Endekste ana yönü yurtdışı belirleyecek…
Beklenmedik not indiriminin ardından BIST-100’de gözlenen toparlanma eğilimi, ABD’nin Deutsche Bank’a 2005 – 2007 yılları arasında konut kredileri ve bunlara ilişkin türev araçlarda yapılan usulsüzlükler nedeniyle kestiği 14 milyar dolarlık ceza sonrasında küresel piyasalarda artan stresle birlikte bozulmuştu. Henüz resmi bir açıklama olmasa da 5.4 milyar dolarlık uzlaşma ile çözüme gidileceğine yönelik spekülasyonların Deutsche kaynaklı stresi azalttığı görülüyor. Bu durum BIST- 100’ün haftaya olumlu bir başlangıç yapmasını sağladı. İngiltere Başbakanı tarafından İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkış işlemlerinin resmen başlayacağı tarih olarak Mart 2017’yi işaret etmesinin ardından, küresel piyasalarda yeniden güvenli liman arayışının ön plana çıktığı görülüyor. Bu durum ve hafta başında ABD’den gelen ekonomik verilerin de Fed’in Aralık’ta faiz artırımına gidebileceğine yönelik beklentileri desteklemesi doların küresel olarak değer kazanmasını sağlıyor. İçeride açıklanan TÜFE rakamlarının beklentilerden daha olumlu gerçekleşmesinin TCMB’nin ölçülü faiz indirimlerine devam edeceği beklentisinin kuvvetlendirmesi de kur tarafındaki yukarı yönlü hareketi destekleyen gelişmelerden biri olarak değerlendirilebilir.
Küresel piyasalar Cuma günü ABD’de yayınlanacak İstihdam Raporu’nu bekliyor. Tarım Dışı İstihdamın aylık bazda 170 bin civarında artış göstermesi beklenirken; işsizlik oranının % 4.9 seviyesinde yatay kalması, Aylık Ortalama Ücretlerin de % 0.3 oranında artış göstereceği tahmin ediliyor. Beklentilerle uyumlu ya da daha olumlu gelecek veriler doların küresel para birimleri karşısında gösterdiği değer artışını hızlandırarak gelişmekte olan piyasalardaki stresin bir miktar daha artmasına yol açabilir. Ayrıca, son dönemlerde Fed yöneticileri arasında oldukça bariz bir şekilde fark edilen görüş ayrılıkları nedeniyle hafta boyunca Fed üyelerinden gelecek açıklamalar da piyasalarda dalgalanma görülebileceğini de not etmekte fayda var.
Haftalık ekonomik veri takviminde ABD İstihdam Raporu dışında kritik önemde bir veri bulunmadığından endeksin küresel piyasadaki havaya ve kur tarafındaki seyre göre dalgalanması ve Cuma günkü veriye kadar dar bantlar içinden bir seyir izlemesi beklenebilir. Endeks için hafta boyunca takip edilmesi gereken en kritik desteğin 76.150, en kritik direncin ise 77.800 seviyesinde olduğunu düşünüyoruz. Bu desteğin kırılması durumunda hızlı bir şekilde 74 – 75 binli seviyelere gerileme görülebileceği gibi; direncin kırılması durumunda ise 79 binli seviyelere kadar yükseliş ihtimali kuvvetlenebilir. Dolar/TL tarafında ekstra olumlu bir gelişme olmadıkça hafta sonuna kadar 2.98 – 2.99 TL’nin altına gerilemenin pek muhtemel olmadığını düşünüyoruz. Küresel gelişmelerin doların değerini artırıcı yönde seyretmesi durumunda hafta içinde 3.05 TL’li seviyelerin test edildiği görülebilir.