En büyük ödeme ağlarından Visa, artık açık platform oluyor

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER [email protected]

Visa Europe Bölge Müdürü Berna Ülman, Türkiye dahil 9 ülkeden sorumlu. Bölgedeki yüzde 15’lik büyüme, Avrupa büyümesine büyük katkı yaptı. Berna Ülman, Visa Inc. ile Visa Europe birleşmesinden Türk bankalarının da kârlı çıktığını söylüyor. Geleceğe ilişkin globalleşme ve dijitalleşmeyi iki önemli faktör olarak görüyor. Visa’nın tüm sistemini ‘açık platform’a dönüştürmesini ise devrim olarak niteliyor. Ülman, “Dünyanın en büyük ödeme ağını, dünyanın en büyük açık platformu haline getiriyoruz. Ağımızı açıyoruz. Finansal kurumlar, iş yerleri ve teknoloji yazılım firmaları, bu platformu uygulamalar için kullanabilecek” diyor.

Visa Güneydoğu Avrupa Bölgesi 9 ülkeden oluşuyor ve Türkiye’den yönetiliyor. Bölgenin başında ise bir Türk kadın yönetici, Berna Ülman var. Dünyada ödeme sistemleri farklı bir noktaya doğru gidiyor. Bir ürün olmaktan çıkarak fonksiyon halini alıyor. Giderek görünmez hale geliyor. Berna Ülman, “Türkiye’den yönetilen bölge Visa Europe’un büyümesinde kilit rol oynadı” diyor. Türkiye ve bölge ile ilgili olarak ilginç notlar veriyor: “Türkiye’den yönetilen Visa Güneydoğu Avrupa Bölgesi 9 ülkeden oluşuyor ve Türkiye’nin dışında Romanya, Yunanistan, İsrail, Hırvatistan, Slovenya, Malta, Kıbrıs ve Bulgaristan bulunuyor. 136 milyar euro alışveriş hacmi ve 117 milyon kart adediyle büyük bir ölçeğe sahipken, yüzde 15 ile Avrupa’da en yüksek büyüme gösteren ikinci bölge olarak dikkat çekiyor. Bölge, Visa Europe’un büyümesine ciddi bir katkı sağlıyor. Güneydoğu Avrupa Bölgesi, inovasyon açısından da hareketli bir pazar. Bölge, teknoloji alanında güçlü bir ekosisteme de sahip. Avrupa’daki en önemli inovasyon merkezi bizim bölgemizde, İsrail’de bulunuyor. Burada ekosistemin oyuncularıyla birlikte geliştirdiğimiz ödeme teknolojilerini Avrupa’ya ve dünyaya taşıyoruz. Bölgemizde bir nevi laboratuvar gibi konumlandırdığımız küçük ölçekli pazarlarda ürünleri test ediyoruz. Büyük pazarlarda ise ölçek yakalıyoruz.”

DİJİTALİ YAYGINLAŞTIRMAK ÖNCELİKLİ HEDEFİMİZ

Berna Ülman teknolojinin yarattığı yeni dünyada yalnız hareket etmenin mümkün olmadığını belirtiyor. Bunun da iki unsuru var: İş birlikleri ve açık platform çalışmaları. Visa Europe Bölge Müdürü Berna Ülman, “Hem fiziksel hem de online dünyada dijitali yaygınlaştırmak öncelikli hedefimiz. Dünya devleriyle işbirlikleri yapıyoruz. Apple, Samsung ve Google ile mobil ödemeler konusunda iş birliğindeyiz. Dünyanın önde gelen bu markaları ‘tokenization’ teknolojisini kullanarak mobil ödeme hizmeti sunuyorlar. Visa tarihinde bir ilk yaşıyoruz. Dünyanın en büyük ödeme ağını, dünyanın en büyük açık platformu haline getiriyoruz. Ağımızı açıyoruz. Büyük bir dönüşümden bahsediyoruz. Bu dünyanın en büyük ödeme ağının, dünyanın en büyük açık platformu haline gelmesidir. Finansal kurumlar, iş yerleri ve teknoloji yazılım firmaları, bu platformu kullanarak, daha önce tamamı Visa tarafından sağlanan ürün ve hizmetlerimize uygulamalar aracılığıyla doğrudan erişebilecek ve iş ihtiyaçlarına yönelik çözümleri geliştirebilecekler.”

GLOBALLEŞME VE DİJİTALLEŞME

Visa Europe’un Bölge Müdürü Berna Ülman pazarı iki ana trendin, şekillendireceğini söylüyor: Globalleşme ve dijitalleşme… Bu konuda yaptıkları bir araştırmaya dayanarak şunları söylüyor: “Globalleşme tüm dünyayı etkileyen bir trend. Avrupalıların yurtiçi ve yurtdışı harcamalarının artış oranları da bu trendi doğruluyor. Geçtiğimiz yıl Visa kartlarıyla Avrupalıların kendi ülkelerinde yaptıkları harcamalar yüzde 6 oranında arttı. Kendi ülkeleri dışındaki harcamaları ise neredeyse 2 katından daha fazla, yani yüzde 14 arttı. Globalleşme trendini iki başlıkta değerlendirmek gerekir: Uluslararası seyahatler ve uluslararası ticaret… Dünya genelinde yaptığımız ‘Uluslararası Seyahat ve Turizm Araştırması’ sonuçlarına göre, önümüzdeki on yılda uluslararası seyahatlerde tüm dünyada büyük bir artış gerçekleşecek. Küresel anlamda ülkelerarası seyahatlere yapılan yıllık harcamalar 2025 yılında 1.5 trilyon dolara ulaşacak. Türklerin uluslararası seyahat harcamalarının da 10 yıl içinde 3 milyar artış göstererek 7 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Bugün Türkler dünyanın neresine giderse kartlarıyla güvenli ve kolay bir şekilde ödeme yapabileceğini biliyor. Ülkemize gelen turistler de aynı şekilde kartlarıyla ödeme yapabiliyorlar. Bu sayede ülkemize yurt dışından döviz geliyor.”

ULUSLARARASI TİCARETE ETKİSİ

Özellikle online ticaretin yükselişi ödemeleri de farklı bir noktaya getirdi. Bugün dünyanın her yerinden, herkesin alışveriş yapması mümkün hale geldi. Berna Ülman bunu şöyle anlatıyor: “Ödemeler konusu küresel ekonomi ve pazarlarla bütünleşmeyi sağlayan en önemli unsurlardan biri olarak öne çıkıyor. Kartların globalleştiği ve dijitalleştiği dünyamızda uluslararası ödeme standartlarına olan ihtiyaç hiç olmadığı kadar artıyor. Tüketiciler online alışveriş imkanı sayesinde seyahat etmeye gerek bile duymadan uluslararası sitelerde alışveriş yapabiliyorlar. Avrupa’da yüz yüze harcamaların tutarı yüzde 6 artarken online harcamaların tutarının ise yüzde 14 gibi bir oranda arttığını görüyoruz. E-ticaret hızlı büyüyen bir alan. Geçtiğimiz yıl Visa kartlarıyla yapılan ödemelerin her 4.69 eurosunun 1 eurosu online satıştan geldi. Bu büyümeyi hızlandıran 2 dinamik var: İşyerleri giderek sitelerini mobil uyumlu hale getiriyorlar, alışveriş aplikasyonları geliştiriyorlar. Kart sahipleri artık gerek alışveriş sitelerinde, gerekse uygulamalarda kartlarını kaydediyorlar. Böylelikle her seferinde kart bilgilerini girmeden rahatlıkla alışveriş yapabiliyorlar. Kayıtlı kartlar alışverişi de artırıyor. Kayıtlı kartlarla yapılan alışverişin toplam alışveriş içindeki payı yüzde 30’a ulaşmış durumda. Kayıtlı kartları olanlar olmayanlara göre 4 kat fazla alışveriş yapıyorlar. Toplam alışverişlerin yüzde 60’ı mobilden geliyor.”

Bankaların, 2016 kârlılığında Visa’nın yüzde 17 etkisi var

Visa aslında tek marka altında iki parçadan oluşuyordu. Berna Ülman, Visa Inc. ve Visa Europe birleşmesinden Türk bankacılık sektörünün kârlı çıktığını söylüyor. Çünkü Türkiye’deki bankalar da bu yapıya ortaktı. Ülman bu süreci şöyle aktarıyor: “2016 yılı sadece Visa için değil, ödemeler dünyası için de hafızalarda kalacak tarihi bir yıl oldu. Haziran ayında Visa Inc’in Visa Europe’u satın alma süreci tamamlandı. Visa uluslararası anlamda tek bir şirket olarak faaliyetlerine devam etmeye başladı. Birleşmenin toplam değeri 18.5 milyar euro oldu. Visa’nın satışından Türkiye’ye önemli bir sermaye girişi gerçekleşti. Satışın ardından Türk bankalarına da Visa Inc. hisse senedi ve nakitten oluşan payları dağıtıldı. Elde edilen ve 23 bankanın 17’si tarafından kamuoyuna açıklanan toplam ek gelir 1 milyar 586 milyon TL oldu. Bu gelir bankaların 2. çeyrekte açıkladığı toplam kârlılıkta yüzde 17’lik bir artış yarattı. İleriki dönemi değerlendirirsek, global tek bir şirket çatısı altında birleşmemiz önümüzdeki dönemde de bize gereken finansal gücü ve operasyonel ölçeği sağlayacak diye düşünüyoruz.”

Güvenlikte ‘Tokenization’ dönemi

Ödemenin biçiminin değişmesi, özellikle mobilin yükselişi ‘kolaylık ve güvenliği’ bir araya getirdi. Berna Ülman bununla ilgili şunları söylüyor: “Yüz yüze olmayan ortamlarda yapılan ödemeler artıyor. Ödemeler, hızla artan oranlarda mobil, tablet, giyilebilir ürünler veya bilgisayarlardan gerçekleşiyor. Ödemelerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi Visa için en temel ve en öncelikli konu. Bu anlamda geçtiğimiz yıl sahteciliğin önlenmesi ve risk yönetimi konusunda pek çok yeni hizmetimizi pazara sunduk. Geliştirdiğimiz son teknolojiyle ödemelerin güvenliğinde yeni bir dönemi başlattık. Tokenization başta dijital olmak üzere tüm ortamlarda yapılan ödemelerde kart numarasının güvenliğini sağlayan bir teknoloji. Ödeme sürecinde kart üzerindeki gerçek kart numarasının yerine, değersiz bir sembolik kart numarasının devreye girmesini sağlıyoruz. Yani ödeme sürecinde gerçek kart numarası kullanılmıyor. Bu teknoloji, Apple Pay ve önümüzdeki dönemde duyacağımız pek çok ödeme yönteminin temelini oluşturuyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar