Emtialardan doğan ılıman hava

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Şevket Keresteci / Finansinvest

Dünya bakır üretiminin beşte birini gerçekleştiren Şili'de haftasonu meydana gelen deprem, bakır başta olmak üzere emtia fiyatlarının haftaya güçlü başlamasına neden oldu. Böyle bir kötü olayın piyasalara olumlu olmasıda ilginç tabiki.Diğer riskli varlıklara da olumlu etki eden bu piyasa hareketinin kısa vadede kalıcılığı şüpheli.

FED'in parasal sıkılaşmaya geçiş politikalarını sürdürmesi ve Avrupa'da devam eden endişeler doların kısa vadede yeniden destek bulmasına neden olacaktır. Değerli dolar ise, risk iştahında gerileme ve satış baskısının yeniden artmasını beraberinde getirebilir. Yatırımcılar hafta genelinde içeride ve dışarıda yoğun bir gündem takip edecekler. Avrupa'da sorunlu bölge ülkelerine yönelik devam eden gündem, yoğun makro veri akışı ve İngiltere ile Avrupa Merkez Bankaları'nın toplantıları öne çıkarken, yurtiçinde ise %10 'un üzerine yükselen  enflasyon izlenmeli.

Yurtdışında çok sayıda makro veri haftalık volatilitenin yükselmesine neden olurken bu dönemde özellikle PMI verileri ve ABD istihdam rakamları öne çıktı. Avrupa'da ise sorunlu ülkelere yönelik devam eden çalışmalar ve haber akışı ile İngiltere ve Avrupa Merkez Bankları'nın faiz kararları önemli kararlar öncesi dikkatle izlendi. Henüz iki bankadan da faizlerde bir değişiklik beklenmiyor, ancak kararların ardından yapılacak açıklamalar yatırımcıların parasal gevşeme konusunda ipuçları yakalamasına yardımcı olacaktır..Şimdilik Avrupa'da bu kapsamda somut bir adım beklememekle birlikte 2010 yılında hemen hemen tüm küresel ekonomilerde kriz önlemlerinin tedrici olarak geri çekileceğini düşünüyorum. Ancak, yüksek bir olasılıkla ABD'de parasal sıkılaşmaya geçiş hamleleri Avrupa'dan daha proaktif bir şekilde uygulamaya konulacaktır. Bu sürecin dolarda içinde bulunduğumuz kısa süreli değerlenme sürecinin bir miktar daha devam etmesine ve İMKB dahil tüm küresel hisse senedi piyasalarının bir süre daha geri çekilmesine neden olacağını düşünüyorum.Yukarıda kısaca bahsettiğimiz parasal sıkılaşmaya geçiş sürecinin, risk iştahından kalıcı olmayan bir zayıflık getirmesi hisse senedi yatırımlarının bu dönemde düşük tutulmasını gerektiriyor.

Dünya bakır madenlerinin yaklaşık %20'sine sahip Şili'de geçtiğimiz hafta yaşanan deprem sonrasında bakır başta olma üzere emtia fiyatları destek buldu. Öte yandan Kuzey Amerika'da devam eden soğuk hava koşulları ile taleplerde artış olacağı beklentisi petrol kontratlarının yaklaşık olarak son bir ayın en yüksek seviyelerine ulaşmasında etkili oldu. Geçtiğimiz haftanın bir diğer dikkat çeken olayı ise Fransız Total çalışanlarının grevi idi. Grev ile arza ilişkin endişeler petrol kontratlarının geçtiğimiz hafta boyunca güçlü seyrini sürdürmesinde etkili bir rol oynadı. Bu ay içinde gerçekleşecek OPEC toplantısında arzda herhangi bir kısıtlamaya gidilmeyeceğine ilişkin açıklamalar önümüzdeki dönemde petrol fiyatlarına olumsuz yansıyabilir

Altın: Avrupa Bölgesinde sorunlu ülkelere ilişkin sorunların devam etmesi ile ara ara tepki hareketleri görmemize karşın doların güçlü seyri devam ediyor. Buna paralel altın kontratları üzerinde baskı oluşuyor. Ancak, Şili'de yaşanan deprem sonrasında emtia fiyatlarında yaşanangenel değer kazanımları altın kontratlarının da destek bulmasında etkili oldu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017