Endeks 1.5 aydan sonra 50-günlük ortalamasının üzerinde
Tuncay Turşucu / Yatırım Finansman Menkul
2011 yılına girerken geride pek çok soru işaretleri ile girmekteyiz. Bu süre içerisinde ne ABD ekonomisinde kayda değer canlanma belirtileri gördük, nede Avrupa ekonomilerinde. Avrupada canlanmanın aksine ülkelerin borç sorunlarının büyüdüğünü ve ileride önemli bir tehdit unsuru olabileceği riskini anlamış bulunuyoruz. Ancak 2010 yılına girerken risk önceliklerinde roller değişmiş görünüyor. Öncelikli riskin Avrupa ülkelerinin borç sorunu olduğunu daha sonra ABD ekonomisindeki canlanma beklentilerinin geldiğini görebiliriz. İçeride ise ekonomik büyüme anlamında pek çok ülkeye kıyasla şanslı bir dönem geçirirken, cari açık problemi yine ön sıralarda bulunuyor. Cari açığın finansmanında sıcak para önemli rol tutarken, bugüne kadar cari açık konusunda hiç bir yapısal reform yapılmadığıda bir gerçek. Yıllardır konuşulan ara sermaye malı ithalatı konusunda atılan hiç bir adım yok. Aslında 2007 yılından bugüne Türkiye'de yapısal reform adımları atılmıyor demek yanlış olmaz. 2011 yılına bakıldığında Türkiye için hükümetin %4.5'luk büyüme beklentisi bulunurken, büyümeye paralel cari açığın yine gündemde olması kaçınılmaz. Bu durumda gözler yine sıcak parada olacak.
Açıkçası global likiditenin koşullarının 2011 yılında 2010 yılındakinden çok farklı olmasını beklemiyorum. Likidite bolluğunun sürecek olması, global faizlerin rekor düşük seviyelerde devam edecek olması paranın yönü konusunda 2010 yılını referans gösteriyor. 2010 yılında para nereye yöneldi diye soracak olursak verilecek cevap herhalde hisse senedi piyasaları ve emtia piyasalarıdır. Bu akışkanlığının yönünde 2011 yılında önemli bir değişiklik olmasını beklemiyorum. Olağanüstü ve algılamaları etkileyecek gelişmeler olmadıkça hisse senedi piyasaları, petrol, altın, bakır gibi temel emtia'lara talebin devam etmesini bekliyorum.
IMKB penceresinden bakarsak, endeks 1.5 aylık bir sürenin ardından yeniden 66725 seviyesindeki 50 günlük ortalamasının üzerine yükselmiş bulunuyor. Endeksin bu hareketinin kalıcı ve orta vadeli bir yükseliş hazırlığı olduğunu düşünüyorum. Endeksin 50-günlük ortalamasının üzerinde bir kaç gün daha kalması durumunda yükseliş eğilimi iyice güçlenecektir. Bu durumda meşhur Ocak rallisini psikolojisinide eklediğimizde endeksin önümüzdeki ay yeni zirvelere oynaması beklenebilir. Dış piyasalarda da Ocak ayının pozitif etkisini görmekteyiz. Dış piyasalardaki olumlu havanın devam etmesi ve paritenin yukarı yönünü koruması ve buna paralel olarak dolar kurunun içeride bir miktar gevşemesi IMKB endeksinin yukarı yükselişinde yardımcı faktörler olacak. Mevcut pozisyonların korunmasını tavsiye ediyorum.