Endeks yine sağ gösterip, sol mu vuracak ?

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

hakan_tezcan.jpg

 

İMKB-100 Endeksi yılbaşından itibaren USD bazında %37 değer kazandı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin aynı süre içindeki ortalama getirileri ise USD bazında %8-%11 arasında değişiyor. Bunların arasında %22 yükselen Almanya da yer alıyor, sıfır değişim gösteren İtalya da, %10 düşen İspanya da

Yıl içinde TL'nin USD karşısında %5 değer kazanmasını bir kenara bırakırsak İMKB'nin getirisi %30'a düşüyor ki bu haliyle bile %10 yükselen MSCI Dünya Endeksini üçe katlamaya yetiyor. Endeksin yılbaşından itibaren fiyat hareketlerini analiz ettiğimizde, üç ay (Ocak-Şubat-Mart) süren ilk yükseliş dalgasının ardından takip eden ilk iki ayda (Nisan-Mayıs) düşüşlerin yaşandığını görüyoruz. Endeksin Haziran ayında başlayan ve yine üç ay süren ikinci yükseliş dalgasını takip eden ilk ay olan Eylül ayında da bir düşüş olması, benzer bir seyir ihtimalini kuvvetlendiriyor.
Ancak endeksin 49.200'lerden başlayan ilk yükseliş dalgasında dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biri şu: İlk yükseliş dalgası ile birlikte Şubat sonuna kadar %25 yükselen ve 61.500 seviyesine ulaşan endeks, bu noktada önce 3.500 puan aşağıya savrularak aldatıcı bir tepe oluşumu görüntüsü çiziyor. Ancak Mart ayında tekrar yükselen ve 61.500 seviyesini aşmayı başaran endeks, üzerine bir 2.000 puan kadar daha yükseldikten sonra (63.600) esas düzeltmesine başlıyor. İkinci ayrıntı ise İMKB'nin yurt dışı piyasalardan pozitif ayrışarak düzeltme sürecine bir ay geç başlaması ve bu nedenle takip eden Nisan ayında aradaki farkı kapatacak ölçüde düşüşünü keskinleştirmesi. 

Endeksin incelediğimiz ikinci yükseliş dalgasının ise yine üç ay (Haziran-Temmuz-Ağustos) sürdüğünü, ancak ilk yükseliş dalgasından farklı olarak, bu kez yurt dışı piyasalardan negatif ayrışarak Eylül ayında %1.44 değer kaybettiğini görüyoruz. Acaba ilk yükseliş dalgasını yurt dışı piyasalardan bir ay gecikmeli düzeltmeye başlayan endeks, ikinci yükseliş dalgasının düzeltmesine bir ay erken başlamış olabilir mi? Yoksa 61.500 seviyelerinde gördüğümüz aldatıcı resmin bir benzeri, bu kez 68.500 seviyesinde tekrar mı ediyor. Kısaca endeks tekrar sağ gösterip sol mu vuracak. Göreceğiz. Ancak ikinci yükseliş dalgasının başladığı tarihten itibaren son 15 haftadır nette aralıksız alım tarafında olan yabancıların, TCMB kayıtlarına göre ilk kez 21 Eylül haftasında satıcı tarafında olmaları bir miktar iştah azaltıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017