Endeks, dolar ve euro bazında iyi sinyaller vermiyor
Üzeyir DOĞAN
Endeks üzerine analizler yapılırken, çoğu zaman TL bazlı grafikler baz alınsa da zaman zaman farklı enstrümanlar bazında analiz yapmak da ufuk açıyor. Yanı başımızda Euro Bölgesi gibi büyük bir ekonomik aktör varken bu analizin sadece dolara dayandırılması bizce bir bacağın kısa kalması anlamına geliyor. Bu nedenle her iki para biriminin ürettiği sinyalleri ayrı ayrı değerlendirmenin yanında sepet bazında bakmanın da bakış açısını genişleteceğini düşünüyoruz.
BİST 100 dolar bazında ayı piyasasına girdi
Kredi notumuzun “yatırım yapılabilir” seviyeye yükseltilmesiyle dolar bazında 5 cent seviyesinin üzerine gelen endeks; daha sonra Fed kaynaklı endişelerin ve iç siyasi gerginliklerin artmasıyla yönünü aşağı çevirmiş; geçen yıl ocak ayında TCMB’nin acil PPK toplantı kararı öncesinde ise 2.7 cent seviyesine kadar gerilemişti. Bu süreç sonrasında iç ve dış dinamiklerde görülen iyimser havanın etkisiyle ağırlıklı olarak 3.2 – 4.0 cent aralığında dalgalanan endeks, son dönemlerde yaşanan gelişmelerin etkisiyle yönünü yeniden aşağı çevirdi. Geçtiğimiz hafta yaşanan son düşüşle birlikte 3 cent civarına gerileyen endeks, 22 Ocak’taki son zirvesine göre %20’den fazla gerileyerek teknik olarak ayı piyasasına girmiş oldu.
Euro bazında durum daha vahim
Euro bazlı logaritmik olarak hazırlanan grafiklere baktığımızda ise geçmişte 200 günlük ortalamanın trend dönüşleri hakkında çok net bir bilgi verdiğini görüyoruz. Burada 23 Ocak’taki zirveye göre kayıplar dünkü son satışlarla birlikte %20’ye ulaşırken, bahsettiğimiz 200 günlük ortalamanın altına da geçtiğimiz hafta sarkıldı. Yani dolar bazlı endeksteki trend değişimi işareti burada da ortalamanın altında alınmış oldu. Yarım Dolar ve yarım Euro’dan oluşan sepet bazında baktığımızda ise endeksin hem 200 günlük ortalamanın altında hem de son zirveye göre %20’den fazla kayıp yaşadığını görüyoruz. Özetle endeksin döviz bazlı grafikleri son sert düşüşü rağmen hala teknik olarak iyi sinyaller üretmiyor. Bu nedenle burada oluşabilecek bir ayı tuzağını da göz önünde bulundurarak endeksi negatif izlemede tutmaya devam ediyoruz.