceğini belirten Eneramo, akabinde Sercan Yıldırım'ın ciddi sakatlığı ve oyuncu değişikliği hakkı kalmaması üzerine sahaya döndü. Basketboldaki rotasyonu andıran bu ilginç bölüm adeta konuk takıma 3 puanı getiren bir kader anıydı. Neticede 90. dakikada Fenerbahçe'yi yıkan Nijeryalı, golü kutlama adına attığı taklalarda öyle dinç görünüyordu ki, izleyenler muhtemelen "Bir de kendisini iyi hissetse, neler olurdu kimbilir?" sorusunu kendilerine sormuşlardır. Gerek maçın sonucu gerekse de tribünlerin tepkisi sarı-lacivertlilerde beklenen durulmanın kolay gelmeyeceğini anlatıyor gibi. Fenerbahçe adına oluşan bu tablo, geçmiş yıllarda Şükrü Saracoğlu Stadı'nda sergilenen başarılı grafiğin sekteye uğradığını gösteriyor ki, bu anlamda takımın kredisi de tükenmiş durumda. Oysa şahsi kanaatim sarı-lacivertlilerde lezzetli bir yemeğin ortaya çıkabilmesi için bütün malzemelerin mevcut olduğu yönünde. İş, aşçı ve yamaklarının becerisine kalıyor ama yemekleri tatsız bulunan aşçının geçmiş günlerde metazori mutfakta tutulduğunu da cümle âlem biliyor. Oysa Aykut Kocaman'ın istifası vakti zamanında bu kadar gürültü çıkarılmadan kabul edilseydi ne tecrübeli teknik adam ne de Fenerbahçe bu denli yıpranmayacaktı. Bir an için Fenerbahçe'nin önümüzdeki iki maçı kaybettiğini farz edelim. O zaman Fenerbahçe yönetimi Kocaman'ı görevden alabilecek mi? Alırsa, bu durum bir yönetim başarısı mı sayılacak? Doğal bir sonuç olarak mı görülecek? Yazdıklarımdan "Aykut Kocaman'ın görevden alınması gerektiği" gibi bir sonuç çıkarılmasın. Ben sadece Fenerbahçe'nin bütün sezonu kaybetme eşiğine geldiğini anlatmaya çalışıyorum. Devre arası kampından önce farklı bir isimle yola devam edilme kararı alınsaydı bu muhtemelen Aykut Kocaman'ın da yararına olacaktı. Şahsen Kocaman'ın şu an iç huzuruyla çalıştığına inanmakta zorlanıyorum.

 

20.HAFTANINSEYRİ

Karabükspor pes etmedi
Spor Toto Süper Lig'in 20. haftasında Beşiktaş ile Kardemir Karabükspor, İnönü Stadı'nda karşı karşıya geldi. Karşılaşma 2-2'lik beraberlikle sona erdi. Beşiktaş'ın golleri 16. dakikada İbrahim Toraman, 58. dakikada Olcay'dan gelirken, Karabükspor'un gollerini 63. dakikada Ahmet İlhan ve 69. dakikada LuaLua kaydetti. Karabükspor'da Erdem Özgenç karşılaşmanın 60. dakikasında 2. sarı karttan dolayı gördüğü kırmızı kart sonucu oyun dışında kaldı. Yunus Yıldırım, 86. dakikada hatalı bir kararla Beşiktaş'ın ağlara giden topunu, Sinan Kurumuş'un meşin yuvarlağı oyun sahasının dışından içeri çevirdiğini dile getirerek iptal etti.

Gekas'ın golü yetmedi
Spor Toto Süper Lig'in 20. haftasında Akhisar Belediyespor ile Kayserispor karşı karşıya geldi. Yeni Buca Stadı'ndaki maçta gülen taraf 2-1'lik skorla konuk ekip Kayserispor oldu. Ev sahibi Akhisar Belediyespor 43. dakikada yeni transferi Theofanis Gekas'ın goluyle 1-0 öne geçti ve soyunma odasına üstünlükle gitti. İkinci yarıya hızlı başlayn Kayserispor 49. dakikada Bobo'nun golüyle durumu 1-1 yaptı. Kontrolü elden bırakmayan Kayserispor 65. dakikada Pablo Mouche'nin golüyle ise 2-1 öne geçti. Deplasmanda geriye düşmesien rağmen skoru çevirmeyi başaran Kayserispor bu galibiyetin ardından puanını 25'e yükseltirken, Akhisar Belediyespor 16 puanda kaldı.

Gol kaçırma yarışı
Spor Toto Süper Lig'in 20. haftasında Kasımpaşa ve Sanica Boru Elazığspor karşı karşıya geldi. Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda oynanan karşılaşma 0-0 beraberlikle sona erdi. Maçta her iki takım da çok sayıda gol pozisyonu yakalarken, forvetler bu pozisyonların hiç birisinde topu ağlarla buluşturamadı. Özellikle Elazığspor'da kaleci Ivesa sergilediği üstün performans ile takımına 1 puanı getiren isim oldu. Karşılaşmanın 70. dakikasında Kalu Uche bir penaltıdan faydalanamadı. Kasımpaşa bu sonuçla puanını 29'a yükseltirken, Sanica Boru Elazığspor 21'e yükseltti.

Antalyaspor kötü gidişe dur dedi
Spor Toto Süper Lig'in 20. haftasında zirveye oynayan ekiplerden Medical Park Antalyaspor, İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile karşı karşıya geldi. Akdeniz Üniversitesi Stadı'nda oynanan karşılaşmayı ev sahibi Medical Park Antalyaspor 1-0 kazanarak üç puanı hanesine yazdırmayı başardı. İlk yarısı golsüz biten karşılaşmada Medical Park Antalyaspor'a galibiyeti getiren tek golü 47. dakikada Lamine Diarra kaydederken 63. dakikada ev sahibi ekipten Aissati, bir penaltı vuruşundan yararlanamadı. Bu sezon kurtardığı penaltılarla adından söz ettiren İstanbul Büyükşehir Belediyespor'un file bekçisi Eduardo, bu alandaki başarısını bir kez daha göstermesine rağmen takımının mağlubiyetine engel olamadı.

9 maç sonra gelen 3 puan
Spor Toto Süper Lig'de haftanın önemli mücadelelerinden biri olan Orduspor - Gençlerbirliği karşılaşmasında zafer 2-1'lık sonuçla ev sahibi ekibin oldu. Karadeniz temsilcisine galibiyeti getiren golleri 38. dakikada Javier Umbides ve 64. dakikada Müslüm Yelken kaydederken, konuk ekibin tek sayısı mücadelenin 71. dakikasında Dejan Lekic'ten geldi. Alınan bu sonucun ardından Orduspor puanını 24'e çıkartırken Gençlerbirliği 27 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig'de 21. hafta mücadelelerinde Orduspor 10 Şubat'ta Kayserispor'a konuk olacak. Gençlerbirliği ise 9 Şubat'ta evinde Eskişehirspor karşısında puan arayacak.

Gol sesi çıkmadı
Spor Toto Süper Lig'in 20. haftasında Eskişehirspor, sahasında Mersin İdman Yurdu'nu konuk etti. Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşma 0-0'lık eşitlikle sona erdi. Mücadelede iki takım da geliştirdiği ataklardan gol çıkaramazken, özellikle ev sahibi Eskişehirspor ligin en golcü ekiplerinden biri olmasına rağmen karşılaşmadan 0-0'lık eşitlikle ayrıldı. Bu sonucun ardından Eskişehirspor 29 puana, Mersin İdman Yurdu ise 20 puana yükseldi. Bir sonraki hafta Eskişehirspor Gençlerbirliği deplasmanına konuk olurken ligin dibinden kurtulmak isteyen Mersin İdman Yurdu ise Fenerbahçe'yi konuk edecek.

Trabzonspor çok farklı
Spor Toto Süper Lig'in 20. haftasında Trabzonspor evinde Gaziantepspor ile karşılaştı. Avni Aker Stadı'nda oynanan karşılaşmayı bordo-mavililer 4-1'lık skorla kazandı. Ligde son oynadığı 5 mücadelede galibiyet yüzü göremeyen Karadeniz ekibinin gollerini 20. dakikada Adrian, 46. dakikada Alanzinho,51. dakikada Colman ve 90. dakikada Halil attı. Küme düşme potasının hemen üstünde bulunan Gaziantepspor'un tek golü 90. dakikada Rostand'tan gelirken; 3 puan hasreti ise 3 maça çıktı. Süper Lig'in 21. haftasında Trabzonspor deplasmanda Sivasspor ile karşılaşırken, Gaziantepspor ise evinde Kasımpaşa'yı ağırlayacak.

 

spor_lig.jpg

 

trabzon_spor_graf.jpg

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016