En kötü bir türlü geride kalmıyor

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

A. İlter Bulut / A Yatırım

Görünen o ki bir süre daha ki bu süre 2009 ortalarına kadar devam edebilir global piyasalar üzerindeki olumsuzluklar devam edecek ve "En kötü geride kaldı mı?" sorusunun cevabını biraz daha bekleyeceğiz. ABD subprime mortgage piyasasındaki çökmeyle başlayan sonrasında bütün kredi piyasaları ve dolayısıyla dünyadaki mali sistemi etkileyen krizde toplam bilanço şimdilik 500 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkarken, dünyanın önde gelen yatırım bankalarının zararlarının şimdiden birkaç çeyrek daha süreceği kesinleşmişken ve krizin başlangıç noktası olan ABD konut sektöründe toparlanma sinyali gelmezken olumlu olmanın pek de anlamı yok gibi görünüyor.

Krizi yönetmeye çalışan FED Başkanı Bernanke, enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu, bunu da emtia fiyatlarındaki düşüşle doların güçlenmesi ve ekonomik durgunlukla da fiyatlardaki artışın duracağı senaryosuna dayandırıyor. Bernanke, finansal çalkantının sona ermediğini, bu durumun ekonomiyi yavaşlattığını ve işsizliğin arttığını belirtti ve enflasyondan çok büyüme konusunda kaygılı olduğu izlenimi verdi.

Yurtiçi gündeme baktığımızda AKP'nin kapatılmamasıyla İMKB'deki olumsuz yöndeki ayrışma olumlu yöne kaydı ve bizim hisse senetleri piyasamız son dönemde yurtdışı piyasalara göre daha iyi performans gösterdi. Tüm dünyadaki enflasyonist kaygılar devam ederken bizde enflasyonun önümüzdeki dönemde düşme eğiliminde olması bekleniyor. Petrol ve emtia fiyatlarındaki sert düşüş enflasyona destek yapmış oldu. Uzun yıllardan sonra IMF'siz bütçe hazırlıkları başladı ve IMF ile ne şekilde bir anlaşma yapılacağı tam olarak belli değil. Bu belirsizliğin ortadan kalkması yabancı yatırımcının Türkiye'ye bakışı açısından önemli bir gösterge olacaktır.

Son günlerde piyasalara yön veren gelişmelere baktığımızda Fannie Mae, Freddie Mac kardeşler ve Lehman Brothers üzerindeki spekülasyonlar bir süre daha volatilite sağlayıcı haberlere kaynak olacaklardır. Çarşamba günü gelecek olan ABD tüketim malları siparişleri datası, perşembe günü açıklanacak olan 2. çeyrek büyüme revizyonu ve cuma günü açıklanacak olan kişisel gelir ve harcamalar datası piyasaların beklediği veriler olarak karşımıza çıkıyor.

Yukarıda kısaca değindiğimiz gelişmeler ışığında hisse senedi piyasalarında satış baskılı/yatay bir trend yaşayacağımızı düşünüyoruz. Olumlu haberlere verilecek tepkinin kısa vadeli ve sınırlı olacağını bekliyoruz. Yatırımcılara direnç seviyelerinde satış yönünde hareket etmelerini tavsiye ediyoruz.

İMKB 100 Endeksi'ne teknik olarak baktığımızda 41.500 puan seviyesinin hacim ve para girişi desteğiyle geçilmediği sürece yukarı hareketten söz etmenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu seviyenin kırılması durumunda endeks hedefimiz 43.000 olacaktır. Geri çekilmelerde ilk destek 39.000 puan seviyesindedir, bu seviyenin kırılması halinde sırasıyla 38.500 ve 37.500 desteklerine doğru hareket yaşanabilir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017